Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι τράπεζες υιοθετούν σταδιακά την καινοτόμα τεχνολογία blockchain

Οι τράπεζες υιοθετούν σταδιακά την καινοτόμα τεχνολογία blockchain
Το blockchain αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο
Λίγα χρόνια πριν, με τα ψηφιακά νομίσματα να σημειώνουν τιμές-ρεκόρ, το blockchain βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ωστόσο όλοι ήταν επιφυλακτικοί.
Πλέον, αρκετές μεγάλες τράπεζες δοκιμάζουν την τεχνολογία, δελεασμένες από τις προοπτικές για βελτίωση ορισμένων διαδικασιών του τομέα, αναφέρει το κανάλι CNBC.
Το blockchain αρχικά δημιουργήθηκε για τις συναλλαγές με Bitcoin.
Αποτελεί μια διαφορετική μορφή βάσης δεδομένων που διατηρείται σε πολλούς υπολογιστές.
Οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να ακολουθήσουν ορισμένες από τις αρχές του blockchain, προσαρμόζοντας την τεχνολογία για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων.
Στην Ιταλία, μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα της χώρας χρησιμοποιεί το Spunta, ένα δίκτυο blockchain που βασίζεται σε τεχνολογία από την εταιρεία R3 -εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
"Μιλάμε εδώ και αρκετό καιρό για τις προοπτικές του blockchain και είναι υπέροχο να το βλέπουμε επιτέλους στην πράξη.
Είναι μια αρχή.
Θα θέλαμε να το υιοθετήσουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μετά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η υποδομή που διαθέτει, δημιουργεί τα θεμέλια για την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών που μπορούν πραγματικά να έχουν αντίκτυπο", δήλωσε στο κανάλι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της R3, David Rutter.
Για ορισμένες μεγάλες τράπεζες, το επίκεντρο έχει στραφεί όλο και περισσότερο στο να καταλάβουμε πώς μπορούν πραγματικά να έχουν κέρδη από το blockchain.
Η JPMorgan Chase, για παράδειγμα, αποκάλυψε πρόσφατα το εσωτερικό της ψηφιακό νόμισμα -το JPM Coin.
Η πανδημία μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση εμπορικά βιώσιμων προϊόντων blockchain από πλευράς τραπεζών, σύμφωνα με τον Lex Sokolin, συν-επικεφαλής στην εταιρεία blockchain ConsenSys.
Ο Sokolin πρόσθεσε ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επίσης λιγότερο διστακτικές να πειραματιστούν με τα ψηφιακά νομίσματα, σε σύγκριση με πριν.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δοκιμάζει ήδη μια ψηφιακή έκδοση του γιουάν, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν σχεδιάσει ένα πλαίσιο για το πώς αυτά τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην πράξη.
"Η άποψή μας είναι ότι αυτή η υιοθέτηση και ο μετασχηματισμός θα είναι σταδιακή στις περισσότερες χώρες, αλλά δραστική σε ορισμένες μεμονωμένες περιοχές.
Τα συστήματα πληρωμής δεν τείνουν να αντικαθιστούν το ένα το άλλο εντελώς, αλλά μάλλον χτίζονται όλο και περισσότερο", είπε.
Ο κ. Rutter, από την πλευρά του, σημείωσε ότι περισσότερες εμπορικές τράπεζες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική blockchain για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης