Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 3+1 μέτωπα που δεν τα πάει καλά η κυβέρνηση – Οι σχεδιασμοί για τα Χριστούγεννα 2020: Δύσκολα η εστίαση, υπό σκέψη οι μετακινήσεις

Τα 3+1 μέτωπα που δεν τα πάει καλά η κυβέρνηση – Οι σχεδιασμοί για τα Χριστούγεννα 2020: Δύσκολα η εστίαση, υπό σκέψη οι μετακινήσεις
Η κυβέρνηση έγκαιρα θα έπρεπε να είχε στηρίξει το σχέδιο για νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Το ελληνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά και την επιτακτική ζήτηση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας.
Κυρίως, όμως, φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει από νωρίς μία πολιτική αύξησης των ΜΕΘ ανά τη χώρα και όχι στο παραπέντε όπως κάνει τώρα ανεπιτυχώς.
Μία αστοχία την οποία βρίσκει μπροστά της και πλέον τα επίσημα κυβερνητικά στελέχη θέτουν ως στόχο, όχι την μείωση των κρουσμάτων, αλλά την συγκράτηση του ΕΣΥ σε αυτά τα κρίσιμα δεδομένα.

Κατάρρευση ΕΣΥ- Σαφείς οι ευθύνες Κικίλια

Αφετέρου, όμως, εδώ πλέον δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επαναπαύτηκε στις δόξες του από μία επίπλαστη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο πρώτο κύμα της πανδημίας η οποία δημιουργήθηκε μετά από ένα πολύ πρόωρο (και αχρείαστο) lockdown στη χώρα.
Και το κυριότερο, χωρίς να αναλάβει κάποια κύρια πρωτοβουλία αφού στην πρώτη φάση κεντρικό ρόλο είχε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Το οξύμωρο και αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κοινωνία προτιμάει πολιτικά πρόσωπα που κινούνται πρωτίστως με επικοινωνιακά κριτήρια και όχι αξιολογώντας πολιτικές, παραλείψεις και πραγματικό έργο.

Πολιτική ήττα στο Πολυτεχνείο


Το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ευάλωτο σε κρίσεις και αυτό το απέδειξε με την υπόθεση του Πολυτεχνείου, όπου στην κυριολεξία πνίγηκε σε μία κουταλιά νερού.
Ακολουθήθηκε ένα πρωτοφανές σκληρό δόγμα απαγόρευσης που ιντρίγκαρε ακόμα περισσότερο τα αριστερά κόμματα και τους έδωσε το κίνητρο να ηρωοποιηθούν και να οικειοποιηθούν την λαϊκή απογοήτευση από το δεύτερο lockdown που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Οι πολιτικοί, κυβερνητικοί αλλά και οι λεκτικοί χειρισμοί του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη «δέσμευσαν» τον Πρωθυπουργό  σε μία πολιτική και κυρίως, ιδεολογική ήττα που έκανε θόρυβο.
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θα προτιμούσαν να μην είχε προηγηθεί καμία συζήτηση στην Βουλή με τις γνωστές μεγαλοστομίες και να ακολουθήσει μία ταχύτατη διάλυση οποιασδήποτε συγκέντρωσης παρά όλο αυτό που έγινε.

Χωρίς ανάσες η αγορά


Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι χάνει και το μέτωπο της αγοράς καθώς η σταδιακή άρση του lockdown θα αργήσει να έρθει, όπως προμήνυαν πολλοί την 1η Δεκέμβρη.
Στην πρωινή σύσκεψη στις 19/11, μάλιστα, με τους λοιμωξιολόγους έπεσαν νέα μέτρα περιορισμού (όπως το κλείσιμο των συνόρων κ.α) με σκοπό να μειωθούν τα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι αλυσιδωτός.

Το χαμένο στοίχημα της τηλεκπαίδευσης


Πρώτα απ’ όλα σκοπός είναι να επαναλειτουργήσουν καταρχήν τα σχολεία.
Η τηλεκπαίδευση έχει κάθε μέρα μεγάλα προβλήματα και συνεχώς αναδεικνύονται θέματα που δείχνουν ότι δεν υπήρξε οργάνωση και προετοιμασία από την αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.
Μεγάλη μερίδα δεν έχει προμηθευτεί tablets για να μπορούν όλοι οι μαθητές ανά την επικράτεια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης, η πλατφόρμα της Cisco δεν ήταν σχεδιασμένη για να δέχεται τόσο κόσμο ταυτόχρονα ενώ υπάρχει γκρίνια και από τους γονείς που δεν έχουν άλλες μέρες άδειες για να τις διαθέσουν σε άδεια ειδικού σκοπού από τις εργασίες τους.

«Ασθενής» η εστίαση, σκέψεις για άρση των μετακινήσεων ανά νομό

Αφού, λοιπόν, γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 10-15 Δεκεμβρίου και αυτό με προϋποθέσεις.
Όπως φαίνεται μεγάλος χαμένος και αυτού του lockdown θα μείνει η εστίαση αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα πολύ δύσκολα θα επαναλειτουργήσει καθώς θα σημάνει την έξαρση των κρουσμάτων εκ νέου.
Ωστόσο, αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι να επιτρέψει τις μετακινήσεις ανά νομό προκειμένου ο κόσμος να έρθει κοντά με τους δικούς του ανθρώπους τα Χριστούγεννα και όχι να επαναληφθεί το παράδειγμα του Πάσχα όπου υπήρξαν πολύ σφικτοί περιορισμοί μετακινήσεων.
Η κυβέρνηση θέλει να περάσουν όσο πιο ομαλά τα Χριστούγεννα και να κάνει ένα νέο restart τον Ιανουάριο 2021 όπου αναμένεται να έρθουν τα εμβόλια.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης