Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Kantar: Το 39% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι τα lockdowns έπληξαν το εισόδημά τους

Δημοσκόπηση Kantar: Το 39% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι τα lockdowns έπληξαν το εισόδημά τους
Για πρώτη φορά δηλώνουν ότι η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ξεπερνά τα οφέλη από την προστασία της δημόσιας υγείας
Σχεδόν το 40% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αισθάνεται ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.
Μεταξύ των χωρών-μελών, το 44% των πολιτών στην Ουγγαρία δηλώνει ότι έχει επηρεασθεί αρνητικά το εισόδημά τους εξαιτίας της πανδημίας, το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Kantar για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχαν 24.812 πολίτες από το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από το δεύτερο κύμα αυξημένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, που οδήγησε σε μερικά lockdown σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, με επιστροφή της οικονομίας σε διπλή ύφεση (double dip).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνει ότι η πανδημία Covid-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ξεπερνάει τα οφέλη προστασίας της δημόσιας υγείας που συνεπάγονται τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Οι πόροι και η υγειονομική κρίση

Σημαντική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η εε πρέπει να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες καταπολέμησης της πανδημίας και περισσότερους οικονομικούς πόρους γι’ αυτό το σκοπό.
Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας σκοντάφτει σε νέα εμπόδια μετά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες διαφωνούν με τη ρήτρα που συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με το σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.
Παρ’ όλα αυτά, το 77% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να χορηγούν οικονομική βοήθεια μόνο στις κυβερνήσεις που σέβονται το γράμμα του νόμου όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Σε γενικές γραμμές, η πανδημία έχει ενισχύσει τα αισθήματα υπέρ της Ευρώπης, με το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. να αυξάνεται σταθερά, από 31% τον Απρίλιο του 2020 στο 41% στις αρχές του Οκτωβρίου.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης