Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πάνω από 100% θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ΕΕ

Scope: Πάνω από 100% θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ΕΕ
Έκθεση της Scope Ratings για τις «Big-4» της ΕΕ
Σε επίπεδα-ρεκόρ θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) της ΕΕ έως τα τέλη του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Scope Ratings.
Ειδικότερα, ο γερμανικός οίκος «βλέπει» το συνολικό δημόσιο χρέος στο 107% του συνολικού ΑΕΠ των Big-4 από 90% το 2019, με την αύξηση ανά χώρα να ποικίλλει μεταξύ 9% και 23%.
«Το δημόσιο χρέος στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί το 2020 και θα παραμείνει αυξημένο στο μέλλον.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 απαιτεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική και να δανειστούν σε μεγάλο βαθμό το 2020, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το κρατικό χρέος μετά το σοκ.
Η ανάλυσή μας οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα.
Πρώτον, οι προτεινόμενοι προϋπολογισμοί αντικατοπτρίζουν το μεταβαλλόμενο παράδειγμα της ΕΕ προς την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα για επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Δεύτερον, οι επίσημες προβλέψεις προϋποθέτουν μια αποτελεσματική και μακροχρόνια δημοσιονομική ώθηση από πακέτα τόνωσης παρά τις προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και το κόστος προσαρμογής που σχετίζεται με το περιβάλλον.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η λιγότερο έντονη ανάπτυξη, ακόμη και με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, θα αποτρέψει τις κυβερνήσεις των Big-4 από το να μειώσουν τους δείκτες δημόσιου χρέους σε επίπεδα πριν από την κρίση», σχολιάζει η Scope, προσθέτοντας:
«Η σημαντική αύξηση των δεικτών δημοσίου χρέους στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, κατά περισσότερο από 20% φέτος, αντικατοπτρίζει τον διπλό αντίκτυπο μιας σοβαρής συρρίκνωσης της ανάπτυξης και μια αυτόματη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι πολύ πιο σημαντική από το χρέος.
Η σταθεροποίηση και, στη συνέχεια, η μείωση του δείκτη χρέους των τεσσάρων κυβερνήσεων -βάσει προβλέψεων του ΔΝΤ- εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.
Οι τέσσερις κυβερνήσεις αναμένουν σημαντική αύξηση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Οι Ιταλοί αξιωματούχοι προβλέπουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2022-2024 σε σύγκριση με 0,9% τα τρία χρόνια πριν από την κρίση και η ισπανική κυβέρνηση έχει αυξήσει την πρόβλεψη ανάπτυξης σε πάνω από 4% έως το 2023 σε σύγκριση με 2% αύξηση το 2019.
Οι προβλέψεις της Scope παραμένουν πιο συντηρητικές.
Το τεράστιο πακέτο τόνωσης της ΕΕ για το 2021-2026 θα ωθήσει τις επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, οι καρποί των επενδύσεων σε υποδομές ή των υψηλότερων δαπανών για την εκπαίδευση, θα γίνουν αισθητοί μόνο στο πιο μακρινό μέλλον.
Τα κονδύλια της ΕΕ θα υποστηρίξουν μια ταχύτερη πράσινη μετάβαση, αλλά η επίτευξη σημαντικών μακροπρόθεσμων κοινωνικών στόχων, όπως ένα πιο μορφωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, θα απαιτήσει χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης