Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές η Ελλάδα με άνοδο έως 27%, αισιοδοξία για τράπεζες - Αλλάζουν οι προοπτικές λόγω εμβολίου

Morgan Stanley: Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές η Ελλάδα με άνοδο έως 27%, αισιοδοξία για τράπεζες - Αλλάζουν οι προοπτικές λόγω εμβολίου
Μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, ακόμη και ο ΟΤΕ, ενδέχεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού, σύμφωνα με την Morgan Stanley
Στις κορυφαίες επιλογές της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ) εντάσει την Ελλάδα η Morgan Stanley, συστήνοντας στους επενδυτές να παραμείνουν overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της περιοχής.
Όπως αναφέρει, οι προοπτικές για την ελληνική αγορά αλλάζουν, καθώς η χώρα θα ανακάμψει μετά την οριστικοποίηση του εμβολίου κατά του κορωνοίού, δεδομένου του ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος θα ανακάμψει ταχύτατα.
Image
Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στην απασχόληση - σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο οποιασδήποτε άλλης χώρας του EEMEA.
Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 85% τον Ιούλιο (σε ετήσια βάση).
Έτσι, υποθέτοντας ότι το εμβόλιο θα λανσαριστεί ευρέως στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021, η χώρα θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι η ανάκαμψη τελικά θα είναι σχήματος V.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε μετρήσεις μακροπρόθεσμης αποτίμησης, όπως σε όρους P/BK.

Ελληνικές τράπεζες έναντι ελληνικών μη τραπεζικών μετοχών

Αν και η Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι ο βαθμός επικινδυνότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με τον MSCI Greece ουσιαστικά να τις αποκλείει, δηλώνει bullish.
Image
Ακόμα, η πρόσφατα αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη και την προτίμηση πιο αμυντικών μετοχών, η Morgan Stanley κρίση αυτήν την πορεία αδικαιολόγητη. Οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές προσφέρουν απόδοση μερισμάτων 6,5% με μεγάλες μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, ακόμη και ο ΟΤΕ, ενδέχεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού.
Image
Οι ελληνικοί μη χρηματοοικονομικοί τίτλοι (μαζί με τις ελληνικές τράπεζες) συγκαταλέγονται στις εκτιμήσεις για τις καλύτερες επιδόσεις μετά την κυκλοφορία των νέων για το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Η απόδοση θα συνεχιστεί, λόγω της κυκλικής ανάκαμψης.
Image
Το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Ελλάδα είναι μεταξύ των κορυφαίων δικαιούχων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Αν και η εστίαση της ΕΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει μειωθεί, η ανάκαμψη της τουριστικής σεζόν πιθανό θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και το 2021.
Ωστόσο, η Morgan Stanley αναμένει πως το Ταμείο θα εγκριθεί παρά τα εμπόδια, έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, ενώ τα περισσότερα σχέδια ανάκαμψης των χωρών της περιοχής θα εγκριθούν έως το β’ τρίμηνο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η εκταμίευση ενδέχεται να ξεκινήσει από τα μέσα του έτους.
Έτσι, βλέπει ράλι 27% στην ελληνική αγορά (όπως και τις αγορές της Τουρκίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου) και το μεγαλύτερο στην περιοχή, με βασικό καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.
Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης