Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Οι μικρές αμερικανικές εταιρείες χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Οι μικρές αμερικανικές εταιρείες χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin εξήγησε γιατί αποφάσισε τη διακοπή δανειακών προγραμμάτων παρά τις αντιδράσεις της Fed
«Το Κογκρέσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους έκτακτους πόρους της Fed στο πρόγραμμα κατή της πανδημίας προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές αμερικανικές εταιρείες μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων».
Με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin υπερασπίστηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου την απόφασή του να τερματίσει πολλά από τα βασικά προγράμματα δανεισμού της Fed που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της πανδημίας την 31η Δεκεμβρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και ο Πρόεδρος της Fed του Σικάγου Charles Evans επέκριναν την κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι τα προγράμματα - αν και δεν χρησιμοποιούνται σε όλο το εύρος τους - αποτέλεσαν σημαντικό υπόβαθρο για την διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία.
Ο Mnuchin επισήμανε στον Powell σε επιστολή του την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ότι τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών βάσει του νόμου CARES την περασμένη άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων αφιερώθηκε για την υποστήριξη δανεισμού εκ μέρους της Fed σε επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να διατεθεί στο Κογκρέσο για να κατευθυνθεί στο νέο πακέτο μέτρων.

Το .. μπαζούκας

Μιλώντας στο CNBC, ο Mnuchin είπε ότι το Κογκρέσο είχε πάντα την πρόθεση να λήξουν τα προγράμματα δανεισμού στις 31 Δεκεμβρίου, και προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές επισημαίνοντας ότι η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτουν πολλά εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομία.
«Οι αγορές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε μεγάλη δύναμη πυρός», δήλωσε ο Mnuchin, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει τα έκτακτα προγράμματα μέσω του Exchange Stabilization Fund, ένα ταμείο που χρησιμοποιείται σπάνια.
«Στο βαθμό που πρέπει να επανενεργοποιηθούν, έχουμε χωρητικότητα άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γι 'αυτό το θεωρώ αρκετά καλό ‘‘μπαζούκα’'», είπε.
Τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα συνδυάζουν το πρόγραμμα ESF και την καταβολή κεφαλαίου στα υπόλοιπα προγράμματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο Mnuchin αρνήθηκε ότι η κίνησή του είχε ως στόχο να πλήξει την ενδεχόμενη κυβέρνηση Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε τίποτα», δήλωσε ο Mnuchin, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση όταν βγουν τα οριστικά αποτελέσματα.
Δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του στις συναντήσεις του με του Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης