Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν θα υπάρξει άμεση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς – Το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων φθάνει… στο 2022 και υπό όρους

Δεν θα υπάρξει άμεση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς – Το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων φθάνει… στο 2022 και υπό όρους
Το σενάριο της επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας Πειραιώς δεν έχει κανένα επιχειρηματικό, οικονομικό και μετοχικό νόημα, απαιτούνται σταθερές και προσεκτικές κινήσεις
Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση, λανθασμένα, ότι η κρατικοποίηση της Πειραιώς που λαμβάνει χώρα με την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές στα 6 ευρώ θα είναι μια προσωρινή διαδικασία καθώς άμεσα θα προωθηθεί η λύση της ιδιωτικοποίησης.
Η προσέγγιση αυτή δεν είναι απλά λάθος αλλά ανακόλουθη με ότι συμβαίνει με γεγονότα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο από 26,4% θα φθάσει στο 61,3%.
Λησμονείται ότι το ΤΧΣ ήδη κατέχει το 40,3% η Εθνική βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, οπότε η ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία επιταχυνόμενη αλλά θα απαιτηθούν βήματα που θα διασφαλίζουν την τράπεζα, τους μετόχους αλλά και το δημόσιο συμφέρον.
Ούτως ή άλλως το ΤΧΣ κατείχε το 26,4% το οποίο ουσιαστικά διπλασιάζεται στο 61,3%.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων;

-Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την μετατροπή του ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ στα 6 ευρώ θα φθάσουμε μέσα Φεβρουαρίου 2021

-Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και περίπου τον Φεβρουάριο 2021 το ελληνικό δημόσιο θα αλλάξει τον νόμο επιτρέποντας στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

-Αυτό σημαίνει ότι οποιασδήποτε σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ΤΧΣ όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιδιωτικοποίηση.

-Θα υπάρξουν αλλαγές σε μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ας λάβουμε υπόψη ότι στην Εθνική με 40,3% το ΤΧΣ έχει διορίσει 5 μέλη, οπότε υποχρεωτικά θα διορίσει νέα μέλη πιθανότατα 5 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.

Ποιο το ύψος της αύξησης κεφαλαίου;

-Η Πειραιώς χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισεκ. κάτω από πιο συντηρητικά σενάρια αλλά θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πριν τα stress tests;
Και εάν στα stress tests προκύψουν νέες ανάγκες, θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου;
Η μόνη περίπτωση που επισπευστεί μια αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς είναι γιατί θα υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα περάσει τα stress tests στο δυσμενές σενάριο.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ έχει κάθε λόγο να συμμετάσχει σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου καθώς η τιμή της νέας αύξησης π.χ. σε τρέχουσες τιμές 0,50 ευρώ - προφανώς θα εξεταστεί και reverse split - θα επιτρέψει να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών ενώ θα αγοράσει και μετοχές σε πολύ καλύτερες τιμές σε σχέση με τα 6 ευρώ την αύξηση κεφαλαίου του 2015.

-Η Πειραιώς για να μπορέσει να μειώσει τα 23 δισεκ. NPEs στα 4 δισεκ. NPEs και προσθέτοντας και 3-4 δισεκ. νέα NPEs μπορεί να ειπωθεί ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει συνολικά 4 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει ότι τα 7,5 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια θα μειωθούν στα 3,5 δισεκ.
Μια αύξηση 1,5 με 2 δισεκ. σίγουρα θα αποτελούσε ισχυρό όπλο για την τράπεζα Πειραιώς.

-Η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα πρέπει να εξεταστεί από τα μέσα του 2022 και μετά και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αύξηση, ενισχυθεί σημαντικά η μετοχή και τότε αδράξει την ευκαιρία το ΤΧΣ να πουλήσει π.χ. ένα 30% σε στρατηγικό επενδυτή με ορίζοντα προς τα τέλη του 2022 και όλα αυτά υπό όρους προφανώς.

Συμπέρασμα

Το σενάριο της επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης δεν έχει κανένα επιχειρηματικό, οικονομικό και μετοχικό νόημα, απαιτούνται σταθερές και προσεκτικές κινήσεις.
Η Πειραιώς μπορεί να αποτελέσει θετική έκπληξη σε πολλούς τομείς αλλά θα είναι λάθος τα πειράματα, η παρουσία του ΤΧΣ θα έχει θετικό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης