Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Ελαιώνα

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Ελαιώνα
Συνυπεγράφη από το υποργείο Μετανάστευσης, τον Δήμο Αθηναίων και τον ΔΟΜ Ελλάδας.
Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου Χώρου Προσωρινής Φιλοξενίας και Στέγασης στον Ελαιώνα υπέγραψαν σήμερα 19 Νοεμβρίου 2020 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco.
Ο χώρος θα φιλοξενεί προσωρινά αλλοδαπούς υπηκόους, οι οποίοι ήταν άστεγοι σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας όπως πχ η πλ. Βικτωρίας.
Εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ θα βρίσκεται παρόν στον Ελαιώνα, όπου και θα υποστηρίζει την ένταξη των διαμενόντων στο πρόγραμμα «HELIOS».
Με αυτό τον τρόπο δίνεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους του ήδη επιβαρυμένου Δήμου Αθηναίων.
Παράλληλα μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα συντήρησης και ανάπλασης γειτονιών όπως η πλατεία Αττικής, ο Βοτανικός, η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, η πλατεία Βικτωρίας, ενώ θα αναζητηθούν πόροι ενίσχυσης και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων δήλωσε:
“Η Αθήνα αντιμετωπίζει πάνω από 10 χρόνια τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τον Κώστα Μπακογιάννη και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπογράφουμε, σήμερα, μνημόνιο συνεργασίας.
Αυτό προβλέπει μιας προσωρινής στέγης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, για να τους προσφέρει καταφύγιο για λίγες εβδομάδες, μέχρι να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους.
Προβλέπει έργα ανάπλασης σε περιοχές της Αθήνας που επηρεάστηκαν από την κρίση, όπως ο Βοτανικός, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αμερικής και ο Άγιος Παντελεήμονας.
Και προβλέπει και περαιτέρω δράσεις, όπως την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη στήριξη της δημοτικής αστυνομίας. Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, πάνω στην οποία θα συνεργαστούμε, έτσι ώστε να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται στην πρωτεύουσα πόλη”.

Δυσανάλογο βάρος η Αθήνα

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε:
«Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, έχει επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό.
Έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ερχόμαστε να δώσουμε μια πραγματική λύση σ΄ενα πραγματικό πρόβλημα, για να μην ξαναδούμε εικόνες, όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, με συνανθρώπους μας ξαπλωμένους σε πλατείες και πεζοδρόμια.
Όμως, πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο, και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και εντός των συνόρων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, δεν έχει κάνει τόσα, όσα η Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων, για άλλη μια φορά, υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του.
Έχουμε φτάσει όμως σε ένα κρίσιμο σημείο και εξαντλούμε τις δυνάμεις μας».
Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Gianluca Rocco, δήλωσε:
«Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος βασίζεται σε συνεργασίες και η σύμπραξη κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημιουργία της νεάς προσωρινής δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι ένα παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης. Ο ΔΟΜ είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που δουλεύει με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβούλιας προς όφελος των προσφύγων και των πολιτών της Αθήνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης