Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Nagorno Karabakh: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητεί η ΕΕ

Nagorno Karabakh: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητεί η ΕΕ
Η ΕΕ κάλεσε όλα τα μέρη να συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Nagorno Karabakh, αλλά καταδίκασε την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης.
"Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός και ζητεί επίσης την πλήρη και ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή", ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell εκ μέρους των κρατών μελών.
Η συμφωνία ειρήνης που διαπραγματεύθηκε η Ρωσία ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και οι συνέπειες της σύγκρουσης συζητήθηκαν σήμερα στη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
"Είναι μια τραγωδία για την Αρμενία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συμμετάσχοντες.
Η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας και η εμπλοκή ξένων παραγόντων ήταν "καθοριστικές", είπε.
Ο ρόλος της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας την 1η και 2α Δεκεμβρίου, διευκρίνισε.
Η ειρηνευτική συμφωνία επικυρώνει μια ταπεινωτική ήττα της Αρμενίας και επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει μεγάλα τμήματα του εδάφους του Nagorno Karabakh που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο ύστερα από έναν πρώτο πόλεμο στις αρχές των ετών του 1990.
Οι Ευρωπαίοι κατήγγειλαν τη "χρήση όπλων διασποράς και εμπρηστικών όπλων" στη διάρκεια της σύγκρουσης και ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για "όλα τα εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί".
Επέμειναν επίσης στη "σημασία να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του Nagorno Karabakh και των περιχώρων".
Η ΕΕ κάλεσε όλα τα μέρη να "συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποφύγουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών" και "θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των όρων κατάπαυσης του πυρός, κυρίως σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης".
"Ο τερματισμός των εχθροπραξιών είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο προκειμένου να τεθεί τέρμα σε μια μακρά σύγκρουση", υπογράμμισε ο Josep Borrell.
"Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, συνολική και βιώσιμη, της σύγκρουσης, περιλαμβανομένου του καθεστώτος του Nagorno Karabakh ", επέμεινε.
Η αποστολή αυτή ανήκει στην Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης