Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Παραμένουν οι υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για την Κύπρο

Κομισιόν: Παραμένουν οι υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για την Κύπρο
Η έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο
Η Κύπρος συνεχίζει και αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως με πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19, από 3,1% το 2019 σε -6,2% το 2020.
Η πραγματική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 3,7% το 2021, αφήνοντας το ονομαστικό επίπεδο του ΑΕΠ 0,7% χαμηλότερο από ό, τι στο 2019.
Οι σχετικές εξελίξεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής κατά την Κομισιόν:
Οι εξωτερικές ευπάθειες παραμένουν ανησυχητικές, καθώς ο δείκτης NIIP είναι σημαντικά αρνητικός, παρά τη βελτίωση του 2019 και ότι μεγάλο μέρος αντικατοπτρίζει δραστηριότητες οντοτήτων ειδικού σκοπού.
Ο δείκτης εταιρικού χρέους συνέχισε να μειώνεται το 2019 αν και παρέμεινε αυξημένος.
Το οικιακό χρέος ανήλθε στο 90% περίπου του ΑΕΠ το 2019, πάνω από τα όρια προληπτικής εποπτείας.
Το 2020, οι δείκτες χρέους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να αυξηθούν λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί το 2021.
Η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια με αξιοσημείωτες μειώσεις στα NPLs κατά την περίοδο 2018-2019.
Το 2020, οι αυξήσεις του δείκτη NPLs ήταν περιορισμένες λόγω των πωλήσεων και των διαγραφών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μπορεί να αυξηθεί περισσότερο το 2021 με την άρση του μορατόριουμ για την αποπληρωμή χρέους.
Τέλος σημειώνεται ότι η Κύπρος εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το εξωτερικό, τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο χρέος και με τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ένα πλαίσιο μέτριας δυνητικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης