Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan αποκηρύσσει την πολιτική υψηλών επιτοκίων και ανέκοψε την άνοδο της λίρας

O Erdogan αποκηρύσσει την πολιτική υψηλών επιτοκίων και ανέκοψε την άνοδο της λίρας
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου προβλέπεται η κεντρική τράπεζα υπό τον Naci Agbal να αυξήσει το βασικό επιτόκιο
Κατά της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων τοποθετήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Ergodan μία ημέρα πριν η κεντρική τράπεζα της χώρας πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση υπό τον νέο διοικητή της ο οποίος αναμένεται να αποκαταστήσει τη νομισματική πειθαρχία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
«Δεν πρέπει να αφήνουμε τους επενδυτές να συνθλιβούν από τα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Erdogan σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες στην Άγκυρα.
Η τουρκική λίρα μετά τη δήλωσή του διεύρυνε τις απώλειές της στο 1,1%.
H παραπάνω τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου συνέπεσε με τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας υπό το νέο επικεφαλής της Naci Agbal θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη (19/11), σηματοδοτώντας σημαντική στροφή στη νομισματική πολιτική της χώρας.
Ο Naci Agbal διορίστηκε στις 7 Νοεμβρίου καθώς ο προκάτοχός του είχε εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας προκειμένου να στηρίξει το καταρρέον νόμισμα.
Η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για μια σημαντική αύξηση 475 μονάδων βάσης στο 15% του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία θα έδινε σαφέστερη κατεύθυνση για τη νομισματική πολιτική ύστερα από μια περίοδο μειώσεων των επιτοκίων με μια σειρά μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο Erdogan, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν ανοδικές πιέσεις αντί να περιορίσουν τον πληθωρισμό, την περασμένη εβδομάδα δεσμεύθηκε να στηρίξει μια νέα νομισματική πολιτική φιλική προς του επενδυτές.
Δεν είναι σαφές εάν η τελευταία δήλωση σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν θα επιτρέψει την τολμηρή αύξηση των επιτοκίων που περίμεναν οι αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Μονοψήφιος πληθωρισμός

«Ο Erdogan πιθανώς συμφώνησε προς το παρόν να δώσει στον Agbal χώρο ελιγμών, αλλά η ομιλία σήμερα (18/11) προοριζόταν πιθανώς να δείξει ότι δεν άλλαξε ριζικά γνώμη», δήλωσε ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στο SEB AB.
Συμπλήρωσε ότι το 2021 θα είναι έτος σημαντικών διακυμάνσεων στην τουρκική οικονομία.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, δήλωσε ο Erdogan.
«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μονοψήφιο πληθωρισμό το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.
Η πτωτική πορεία της λίρας φέτος οδήγησε τον τουρκικό πληθωρισμό σταθερά σε διψήφια ψηφία.
Το νόμισμα είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών το 2020 μετά την αντικατάσταση από τον Erdogan του υπουργού Οικονομίας και του κεντρικού τραπεζίτη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης