Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan (Τουρκία): Πικρό αλλά απαραίτητο μέτρο η αύξηση των επιτοκίων στο 15% από την Κεντρική Τράπεζα

Erdogan (Τουρκία): Πικρό αλλά απαραίτητο μέτρο η αύξηση των επιτοκίων στο 15% από την Κεντρική Τράπεζα
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και το νέο οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκαν στην άσκηση πολιτικών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μια μέρα νωρίτερα ήταν πικρό αλλά απαραίτητο μέτρο, δήλωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να εκπονήσει πολιτικές που θα κατατείνουν στον έλεγχο του πληθωρισμού , σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 475 μονάδες στο 15% και δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει της πληθωριστικές πιέσεις που έφτασαν σε διψήφια νούμερα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της λίρας.
Τα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ήταν η πρώτη κίνηση υπό τον νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal.
Αυτός όπως και ο υπουργός Οικονομικών Lutfi Elvan διορίστηκαν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες σε μια αιφνίδια αλλαγή του οικονομικού επιτελείου .
Ο Erdogan δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια οικονομική πολιτική ύστερα από σημαντικές οικονομικές αναταράξεις και την απώλειας του 50% της αξίας της λίρας από τις αρχές του 2018.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε μερικά πικρά φάρμακα εάν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο.
Αξιολογώ τη χθεσινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων σε αυτό το πλαίσιο », δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.
 
Στο 12% ο πληθωρισμός

Ο Erdogan δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια νέα φιλοεπενδυτική πολιτική ύστερα από σημαντικές οικονομικές αναταράξεις και την απώλεια του 50% της αξίας της λίρας από τις αρχές του 2018.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε μερικά πικρά φάρμακα εάν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο.
Αξιολογώ τη χθεσινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων σε αυτό το πλαίσιο », δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί κοντά στο 12% όλο το 2020.
Ο Erdogan δήλωσε είπε ότι ο κύριος στόχος είναι να διευκολυνθούν οι αυξήσεις των τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους θα σταθεροποιήσουν το νόμισμα, αν και επανέλαβε επίσης την ανορθόδοξη οικονομική του άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού.
«Ο πραγματικός μας στόχος είναι να μειώσουμε πρώτα τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα το συντομότερο δυνατό... και να διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια βοηθήσουν σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Erdogan δήλωσε είπε ότι ο κύριος στόχος είναι να διευκολυνθούν οι αυξήσεις των τιμών, οι οποίες με τη σειρά τους θα σταθεροποιήσουν το νόμισμα, αν και επανέλαβε επίσης την ανορθόδοξη οικονομική του άποψη ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού.
«Ο πραγματικός μας στόχος είναι να μειώσουμε πρώτα τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα το συντομότερο δυνατό... και να διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια βοηθήσουν σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών Lutfi Elvan δήλωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα υποστηρίξει τη νομισματική πολιτική
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Erdogan για χαμηλότερα επιτόκια και η απόλυση δύο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική.
Η αύξηση των επιτοκίων ήταν η πιο μεγάλη σε περισσότερα από δύο χρόνια και θα μπορούσε να στηρίξει την τιμή της λίρας.


Νωρίτερα στις 20 Νοεμβρίου είχε επισημάνει το BN 

Υποχωρεί σήμερα η τουρκική λίρα μετά το ράλι που προκάλεσε χθες η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στο 15%.
Ωστόσο, αναμένεται να σημειώσει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να δεσμεύεται ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε 1,8% στις 7,6852 λίρες ανά δολάριο, εν μέσω πωλήσεων για την κατοχύρωση κερδών, μία ημέρα μετά την ενίσχυσή του σε υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών.
Σε εβδομαδιαία βάση, το νόμισμα είναι σε τροχιά να καταγράψει κέρδη σχεδόν 1% μετά το ράλι 11% της περασμένης εβδομάδας.
Ο νέος διοικητής της κεντρικός τραπεζίτης Naci Agbal προχώρησε στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του, με τις ευλογίες του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας στο 15% από 10,25%, στην προσπάθεια να ανακόψει την κατρακύλα της λίρας και την κατάρρευση της οικονομίας, αν και έχασε σημαντικό χρόνο λόγω των παραμβάσεων του προέδρου Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω πτώση στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο από τις αρχές του έτους έχει απωλέσει πάνω από το 30% της αξίας του.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μία διαφανή και ισχυρή νομισματική σύσφιξη, προκειμένου να εκμηδενίσει τους κινδύνους για την προοπτική του πληθωρισμού.
Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα ληφθούν υπόψη και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί η μόνιμη πτώση του πληθωρισμού.
Η αύξηση του επιτοκίου είναι η μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και θα μπορούσε να στηρίξει τη λίρα μετά από τα διαδοχικά χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε παράλληλα να επιβραδύνει την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης