Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω έλλειψης κεφαλαίων – Οι περιπτώσεις της ιταλικής Monte dei Paschi και της Πειραιώς

Bloomberg: Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω έλλειψης κεφαλαίων – Οι περιπτώσεις της ιταλικής Monte dei Paschi και της Πειραιώς
Οι επόπτες του SSM και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζητούν εναγωνίως λύσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Υπό διαρκή πίεση τελούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις της ιταλικής Monte dei Paschi αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακάλυψη δύο αποτελεσματικών –κατά τα φαινόμενα– εμβολίων έχουν φέρει άνεμο αισιοδοξίας και έχουν γεννήσει προσδοκίες για γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα.
Για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς το 2020 ήταν ένα έτος βαθιάς ύφεσης.
Ειδικά στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημικής κρίσης, όμως αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση.
Οι τράπεζες πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, παρότι μπορεί να προκαλέσουν dilution εις βάρος των μετόχων τους (μια εταιρεία που εκδίδει μετοχές προκαλεί αλλοίωση).
Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα πηγαίνουν καλά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19.
Την προηγούμενη εξαετία, η ΕΚΤ είχε ασκήσει πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, συνολικά, ώστε να υπάρχουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και να επιτευχθεί περιστολή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τον Μάρτιο του 2020, η εποπτεύουσα αρχή αποφάσισε να δώσει λίγο «χώρο» στα τραπεζικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα ρευστά διαθέσιμά τους, ενώ απαγόρευσε τη διανομή μερισμάτων.
Αυτές οι ενέργειες αποδίδουν τώρα αποτελέσματα.
Η Ευρωζώνη δεν έχει αντιμετωπίσει, ακόμη, ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Φυσικά, υπάρχουν δυσκολίες, αναφέρει το Bloomberg, ωστόσο τα κόκκινα δάνεια βαίνουν προς περιορισμό.

Τι συμβαίνει με Πειραιώς και Monte dei Paschi di Siena

Στο μεταξύ, οι περισσότερες τράπεζες έχουν εφαρμόσει μορατόρια πληρωμών, γεγονός που θολώνει κάπως το τοπίο.
Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις έχουν λάβει ισχυρή υποστήριξη από κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν επεκτείνει τις επιχορηγήσεις και τις εγγυήσεις δανείων.
Η οικονομική ανάκαμψη - αναμενόμενη μετά τη διάθεση των εμβολίων - θα ελαφρύνει την οικονομική πίεση.
Όμως, το πραγματικό οικονομικό κόστος των lockdowns του τρέχοντος έτους θα αποτυπωθεί στην οικονομία όταν οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν πάρει ώστε να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.
Δύο τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.
Στην Ελλάδα, η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει ένα κουπόνι ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ για μία υπό αίρεση μετατρέψιμη ομολογία (Cocos) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή θέλει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να έχει προς διάθεση περισσότερα κεφάλαια.
Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή αυτών των ομολόγων σε ίδια κεφάλαια, γεγονός που θα αυξήσει το μερίδιο της κυβέρνησης στην τράπεζα από περίπου 26% σε 61%.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση εξετάζει μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, καθώς φοβάται ότι η τράπεζα ενδέχεται να μην πληροί τις κεφαλαιακές της απαιτήσεις φέτος.

Το σκέφτεται ο Enria για Bad Bank 

Πολλοί τραπεζίτες - ειδικά στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης όπως η Ιταλία - θέλουν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν πιο επιεική μέτρα για να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν από την κρίση.
Κάποιοι ακούνε.
Ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, ξεσκονίζει τα κιτάπια του για μια περιφερειακή «bad bank».
Αντ’ αυτού, ως εναλλακτική υπάρχει η ιδέα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθήσουν τις προβληματικές τράπεζες.
Αυτό το δίκτυο, μάλιστα, θα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες δεν θρέπουν να θρέφουν φρούδες ελπίδες.
Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, αλλά είναι πιθανό να μην ανταποκρίνεται αυτό στις προσδοκίες του Enria.
Επιπλέον, οι πιο «συνετές» χώρες ενδέχεται να απαιτήσουν αυστηρότερους κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως αντάλλαγμα για μια «κακή τράπεζα».
Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει μόνιμα τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, μετά από προσωρινή χαλάρωση κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να αναθεωρήσουν το κανονιστικό πλαίσιο για τις «τραπεζικές αποτυχίες» στο τέλος του επόμενου έτους.
Προς το παρόν, βέβαια, τηρούν σιγή ιχθύος.
Εάν τα επισφαλή δάνεια συσσωρευτούν και η κατάσταση παραμείνει εκτός ελέγχου, οι πολιτικοί ενδέχεται να αλλάξουν πορεία.
Η Monte dei Paschi θα είναι μια δοκιμασία για την DG Comp.
Image
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης