Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Σημαντικό ανάχωμα τα προγράμματα - Απογοήτευση για την απόφαση Mnuchin

tags :
Evans (Fed): Σημαντικό ανάχωμα τα προγράμματα - Απογοήτευση για την απόφαση Mnuchin
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους
Την απογοήτευση του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει διάφορα προγράμματα δανεισμού που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Charles Evans.
Μιλώντας μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι τα προγράμματα δεν θα συνεχιστούν μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους, ο Evans δήλωσε στο CNBC ότι προσφέρουν μια σημαντική λειτουργία.
«Νομίζω ότι οι 13 (3) διευκολύνσεις μας ήταν πολύ χρήσιμες.
Εκτελούν ρόλο backstop όταν οι αγορές βρίσκονται σε μια πιο δύσκολη κατάσταση», είπε και συμπλήρωσε «νομίζω ότι ο ρόλος του backstop μπορεί να είναι σημαντικός για αρκετό καιρό, οπότε είναι απογοητευτικό».
Τα σχόλια του Evans αφορούσαν το τμήμα του καταστατικού Federal Reserve βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης.
Οι εν λόγω παροχές περιλαμβάνουν δύο στις οποίες η Fed αγόρασε εταιρικά ομόλογα, ένα άλλο επικεντρώνεται στο δανεισμό σε κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και το πρόγραμμα Main Street Lending που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών χρηματοδότησε τα προγράμματα με collateral που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της συνολικής δανειοδοτικής ικανότητας.
Οι περισσότερες από τις διευκολύνσεις χρησιμοποιήθηκαν μόνο με φειδώ, αν και αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι η ύπαρξή τους βοήθησε στην ηρεμία των αγορών κατά τη διάρκεια της αναταραχής του Μαρτίου και έκτοτε υπήρξε μηχανισμός υποστήριξης.

Η απόφαση του Mnuchin

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το Reuters, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Fed Jerome Powell, ο Steven Mnuchin ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων μπήκαν στην άκρη για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.
«Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο Mnuchin, αρνούμενος να παρατείνει προγράμματα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κάμψης του τελευταίου αιώνα.
Η Fed δεν περίμενε την ανακοίνωση αυτή και, σε ανακοίνωση που απέστειλε μέσω email, δηλώνει πως «θα προτιμούσε όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία μας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης