Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από τον ασθενή «μηδέν» - Τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, αρχές 2021 στην ΕΕ - Στα 1,33 εκατ. οι νεκροί

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από τον ασθενή «μηδέν» - Τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, αρχές 2021 στην ΕΕ - Στα 1,33 εκατ. οι νεκροί
«Μαύρη» επέτειος, ενός χρόνου από τον ασθενή «μηδέν» με Covid-19 - Πάνω από 55 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την διάγνωση μιας νέας ίωσης από τον Covid-19 στον πρώτο ασθενή και η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει εκτός ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους σε καθημερινή βάση, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στο πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατόπιν των ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων από τα εμβόλια της Pfizer/Biontech και της Moderna.
Τα δύο εμβόλια εκτιμάται ότι θα λάβουν έγκριση εντός των επόμενων εβδομάδων, με τους πρώτους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ να αναμένονται ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου και με την ΕΕ να ακολουθεί από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σημειώνεται πως ήδη γίνονται εμβολιασμοί και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο και αυτό φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 92% κατά του κορωνοϊού.
Ήδη μάλιστα αναφέρεται πως η Pfizer έχει ήδη αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα διανομής του εμβολίου της σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ, μια και το συγκεκριμένο εμβόλιο απαιτεί να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (- 70 βαθμούς Κελσίου) κάτι που καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική τη διανομή του.
Την ίδια στιγμή πάντως η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει τις χώρες που βρίσκονται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη μια και πάνω από 70.000 πολίτες νοσηλεύονται με κορωνοϊό, με ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να υιοθετούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Αλλά και στην Ευρώπη όπου καθημερινά αναφέρονται χιλιάδες κρούσματα και θάνατοι, τα περισσότερα κράτη έχουν προσφύγει στη λύση των lockdown και των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων και των μετακινήσεων.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στη Ρωσία, ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, η οποία φαίνεται πως έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο την επιδημία.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 55.400.024 και οι νεκροί σε 1.333.632
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 11.299.730 και σε νεκρούς με 240.027
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 166.014 και τρίτη σε κρούσματα με 5.876.464
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 130.519 και τέταρτο το Μεξικό με 98.861
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 52.240 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.041.293 και πέμπτη η Ρωσία με 1.932.711
- Έκτη η Ισπανία με 1.496.864, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.394.299 και ένατη η Αργεντινή με 1.318.384
- Δέκατη η Ιταλία με 1.205.881
Image
Ένας χρόνος από την εμφάνιση του κορωνοϊού: Μαύρη «επέτειος» για την ανθρωπότητα


Ποιος θα το έλεγε ότι έναν χρόνο πριν η συγκεκριμένη ημερομηνία –17 Νοεμβρίου 2019– θα σηματοδοτούσε την αρχή ενός φονικού και ιδιαίτερα αρνητικού κεφαλαίου στην παγκόσμια ιστορία;
Σύμφωνα με την South China Morning Post, ένας 55χρονος από τη Γουχάν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας ήταν ο πρώτος που πήγε στους γιατρούς με συμπτώματα του κορωνοϊού πριν από ακριβώς έναν χρόνο σαν χθες.
Πλέον, το 2020 η πλειονότητα των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη παλεύει με την πανδημία, βασιζόμενη στις μάσκες προσώπων, τα γάντια, τα αντισηπτικά και τις αποστάσεις - πράγματα που έχουν γίνει καθοριστικά στοιχεία της «νέας πραγματικότητας».
Το COVID-19 έχει σκοτώσει 1,33 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Worldometer.com.

Aπό τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί


Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/Biontech και της Moderna που ξεπερνούν κατά πολύ το 90%, αλλά και για το ενδεχόμενο να εγκριθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ, έτσι ώστε να αρχίσουν ακόμα και από τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί.
Στις ΗΠΑ τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Όπως εκτιμάται, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο.
Ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο να αρχίσει και ο εμβολιασμός και με άλλα εμβόλια που είναι στα τελικά στάδια των δοκιμών.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Στην Ευρώπη, οι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανό οι εμβολιασμοί να αρχίσουν τον Ιανουάριο, εφόσον βέβαια προηγηθεί η πιστοποίηση των σκευασμάτων από τους αρμόδιους φορείς.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως από τη στιγμή που στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπουν και τα άλλα εμβόλια που είναι στο τελικό στάδιο των τελικών δοκιμών – π.χ. από την Johnson & Johnson, Astrazeneca, Sanofi -, τότε το καλοκαίρι του 2021 ο πλανήτης θα έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλότητα.

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 90%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.
Η εταιρεία πάντως έκανε γνωστό πως οι τέσσερις αυτές Πολιτείες (Ρόουντ Άιλαντ, Τέξας, Νιου Μέξικο και Τενεσί) δεν πρόκειται να λάβουν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τις δόσεις των εμβολίων.
Σημειώνεται πως η Pfizer/Biontech έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1,95 δις δολαρίων με την αμερικάνικη κυβέρνηση για να παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.
Image

Sanofi: Το εμβόλιο μας θα συντηρείται σε απλό ψυγείο – Μπορεί να διαμενηθεί τον Ιούνιο του 2021

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Sanofi για την Covid-19 και το οποίο σκοπεύει να το θέσει σε κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2021 δεν θα χρειάζεται καταψύκτη για να διατηρείται, ανακοίνωσε την Κυριακή 15/11 ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, Olivier Bogillot.
Σε δηλώσεις του ο Olivier Bogillot, ανέφερε πως σε αντίθεση με το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech, που προηγείται στις δοκιμές αλλά χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρείται (-70°C) «το δικό μας εμβόλιο θα είναι σαν εκείνο της γρίπης, θα μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σας».
Όπως εξήγησε για τον λόγο αυτό θα πλεονεκτεί «σε ορισμένες χώρες», ενώ σημείωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να διανέμεται από τον Ιούνιο του 2021.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 , τα οποία προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά».
Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, η Sanofi θα ξεκινήσει την κλινική δοκιμή της τρίτης φάσης «σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς» και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα γίνουν γνωστά τον Μάιο, ενώ ακόμη η εταιρεία δεν γνωρίζει αν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Sanofi France, στόχος «είναι να φτάσουμε στα τέλη του 2021 με ένα δισεκατομμύριο δόσεις».

Έτοιμες 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Εν τω μεταξύ το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη 12/11 ότι έχει παρασκευάσει 40 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και ότι σύντομα θα αρχίσει να παρασκευάζει και το πιθανό εμβόλιο της Novavax, ενώ και τα δύο επιδιώκουν να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Το Serum διευκρίνισε ότι έχει στρατολογήσει 1.600 μετέχοντες στην Ινδία για τις δοκιμές τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca και ότι προγραμματίζει επίσης να ζητήσει ρυθμιστική έγκριση για τη διεξαγωγή δοκιμών τελικού σταδίου για το εμβόλιο της Novavax.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο προχωρημένο όσον αφορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους στην Ινδία, σύμφωνα με τo Serum, το οποίο προσθέτει ότι το ίδιο και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) θα επιδιώξουν "έγκαιρη διαθεσιμότητα" του εμβολίου στην Ινδία.
Εκπρόσωποι του Serum και του ICMR αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν οι 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποσκοπούν στην προμήθεια μόνον της Ινδίας.

Στο κόκκινο οι ΗΠΑ – Έξαρση κρουσμάτων σε όλες τις Πολιτείες – Επιβάλλονται νέοι αυστηροί περιορισμοί

Στο κόκκινο βρίσκονται οι ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς οι 49 στις 50 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων ενώ εκτιμάται πως οι 34 βρίσκονται σε «πορτοκαλί» ή «κόκκινο» συναγερμό.
Ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11,2 εκατομμύρια, οι θάνατοι έχουν υπερβεί τους 247.200 ενώ περισσότεροι από 70.000 Αμερικάνοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία βρίσκονται κοντά στον κορεσμό τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως ακόμα οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τα χειρότερα της πανδημίας, προειδοποιούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και τονίζουν ότι κρίνεται επιβεβλημένο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόβλεψη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρει πως αν οι πολίτες φορούσαν μάσκες, θα μπορούσαν να αποτραπούν τουλάχιστον 68.000 θάνατοι έως την 1η Μαρτίου.
Πάντως, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν νέα, αυστηρά περιοριστικά μέτρα (μείωση στον αριθμό των ατόμων σε εσωτερικές και εξωτερικές συναθροίσεις, κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στις 22:00 το βράδυ καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όποιον βρίσκεται σε κλειστό χώρο για περισσότερα από 15 λεπτά) σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, κυβερνήτες του Νιού Τζέρσι, της Καλιφόρνια, του Οχάιο και της Αϊόβα, ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις συναθροίσεις καθώς και την ανάγκη χρήσης μάσκας, αναφέροντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η επιδημία φτάνει στο πιο επικίνδυνο σημείο της, απειλώντας με κορεσμό τα δημόσια νοσοκομεία και με χιλιάδες νεκρούς εντός των επόμενων εβδομάδων.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν τα 11 εκατομμύρια, μόλις μια εβδομάδα αφού είχαν πιάσει τα 10 εκατομμύρια, γεγονός που δείχνει την ταχύτατη μετάδοση του ιού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αϊόβα αναφέρθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες 52.000 νέα κρούσματα, όσα δηλαδή είχαν καταγραφεί από τον Μάρτιο έως τα μέσα Αυγούστου.
Image
Πάντως και ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών στις 26 Νοεμβρίου μια σειρά από Πολιτείες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα, οι περισσότερες Πολιτείες (31 σε σύνολο 50), μεταξύ των οποίων και πολλές που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, επιβάλουν πλέον τη χρήση μάσκας.
Μεταξύ αυτών και η Βόρεια Ντακότα, αφού το απέρριπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα..
Νέο Μεξικό: Lockdown δύο εβδομάδων από προχθές 16 Νοεμβρίου: οι κάτοικοι της Πολιτείας καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη, ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα που διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Ιλινόις: Στο Σικάγο, από προχθές Δευτέρα 16/11 και για 30 ημέρες οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους
Πενσιλβάνια: Η Φιλαδέλφεια θα απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και θα περιορίσει δραστικά τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους
Μίσιγκαν: Κλειστά είναι από την Κυριακή 15/11, και για τρεις εβδομάδες τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.
Κινηματογράφοι, καζίνο και εστιατόρια κλείνουν, απαγορεύεται η ομαδική άθληση και όσοι μπορούν θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι τους, ενώ επιτρέπονται συναντήσεις στα σπίτια με ανώτερο όριο τα 10 άτομα και εφόσον αυτά προέρχονται από δύο οικογένειες.
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες.
Ουάσινγκτον: Στην Πολιτεία αυτήν, που ήταν η πρώτη όπου καταγράφηκε κρούσμα της Covid-19 στις ΗΠΑ, στις αρχές του έτους, από χθες Τρίτη 17/11, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες στο σπίτι τους, εκτός και αν οι επισκέπτες αυτοί έχουν τεθεί σε απομόνωση κατά τις 7 προηγούμενες ημέρες και έχουν βρεθεί αρνητικοί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό 48 ώρες πριν από την επίσκεψη, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια εξαιρούνται από τους περιορισμούς και μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να είναι σε καταστήματα λιανεμπορίου.
Καλιφόρνια: Δώδεκα κομητείες, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Λος Άντζελες, περιλαμβάνονται στη ζώνη των «μέγιστων περιορισμών».
Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν ή θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Τα σχολεία επίσης θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Τέξας: Μολονότι οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, με την κατάσταση ωστόσο, να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στο Ελ Πάσο, όπου έχουν αναπτυχθεί κινητά νεκροτομεία.
Νιου Τζέρσεϊ: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να συγκεντρώνονται έως και 150 άτομα, ενώ οι αίθουσες που φιλοξενούν γαμήλιες δεξιώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες εκδηλώσεις θα λειτουργούν στο 25% της χωρητικότητάς τους.
Νέα Υόρκη: Από την Παρασκευή, εστιατόρια και μπαρ στην Πολιτεία κλείνουν στις 10 το βράδυ, στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα δημόσια σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όμως μπορεί να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη, αν το ποσοστό θετικότητας ξεπεράσει το 3%.

Aρχίζουν να αποδίδουν τα lockdown στην Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας της COVID-19 καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν η περιοχή που κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα.
Με 284.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, η Ευρώπη είναι η περιοχή που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις, μακράν μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (137.000 την ημέρα).
Όμως οι νέες μολύνσεις έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (+1%), όπου πολλές χώρες έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown ή έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που για παράδειγμα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά +40%.
Πάντως, αρκετές χώρες εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του ιού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Merkel θα έχει εντός της ημέρας νέα συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν νέους περιορισμούς.
Στη Γερμανία, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown από τις 2/11, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα αυστηρότερα μέτρα.
Η καγκελάριος Merkel θα έχει συνάντηση προχθές Δευτέρα 16/11 με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συστήσει δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, ενώ στα νέα μέτρα θα προβλέπεται ότι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο.
Στα σχολεία, μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαίρετα, ενώ προχθές αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πάνε σε πρωτοβάθμια σχολεία.
Οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Στη Γαλλία, όπου είναι σε lockdown από τις 30/10, ο πρωθυπουργός Jean Castex υποστήριξε ότι η χώρα αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο έναντι της επιδημίας, ότι τα κρούσματα μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη καθώς και ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt μειώθηκε κάτω από 1 και είναι μεταξύ 0,8 – 0,9.
«Η στρατηγική μας φαίνεται πως αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί» είπε ο Castex, αναφέροντας πως θα ήταν ανεύθυνο να αρθούν ή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναφέρεται πως το 90% των γαλλικών νοσοκομείων έχει ήδη γεμίσει με ασθενείς κορωνοϊού.
Το lockdown φαίνεται πως αποδίδει και στο Βέλγιο (επιβλήθηκε στις 30/10 και για έξι εβδομάδες) καθώς οι αρχές θεωρούν ότι το β' κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, προχθές 16/11 ξανανοίγουν τα σχολεία ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση των περιορισμών.
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι από χθες, Τρίτη 17/11, και έως τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη, όπως ότι περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.
Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.
Στην Αγγλία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση ύστερα από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα ενώ στην Ιταλία, από προχθές Κυριακή 15/11 ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε μερικό lockdown.

Image
Εξασθενεί ο κορωνοϊός στην Ινδία – Μειώνονται καθημερινά τα κρούσματα - Ανέρχονται στα 8,9 εκατομμύρια

Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 29.163 νέα κρούσματα, από 30.500 που ήταν την προηγούμενη.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 8,9 εκατομμύρια και από τον Σεπτέμβριο, όταν και έφτασαν στην κορύφωση τους, καταγράφεται σταδιακά μείωση τους.
Εξαίρεση πάντως αποτελεί το Νέο Δελχί, όπου εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, καταγράφεται έξαρση μολύνσεων με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοσοκομεία να έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού, και να ζητείται η συνδρομή των ιδιωτικών.
Την ίδια στιγμή, ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του ιού λόγω των μεγάλων ινδουιστικών εορτών που είναι προγραμματισμένες για αυτό το μήνα.
Όσον αφορά τα θύματα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 449 νεκροί, με το σύνολο τους να φτάνει τους 130.519.

Υπό πλήρη έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα – Μόλις 15 εισαγόμενα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 15 κρούσματα από 8 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή μολύνσεις από κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 12, από 14 την προηγουμένη.
Ακόμη 36 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία.
Ως προχθές βράδυ σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονταν 353 άνθρωποι με την COVID-19, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.361 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης