Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aισιοδοξία από την 6μηνη ανοσία όσων αναρρώνουν από Covid-19 και την κατά 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer - Στους 1,34 εκατ. οι νεκροί

Aισιοδοξία από την 6μηνη ανοσία όσων αναρρώνουν από Covid-19 και την κατά 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer - Στους 1,34 εκατ. οι νεκροί
Πάνω από 56 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως - Ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, πάνω από 73.000 οι νοσηλευόμενοι
Ένα χρόνο μετά την πρώτη διάγνωση του κορωνοϊού, σε 55χρονο στη Wuhan της Κίνας, (17/11) και ο ιός συνεχίζει ακάθεκτος την δηλητηριώδη πορεία του.
Έχει μολύνει περισσότερους από 56 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σκοτώσει σχεδόν 1,34 εκατομμύρια και να ανατρέψει κάθε «σταθερά» που υπήρχε εδώ και δεκαετίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Έναν χρόνο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει να κάνει τεράστια άλματα, αν και πολλά ερωτήματα σχετικά με το νέο ιό εξακολουθούν να παραμένουν.
χθές 18/11 οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν, επικαλούμενες τα αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού ανέρχεται στο 95%.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι πλέον έχουν στη διάθεση τους τα απαιτούμενα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσουν αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την επείγουσα αδειοδότηση του .
Σύμφωνα με τις Pfizer/BioNTech δεν προκύπτουν σοβαρές παρενέργειες από την χορήγηση του εμβολίου, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%.
Πέρα από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, υπάρχουν και τα εμβόλια των Moderna και Sputnik V, - τα οποία σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού - ενώ έπονται και άλλα, όπως αυτά της Astrazeneca, της Sanofi.
Παράλληλα, αναπτύσσονται πολλά θεραπευτικά σχήματα ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς μελέτες για τον ιό, όπως αυτή που αναφέρει πως οι άνθρωποι που νόσησαν και ανέρρωσαν, αποκτούν μια φυσική ανοσία διάρκειας 6 μηνών.
Ακόμα όμως ο ιός δεν έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως και παρά την πρόοδο που έχουν κάνει οι επιστήμονες, η ανθρωπότητα παραμένει απροστάτευτη καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία ανά τον κόσμο, να μολύνει και να αφήνει πίσω εκατοντάδες δεκάδες θύματα σε παγκόσμια βάση.
Στις πλέον πληττόμενες περιοχές αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν εδώ και δύο εβδομάδες περισσότερες από 100.000 μολύνσεις σε καθημερινή βάση, η Ευρώπη, η οποία επιστρέφει στη λογική των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτίσει την ανεξέλεγκτη πορεία του ιού ενώ τις τελευταίες ημέρες μια σχετική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και σε αρκετές χώρες της Ασίας, όπως στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.
Αντιθέτως, τάσεις εξασθένησης καταγράφονται σε Λατινική Αμερική και Ινδία ενώ στην Κίνα, εκεί όπου άρχισαν όλα πριν από έναν χρόνο, η επιδημία φαίνεται πως τελεί υπό έλεγχο, καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν μόλις 8 νέα κρούσματα και ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 56.051.621 και οι νεκροί σε 1.345.851
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 11.468.739 και σε νεκρούς με 249.935
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 166.699 και τρίτη σε κρούσματα με 5.911.758
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 130.993 και τέταρτο το Μεξικό με 99.026
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 52.839 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.087.183 και πέμπτη η Ρωσία με 1.954.912
- Έκτη η Ισπανία με 1.510.023, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.414.359 και ένατη η Αργεντινή με 1.329.005
- Δέκατη η Ιταλία με 1.238.072
Image
Τουλάχιστον 6 μήνες η ανοσία όσων νόσησαν και ανέρρωσαν

Στο συμπέρασμα ότι η φυσική ανοσία στον κορωνοϊό μετά από ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες καταλήγουν δύο μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.
Το πόσο ακριβώς μπορεί να είναι η διάρκεια της φυσικής ανοσίας (χωρίς εμβόλιο) είναι δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποια ακριβώς επίπεδα των διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζονται για να προστατεύσουν από το νέο ιό.
Πάντως τόσο οι νέες μελέτες, όσο και άλλες, δείχνουν ότι ακόμη και σχετικά μικροί αριθμοί αντισωμάτων ή Τ και Β κυττάρων είναι επαρκείς στους περισσότερους ανθρώπους για να τους προστατεύουν για καιρό μετά από μια λοίμωξη Covid-19.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ και του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι ένα μήνα μετά την λοίμωξη, όλοι οι ασθενείς είχαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά τα αντισώματα ήταν ακόμη ισχυρότερα και καλύτερα στην καταπολέμηση του ιού.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών φαίνεται πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, αν εκτεθεί ξανά σε αυτόν.
Μια δεύτερη μελέτη από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνια, η οποία ανέλυσε δείγματα αίματος σε βάθος μηνών από 185 ασθενείς ηλικίας 19 έως 81 ετών με Covid-19, κατέληξε στο ακόμη πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα ότι η ανοσιακή μνήμη του οργανισμού και συνεπώς η παρουσία των αντίστοιχων αντισωμάτων στο σώμα όσων πέρασαν τη νόσο, διαρκεί το λιγότερο έξι μήνες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και αρκετά χρόνια.
Δύο τύποι Τ-λεμφοκυττάρων (CD4+ T και CD8+ T) που σκοτώνουν άλλα μολυσμένα κύτταρα, εμφάνισαν σχετικά αργή μείωση στο σώμα (στο 50% μετά από τρεις έως πέντε μήνες), ενώ τα κύτταρα μνήμης Β που δημιουργούν περισσότερα αντισώματα στην πορεία, αν χρειαστεί, εμφανίζουν απρόσμεναη αύξηση με το πέρασμα του χρόνου, καθώς είναι περισσότερα μετά από έξι μήνες από ό,τι ένα μήνα μετά την αρχική λοίμωξη.
Η μελέτη δείχνει ότι οκτώ μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πια αναρρώσει, διαθέτουν ακόμη αρκετά αντισώματα για να κάνουν πέρα τον κορωνοϊό και να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη.

Έτοιμο το πρώτο διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό για το σπίτι – Σε 30 λεπτά τα αποτελέσματα

Έτοιμο είναι το πρώτο test kit για τη διάγνωση του κορωνοϊού, το οποίο μπορεί κανείς να κάνει μόνος του στο σπίτι και να έχει τα αποτελέσματα σε 30 λεπτά.
Η αρμόδια υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε, με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, το πρώτο αυτό διαγνωστικό τεστ ελέγχου, το οποίο δημιούργησε η εταιρεία Lucira Health.
Το εν λόγω τεστ δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε είναι άνω των 14 ετών να πάρει δείγμα από τη μύτη του και μετά να «τσεκάρει» αν έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, δείχνοντας θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.
Έως τώρα είχαν εγκριθεί από τη FDA διαγνωστικά τεστ που επέτρεπαν σε κάποιον να συλλέξει δείγμα μόνος του, αλλά μετά έπρεπε να το στείλει για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο.
Το νέο τεστ είναι το πρώτο που δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, αλλά δίνει κατ' οίκον αποτελέσματα.
Το τεστ «Lucira Covid-19 All-In-One Test Kit» μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, στα νοσοκομεία και στα ιατρεία, ενώ για χρήση σε παιδιά κάτω των 14 ετών η χρήση του τεστ πρέπει να γίνεται από κάποιον ειδικό.
Image
ΗΠΑ: Πάνω από 100.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως εδώ και δύο εβδομάδες – Νέα μέτρα σε πολλές Πολιτείες - Kλείνουν τα σχολεία στη Ν.Υόρκη

Περισσότερα από 160.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφουν περισσότερες από 100 χιλιάδες μολύνσεις ημερησίως, αριθμός που δείχνει πως η επιδημία είναι σε έξαρση στις ΗΠΑ.
Και ενώ οι Αμερικάνοι γιατροί πιέζουν τον πρόεδρο Donald Trump να μοιραστεί κρίσιμες πληροφορίες για την επιδημία με τον εκλεγέντα πρόεδρο Joe Biden προκειμένου να αποφευχθούν αχρείαστα κενά στην εθνική στρατηγική κατά του ιού που ήδη απειλεί να γεμίσει τα νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως 41 Πολιτείες έχουν αναφέρει ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων εντός του Νοεμβρίου, 20 έχουν καταγράψει άνευ προηγουμένου ημερήσια υψηλά σε θανάτους ενώ 26 έχουν ανακοινώσει ρεκόρ εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή είναι οι Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 8 ημέρες, τα κρούσματα στις ΗΠΑ από 10 εκατομμύρια έφτασαν τα 11 εκατομμύρια.
χθές ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων ανέρχεται σε 11,4 εκατ., οι νεκροί προσεγγίζουν τους 249.000 ενώ οι ασθενείς με κορωνοϊού που νοσηλεύονται, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς υπολογίζονται σε περισσότερους από 73.100.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 46% με τους επιστήμονες να συστήνουν στους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφύγουν να έρχονται σε επαφές με πολλά άτομα ενόψει και της Ημέρας των Ευχαριστιών.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τα δημόσια σχολεία της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ θα κλείσουν από σήμερα 19/11 και η εκπαίδευση θα γίνεται διαδικτυακά, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.
«Ο μέσος όρος του ποσοστού θετικών τεστ τις τελευταίες επτά μέρες στην πόλη της Νέας Υόρκης έφτασε στο όριο του 3%.
Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια σχολικά κτίρια θα κλείσουν από σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, σε ένα μέτρο προφύλαξης.
Πρέπει να καταπολεμήσουμε το δεύτερο κύμα Covid-19», έγραψε ο Bill de Blasio στο Twitter.

Aρχίζουν να αποδίδουν τα lockdown στην Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας της COVID-19 καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν η περιοχή που κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα.
Με 284.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, η Ευρώπη είναι η περιοχή που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις, μακράν μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (137.000 την ημέρα).
Όμως οι νέες μολύνσεις έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί στην Ευρώπη (+1%), όπου πολλές χώρες έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown ή έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, την ώρα που για παράδειγμα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά +40%.
Πάντως, αρκετές χώρες εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό του ιού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Merkel θα έχει εντός της ημέρας νέα συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν νέους περιορισμούς.
Στη Γερμανία, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown από τις 2/11, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα αυστηρότερα μέτρα.
Η καγκελάριος Merkel θα έχει συνάντηση προχθές Δευτέρα 16/11 με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να συστήσει δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, ενώ στα νέα μέτρα θα προβλέπεται ότι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο.
Στα σχολεία, μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα ανεξαίρετα, ενώ προχθές αυτό δεν ισχύει για παιδιά που πάνε σε πρωτοβάθμια σχολεία.
Οι τάξεις θα έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Στη Γαλλία, όπου είναι σε lockdown από τις 30/10, ο πρωθυπουργός Jean Castex υποστήριξε ότι η χώρα αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο έναντι της επιδημίας, ότι τα κρούσματα μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη καθώς και ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt μειώθηκε κάτω από 1 και είναι μεταξύ 0,8 – 0,9.
«Η στρατηγική μας φαίνεται πως αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί» είπε ο Castex, αναφέροντας πως θα ήταν ανεύθυνο να αρθούν ή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα από τη στιγμή που αναφέρεται πως το 90% των γαλλικών νοσοκομείων έχει ήδη γεμίσει με ασθενείς κορωνοϊού.
Το lockdown φαίνεται πως αποδίδει και στο Βέλγιο (επιβλήθηκε στις 30/10 και για έξι εβδομάδες) καθώς οι αρχές θεωρούν ότι το β' κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, προχθές 16/11 ξανανοίγουν τα σχολεία ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση των περιορισμών.
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι από προχθές, Τρίτη 17/11, και έως τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη, όπως ότι περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.
Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.
Στην Αγγλία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση ύστερα από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα ενώ στην Ιταλία, από προχθές Κυριακή 15/11 ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Image
Ινδία: Μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια κρούσματα – Στο 1,47% η θνητότητα

Μια ανάσα από τα 9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ινδία, η οποία βλέπει την επιδημία να είναι σε ύφεση από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 38.617 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός αρκετά αυξημένος από τα σχεδόν 30.000 της προηγουμένης.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 474 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να ανέρχεται σε 130.993 νεκρούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναρρώσει ενώ η θνητότητα ανέρχεται στο 1,47%.
Παρά τις τάσεις ύφεσης της επιδημίας, αυξημένα είναι τα κρούσματα στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, όπου τα νοσοκομεία έχουν ήδη κορεστεί ενώ οι αρμόδιοι φορείς κάνουν λόγο για το γ΄κύμα της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης λόγω των ινδουιστικών γιορτών που θα γίνουν εντός του Νοεμβρίου.
Image
Εξασθενεί ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Σχεδόν 270.000 οι θάνατοι σε Βραζιλία, Μεξικό

Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 35.294 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ άλλοι 685 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19.
Συνολικά οι νεκροί στη Βραζιλία ανέρχονται σε 166.699 επί συνόλου σχεδόν 5,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Το Μεξικό παραμένει τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά του θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.757 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 165 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 99.026 νεκρούς επί συνόλου 1.011.153 μολύνσεων.
Το Μεξικό ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα το περασμένο Σάββατο.
Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης έχουν τονίσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας πιθανότατα είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στην Κολομβία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 5.911 νέες μολύνσεις με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 1.211.128.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 158 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 34.381.
Σημειώνεται πως το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία διαγνώστηκε την 6η Μαρτίου.

Κίνα: Στους 4.634 οι νεκροί από κορωνοϊό – Αμετάβλητος ο αριθμός τους από το Μάιο

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 8 νέα κρούσματα.
Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών από τον ιό παραμένει στους 4.634, αριθμός που είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τα 8 κρούσματα, το ένα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση, στην πόλη Τιαντζίν, κοντά στην πρωτεύουσα Πεκίνο.
Τα υπόλοιπα επτά κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούν σε μολύνσεις από τον κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους πάντως το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε πέντε, από 12 την προηγουμένη.
Συνολικά οι μολύνσεις ανέρχονται σε 86.369.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ιαπωνία – Στο κόκκινο το Τόκιο, προς νέα μέτρα

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στο Τόκιο της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να εξετάζουν τη λήψη νέων, αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 493 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2 στο Τόκιο, όπου το προηγούμενο ρεκόρ μολύνσεων ήταν 472 και είχε καταγραφεί την 1η Αυγούστου.
Ήδη οι αρχές του Τόκιο ετοιμάζονται να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στη μέγιστη κλίμακα συναγερμού, ζητώντας από κάποιες επιχειρήσεις να μειώσουν το ωράριό τους.
Υπενθυμίζεται πως το Τόκιο είχε μειώσει το επίπεδο συναγερμού στο 2 τη 10η Σεπτεμβρίου, αφού οι μολύνσεις μειώθηκαν από τις 400 και πλέον που καταγράφονταν το καλοκαίρι.
Όμως από τις αρχές Νοεμβρίου η καμπύλη ανεβαίνει ξανά.
Έως χθές η Ιαπωνία έχει καταγράψει 1.920 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 121.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμούς εντυπωσιακά χαμηλότερους από αυτούς που ανακοινώνουν πολλές δυτικές χώρες.
Image
Aπό τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/Biontech και της Moderna που ξεπερνούν κατά πολύ το 90%, αλλά και για το ενδεχόμενο να εγκριθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ, έτσι ώστε να αρχίσουν ακόμα και από τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί.
Στις ΗΠΑ τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Όπως εκτιμάται, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο.
Ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο να αρχίσει και ο εμβολιασμός και με άλλα εμβόλια που είναι στα τελικά στάδια των δοκιμών.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Στην Ευρώπη, οι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανό οι εμβολιασμοί να αρχίσουν τον Ιανουάριο, εφόσον βέβαια προηγηθεί η πιστοποίηση των σκευασμάτων από τους αρμόδιους φορείς.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως από τη στιγμή που στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπουν και τα άλλα εμβόλια που είναι στο τελικό στάδιο των τελικών δοκιμών – π.χ. από την Johnson & Johnson, Astrazeneca, Sanofi -, τότε το καλοκαίρι του 2021 ο πλανήτης θα έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλότητα.

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.
Η εταιρεία πάντως έκανε γνωστό πως οι τέσσερις αυτές Πολιτείες (Ρόουντ Άιλαντ, Τέξας, Νιου Μέξικο και Τενεσί) δεν πρόκειται να λάβουν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τις δόσεις των εμβολίων.
Σημειώνεται πως η Pfizer/Biontech έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1,95 δις δολαρίων με την αμερικάνικη κυβέρνηση για να παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης