Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Ιασώ Παίδων: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης

tags :
Ιασώ Παίδων: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης
Δωρεάν έλεγχος SARS CoV-2 RNA (PCR) για τα παιδιά που πάσχουν από κυστική ίνωση
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης (15-21 Νοεμβρίου 2020), το ΙΑΣΩ Παίδων προσφέρει δωρεάν τον έλεγχο SARS CoV-2 RNA (PCR) (covid-19) για τα ευπαθή παιδιά που πάσχουν από Κυστική Ίνωση μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.
Η Κυστική Ίνωση (ΚΙ) είναι μία κληρονομούμενη νόσος που προκαλεί σοβαρή χρόνια πνευμονοπάθεια με ταυτόχρονη δυσλειτουργία άλλων οργάνων όπως το πάγκρεας, οι ιδρωτοποιοί αδένες, το ήπαρ και άλλα. Στην Ευρώπη γεννιέται 1 παιδί με κυστική ίνωση κάθε 3.000-4.000 γεννήσεις, με τη φορεία παθολογικών μεταλλάξεων να φτάνει το 1 στα 20-25 άτομα στο γενικό πληθυσμό.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος που πάσχει από ΚΙ είναι χρόνιος υγρής απήχησης βήχας (βρογχίτιδες ή υποτροπιάζουσες βρογχίτιδες), χρόνια διάρροια με συνοδό ανεπαρκή πρόληψη βάρους. Οι κύριες εκδηλώσεις της νόσου είναι από το αναπνευστικό σύστημα λόγω του γεγονότος ότι η βλέννη που επαλείφει τους μικρούς και μεγάλους βρόγχους είναι παχύρρευστη σε σχέση με τους μη πάσχοντες οπότε η κάθαρση της προβληματική.
Η συσσώρευση της βλέννης επηρεάζει αρνητικά τον αερισμό, δημιουργείται φαύλος κύκλος χρόνιας φλεγμονής/λοίμωξης με επακόλουθο τον αποικισμό του αναπνευστικού από μικρόβια, τον καθημερινό βήχα, τη δύσπνοια με προοδευτικά επιδεινούμενη αναπνευστική λειτουργία.
Σημαντικό ρόλο ανάμεσα σε άλλα για την πορεία του παιδιού με Κυστική Ίνωση παίζει η πρώιμη διάγνωση που γίνεται με τη διενέργεια του τεστ ιδρώτα με τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης χλωρίου στον ιδρώτα του παιδιού. Το Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του ΙΑΣΩ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες των μικρών ασθενών με οξέα, υποτροπιάζοντα ή και χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και διενεργεί τεστ ιδρώτα, τη πλέον αναγνωρισμένη μέθοδο διεθνώς για την ανίχνευση ασθενών που πάσχουν από κυστική ίνωση.
Τα παιδιά με Κυστική Ίνωση όπως και με άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες αποτελούν μία ακόμα ομάδα του πληθυσμού που αξίζει ιδιαίτερης φροντίδας, προσοχής και υποστήριξης, και πολύ περισσότερο εν μέσω της πανδημίας COVID 19.
Η ΔΩΡΕΑΝ προσφορά ισχύει μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020 και απαιτεί την επίδειξη οποιουδήποτε παραστατικού διαβεβαιώνει ότι το παιδί έχει Κυστική Ίνωση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης