Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σοκ και δέος για τις τράπεζες με πανευρωπαϊκό πάγωμα μερισμάτων επ’ αόριστον

Σοκ και δέος για τις τράπεζες με πανευρωπαϊκό πάγωμα μερισμάτων επ’ αόριστον
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου - Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες
Σοκάρουν, ωστόσο εξηγούν και πολλά, οι απόψεις των εποπτών των τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίον οι εποπτικές αρχές, αντιμετωπίζουν το επενδυτικό σκέλος αυτής της αγοράς (σ.σ. των τραπεζών).
Και ενώ οι τράπεζες διεθνώς είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν κεφάλαια αμέσως μετά την κρίση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το βουνό των κόκκινων δανείων το οποίο σχηματίζεται, είναι εντελώς αμφίβολο αν θα τα βρουν καθώς οι επόπτες κρατούν ερμητικά κλειστό το δρόμο προς τη διανομή των μερισμάτων και προσόδων παντός είδους.

Η εξήγηση για Πειραιώς

Αυτή η στάση εξηγεί και το απόλυτο όχι που δέχθηκε στα καθ’ ημάς η Τράπεζα Πειραιώς για την πρόσοδο των Cocos ύψους 165 εκατ. ευρώ.
O επόπτης των τραπεζών ζητά τα μερίσματα προς τους μετόχους των τραπεζών να συνεχίσουν να τελούν σε αναμονή.
«Τα μερίσματα θα περιμένουν επ’ αόριστον».
Αυτό προέκυψε από την Κάρολιν Ρότζερς γενική γραμματέα της επιτροπής ρυθμιστικών αρχών της Βασιλείας η οποία δήλωσε στους FT πως είναι πολύ νωρίς για τις τράπεζες να κάνουν το γύρο της νίκης όσον αφορά την κρίση της πανδημίας.
Υποστήριξε δε, πως οι πληρωμές των μετόχων πρέπει να παραμείνουν σε αναμονή έως ότου καταγραφεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας.
Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτήν την τάση όταν καθίσταται σαφές πως οι τράπεζες στα stress tests του 2021 θα καταγράψουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες από ένα βουνό κόκκινων δανείων, καινούριων τα οποία θα προκύψουν από την πανδημία.
Και με ποιο τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη- ασφαλώς και στη χώρα μας που μάλιστα απομειώνουν τα ενεργητικά τους τιτλοποιώντας κόκκινα δάνεια- θα βρουν επενδυτές να δώσουν κεφάλαια όταν η εικόνα τους στα διεθνή χρηματιστήρια είναι αυτή που είναι με τις αποδόσεις των κεφαλαίων αυτών να παγώνουν επ’ αόριστον.
Kαι ασφαλώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρόνια να διανείμουν μέρισμα. Η διεθνής όμως τάση θα τις επηρεάσει έτι περαιτέρω στην αναζήτηση κεφαλαίων.
Και βέβαια αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Ανεπαρκείς προβλέψεις

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε το θέμα θα βλέπαμε πως οι προβλέψεις που έχουν συνολικά λάβει για το τρέχον έτος δεν καλύπτουν τις πραγματικές προοπτικές των δανείων και βεβαίως αυτές οι προοπτικές καλώς ή κακώς θα απεικονιστούν μέσω των καινούριων και αυστηρότερων διεθνών λογιστικών προτύπων.
Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω θα αποτυπωθούν ως παράμετροι στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων τότε η αναζήτηση επενδυτών με ένα φόρτωμα νέα κόκκινα δάνεια ύψους 4 τρις. ευρώ για την Ευρώπη μόνον εύκολη υπόθεση δεν θα φαντάζει.
Εχει μεγάλη αξία για την καταγραφή των παραμέτρων του θέματος, οι προβλέψεις που θα λάβουν οι τράπεζές μας κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται πως η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα στις 19.11, η Εθνική στις 30.11, η Alpha Bank στις 25.11 ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στις 23 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι μεγάλες δυτικές τράπεζες έκαναν προβλέψεις για περισσότερα από 139 δισ. δολάρια σε αποθεματικά για να καλύψουν πιθανές απώλειες δανείων - τα περισσότερα, από τη χειρότερη περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Αλλά, αφού οι χώρες χαλάρωσαν τους κανονισμούς τους το καλοκαίρι και οι οικονομικές προβλέψεις βελτιώθηκαν . Το τρίτο τρίμηνο οι προβλέψεις για απώλειες που είχαν λάβει οι τράπεζες είναι σημαντικά μειωμένες και έτσι τα αποθεματικά ασφαλείας αρκετών τραπεζών αυξήθηκαν κατά πολύ πέρα από τα ελάχιστα εποπτικά standards.
Μέσα σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και ένα σημαντικό ακόμη πρόβλημα για τις τράπεζες που καλούνται να εφαρμόσουν σε καθεστώς πανδημίας τα ακανθώδη λογιστικά πρότυπα που θέλουν να υπολογίζονται προβλέψεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δανείου.
H κ. Ρότζερς μίλησε για τη δύσκολη αλλαγή που εφαρμόζεται σε καιρό πανδημίας ως προς τα διεθνή λογιστικά πρότυπα βάσει των οποίων οι τράπεζες αναγκάζονται να λαμβάνουν μεγαλύτερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη λοιπόν αξιωματούχος που ανέλαβε τα κρίσιμα καθήκοντά της τον περασμένο Αύγουστο είπε ορθά κοφτά στη συνέντευξή της πως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να απολαύσουν μερίσματα ή επαναγορά μετοχών, παρά την πίεση που ασκούν οι τράπεζες στους επόπτες τους να τους επιτρέψουν να επανεκκινήσουν τις μετοχές.
Όμως η εποπτική αντίληψη ήταν και φαίνεται πως παραμένει, πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διανεμηθούν στις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Εχει μια ειδική αξία ότι τα συγκεκριμένα σχόλια έρχονται σε μια στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη πίεση από οικονομικά στελέχη που απαιτούν να τους επιτραπεί να επανεκκινήσουν τις πληρωμές για τα μερίσματα ή να επαναγοράσουν μετοχές, γεγονός που θα ενίσχυε τις τραπεζικές μετοχές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Ενώ ορισμένες χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία έχουν ήδη δηλώσει ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να συνεχιστούν το επόμενο έτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το 2021.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης