Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πολεμικός» προϋπολογισμός 2021 στις 20/11 στην Βουλή: Πρωτογενές έλλειμμα 4,8% του ΑΕΠ, με ανάπτυξη 5% από εκτίμηση 7,5% - Φορολογικά έσοδα 3 δισ.

«Πολεμικός» προϋπολογισμός 2021 στις 20/11 στην Βουλή: Πρωτογενές έλλειμμα 4,8% του ΑΕΠ, με ανάπτυξη 5% από εκτίμηση 7,5% - Φορολογικά έσοδα 3 δισ.
Κατατίθεται σήμερα 20 Νοεμβρίου 2020 στη Βουλή
«Μαμούθ» έλλειμμα και χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει για το 2021 ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έφθασε αργά χθες το βράδυ 19/11 στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα που τίθενται για τον επόμενο χρόνο είναι για 4,8% του ΑΕΠ από 6,8% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έγραφαν και έσβηναν μέχρι το «πάρα ένα» τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, επιχειρώντας να προσαρμόσουν τους στόχους στο ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα προς το χειρότερο

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό είναι επηρεασμένο προς το χειρότερο από την απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών, τις μειωμένες φορολογικές εισπράξεις και την βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία θα κυμανθεί σε διψήφια νούμερα.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2021 που θα κατατεθεί σήμερα 20 Νοεμβρίου 2020 στη Βουλή και φέρει έντονα τα σημάδια της επιδημιολογικής κρίσης θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

■ Βαθύτερη ύφεση 10,5% για το 2020 έναντι αρχικής εκτίμησης για 8,2%.

■ Ρυθμό ανάπτυξης 5% για το επόμενο έτος με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί τις προηγούμενες αβέβαιες εκτιμήσεις για ανάκαμψη 7,5% το 2021.

■ Πρωτογενές έλλειμμα οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για το 2020 που είναι το πιο πιθανό σενάριο να φτάσει από τη στιγμή που η καραντίνα στην οικονομία συνεχίζεται και είναι ακόμη άγνωστο το πότε ακριβώς οι επιχειρήσεις θα ανεβάσουν ρολά.
Για το 2021 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό και συγκεκριμένα στην περιοχή του 4,5% του ΑΕΠ. Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν όταν η δημοσιονομική ελευθερία που εξασφαλίζει η ρήτρα διαφυγής βγει εντελώς από τον χάρτη.
Το βασικό σενάριο του προσχεδίου προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ το 2021.

Αύξηση εσόδων

■ Αύξηση εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ τον επόμενο μετά την τρύπα των 5 δισ. ευρώ που κληρονομεί ο νέος προϋπολογισμός. Το πώς θα γίνει η αναπλήρωση των εισπράξεων μέσα από μια διαλυμένη από την πανδημική κρίση αγορά είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

■ Αύξηση του αποθεματικού στα 2 δισ. ευρώ για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση της πανδημίας.

■ Μειωμένες προκαταβολές το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου θα ορίζεται ότι το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με το 10% των συνολικών κονδυλίων που δικαιούται κάθε χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα λάβει το 2021 περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τα 29,1 δισ. ευρώ συνολικά (16,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια).
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 5,5 δισ. ευρώ και είναι μια αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τη χώρα, αφού «κόβει» πόντους από την ανάπτυξη.

Το ελληνικό προσχέδιο για τους πυλώνες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν και το τελικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις θα υποβληθεί στις ευρωπαϊκές αρχές περί τα μέσα Απριλίου του 2021.
Οι εξελίξεις μεταθέτουν την εισροή των πρώτων κεφαλαίων προς το τέλος του 2021 και όχι εντός του πρώτου εξαμήνου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης