Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Erdogan (Τουρκία) υπέκυψε στο σύνδρομο της αρχομανίας θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας του

FT: Ο Erdogan (Τουρκία) υπέκυψε στο σύνδρομο της αρχομανίας θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας του
Ο Erdogan, έχει πλέον απαλλαγεί από σχεδόν οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει ποια νήματα πρέπει να κινεί στην εγχώρια πολιτική γράφουν οι Financial Times
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan προσβλήθηκε από το «μικρόβιο» της... αρχομανίας γράφουν οι αρθρογράφοι των Financial Times, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.
Ηγέτης κάποτε ενός μαζικού κινήματος υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Erdogan έθεσε σε κίνδυνο την οικονομία της Τουρκίας υποκύπτοντας στο σύνδρομο της αρχομανίας, που προσβάλλει πολλούς ηγέτες που γαντζώνονται στην εξουσία, σημειώνουν οι Financial Times.
O Erdogan ανήλθε στην εξουσία το 2003 κι εξελέγη τρεις φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας προτού γίνει Πρόεδρος.
Και μέχρι το 2018, που είχε διορίσει υπουργό Οικονομικών τον γαμπρό του Albayrak, είχε ήδη μετακομίσει στο νεο-οθωμανικό παλάτι του στην Άγκυρα, περιτριγυρισμένος από συκοφάντες, όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος των FT.

Η παραίτηση του γαμπρού του

Ο Albayrak, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά προ ημερών από το πόστο του, είχε μεν μετάσχει στην προσπάθεια δηλητηρίασης της σκέψης του Erdogan εναντίον οποιονδήποτε αντιπάλων του και απομόνωσής του από τις αρνητικές κριτικές, αλλά κι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ηθελημένα αποκοπεί από οποιαδήποτε ελεύθερη ροή πληροφοριών μέσα στο ελεγχόμενο τοπίο των τουρκικών media, σημειώνεται στο άρθρο.
Ο γαμπρός του τον είχε ωθήσει να αποπέμψει κεντρικούς τραπεζίτες, που πήγαιναν κόντρα στις προσταγές του και η Τουρκία ξόδεψε περίπου 140 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα την τελευταία διετία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Αλλά με τον καταποντισμό της σε ιστορικά χαμηλά, ορισμένοι θεωρούν ότι ο προκάτοχος του Albayrak στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν αυτός που έπεισε τον Erdogan ότι εσφαλμένες πολιτικές ευθύνονταν για τους κλυδωνισμούς της τουρκικής οικονομίας.
Ο Ağbal είναι πλέον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ενώ στη θέση του Albayrak τοποθετήθηκε ο Elvan, πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP και πρώην επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολισμού της Βουλής.
Όμως ο Erdogan, έχει πλέον απαλλαγεί από σχεδόν οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει ποια νήματα πρέπει να κινεί στην εγχώρια πολιτική.
Κι έτσι ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμματα κατέληξαν να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τους βουλές των ακροδεξιών εθνικιστών λαϊκιστών, υπογραμμίζουν οι FT.
Το AKP, ένα απ' τα πιο επιτυχημένα κόμματα εξουσίας της σύγχρονης εποχής, αδειάζει από στελέχη κι η κατεπείγουσα αλλαγή από τον Erdogan του οικονομικού του επιτελείου φαίνεται δύσκολο να αναστρέψει την κατάσταση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης