Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανικό ΥΠΕΞ προς Erdogan: Συμμορφώσου, αλλιώς έρχονται επώδυνες κυρώσεις

Γερμανικό ΥΠΕΞ προς Erdogan: Συμμορφώσου, αλλιώς έρχονται επώδυνες κυρώσεις
Να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas
Να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε, με αυστηρό μήνυμά του, την τουρκική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, όπως αναφέρει το Politico.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Βερολίνο έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, ενέτεινε την πίεση προς την τουρκική πλευρά, προειδοποιώντας την Άγκυρα να μην κλιμακώσει την ένταση, διαφορετικά θα έλθει αντιμέτωπη, τον επόμενο μήνα, με επώδυνες κυρώσεις.
«Οι σχέσεις του μπλοκ με την Τουρκία βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα λάβουν «κατάλληλα» μέτρα κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εάν η Άγκυρα δεν «σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου», όπως τις ερευνητικές αποστολές πλοίων στα ύδατα αυτών των χωρών.
Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτουν» - μια σαφή αναφορά στις κυρώσεις.
Ωστόσο, από τότε, η ένταση με την Τουρκία, έχει αυξηθεί, καθώς η Άγκυρα συνέχισε τις δραστηριότητές της, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan καταφερόταν συνεχώς εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Emmanuel Macron, ενώ υπήρξε μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Erdogan στη Βόρεια Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο, που προκάλεσε την καταδίκη της κυπριακής κυβέρνησης. 
Μιλώντας πριν από μια τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, ο Maas είπε ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου».
Πρόσθεσε δε: «Εάν δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα από την Τουρκία έως τον Δεκέμβριο αλλά μόνο προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Erdogan στη Βόρεια Κύπρο, τότε σίγουρα θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση».
Ερωτηθείς εάν μια τέτοια «δύσκολη συζήτηση» συνεπάγεται κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ο Maas απάντησε: «Σίγουρα.
Υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη, όπως συνέβη στο παρελθόν, που θέτουν πάντα το ζήτημα των κυρώσεων.
Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία, υποθέτω ότι το ζήτημα σίγουρα θα παίξει ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».
Τα λόγια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτούν μια σκλήρυνση της θέσης του Βερολίνου.
Η Γερμανία είχε προηγουμένως υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα μέλη της ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία.
Η καγκελάριος Angela Merkel ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από την προσφορά μιας «θετικής πολιτικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας», η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ο Borrell είπε ότι η «επιστροφή σε μια θετική ατζέντα» με την Άγκυρα θα «απαιτούσε μια θεμελιώδη αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης