Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλήσεις Akar: Έρευνες του Oruc Reis σε νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα - ΑντιΝavtex της Αθήνας στην τουρκική Navtex 21 - 29/11

Νέες προκλήσεις Akar: Έρευνες του Oruc Reis σε νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα - ΑντιΝavtex της Αθήνας στην τουρκική Navtex 21 - 29/11
Νέα Navtex 21 με 29 Νοεμβρίου 2020 για το Oruc Reis με επίκεντρο νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια - νοτιοδυτικά του Καστελόριζου
Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Halusi Akar.
Ταυτόχρονα η Τουρκία με νέα Navtex (ή telex πλοήγησης) επέκτεινε τον χρόνο έρευνας του σεισμογραφικού Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων Ataman και Cengiz Han έως τις 29 Νοεμβρίου 2020 στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία νοτίως του Καστελόριζου. Η Αθήνα απάντησε με anti - Navtex χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές κινήσεις. 

Η προηγούμενη τουρκική Navtex τελείωνε στις 24 Νοεμβρίου και η νέα ξεκινάει από τις 21 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 29 Νοεμβρίου 2020.... μέχρι να επεκταθεί εκ νέου... 
Το Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία βρίσκονται 32 μίλια νότια του Καστελόριζου - σε ελληνική θάλασσα - μια περιοχή στην οποία εστιάζουν οι τούρκοι τις έρευνες τους τις τελευταίες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το Oruc Reis είναι επικεντρωμένο στην περιοχή νότια της Ρόδου και νότια - νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε μια περιοχή από 22 έως 50 μίλια.
Η επιμονή αυτή αποδεικνύει ή ότι έχουν ενδείξεις για κοίτασμα ή ότι θέλουν να ερευνήσουν την περιοχή ενδελεχώς.
Πάντως μέχρι τώρα έχουν ερευνήσει 10 ή 11 κοιτάσματα τα οποία είναι άδεια.

Akar: Το Oruc Reis ερευνά σε νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Halusi Akar, μιλώντας στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας (ΤUSAS, ανέφερε πως οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis συνεχίζονται κανονικά.
Μάλιστα, σημείωσε πως οι εν λόγω έρευνες "δεν είναι πρόκληση ούτε αυξάνουν την ένταση, όπως υποστηρίζει η Αθήνα".
"Παραβλέπουν τις κινήσεις  και τις ενέργειες που κάνουν οι έλληνες, σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας".
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Akar  δήλωσε πως "στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματά τους".

Νέα Navtex 21 με 29 Νοεμβρίου 2020 για το Oruc Reis

Νέα Navtex μεταξύ 21 και 29 Νοεμβρίου 2020 δημοσιοποίησε η Τουρκία για το Oruc Reis το οποίο συνεχίζει κανονικά τις έρευνες νοτίως του Καστελόριζου μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.
Να σημειωθεί ότι η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis ολοκληρωνόταν στις 24 Νοεμβρίου αλλά ακολουθώντας την πάγια τακτική, επέκτειναν την Navtex έως τις 29 Νοεμβρίου 2020.
Η νέα Navtex ξεκινάει από 21 και ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου 2020.
Όπως έχει ήδη αναλυθεί η Τουρκία για να ερευνήσει 15 με 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας χρειάζεται να φθάσει έως τις 10-12 Δεκμεβρίου 2020.
Έως σήμερα έχει ερευνήσει 12,6 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Η επέκταση της Navtex δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση έκπληξη.
Το Oruç Reis, ένα από τα σπάνια και πλήρως εξοπλισμένα ερευνητικά πλοία στον κόσμο, μπορεί να πραγματοποιήσει 2 και 3 διαστάσεων σεισμική και μαγνητική γεωφυσική έρευνα.
Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες έως και 8 χιλιάδες μέτρα βάθος και δισδιαστατες σεισμικές επιχειρήσεις έως και 15 χιλιάδες μέτρα βάθος.
Navtex - Oruc Reis

Η ελληνική αντι - Navtex

Navtex εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που χαρακτηρίζει  «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις για αποφυγή των παράνομων ενεργειών

Η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την αποφυγή παράνομων ενεργειών, τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη νέα NAVTEX της Άγκυρας 21 με 29 Νομεβρρίου.
«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.
Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί ''στρατηγική προτεραιότητα'', σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ισχυριζόμενος ότι οι έρευνες του Oruc Reis γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άλλη μια δήλωση το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και αντιρρήσεις του σχετικά με τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου  στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι δηλώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκλησή μας για διάλογο, αντί να κάνει δηλώσεις», καταλήγει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης