Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Έλληνες που κινούνται στο περιβάλλον Biden - Ποιος θα είναι ο ρόλος τους στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

tags :
Οι Έλληνες που κινούνται στο περιβάλλον Biden - Ποιος θα είναι ο ρόλος τους στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ
Η αμφίδρομη σχέση Biden και του ελληνισμού της Αμερικής είναι υπαρκτή και ειλικρινής και θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πάζλ
Τα συμφέροντα κι όχι οι προσωπικές σχέσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίσουν τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ισχυρότερη του κόσμου.
Στην περίπτωση του νεοεκλεγέντα αμερικανού προέδρου Joe Biden  ένα στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τους προκατόχους του είναι η πολυετής και στενή σχέση με την ελληνική ομογένεια.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η αμφίδρομη σχέση Biden και του ελληνισμού της Αμερικής είναι υπαρκτή και ειλικρινής. Και δεν είναι παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πάζλ. Ο τέως αντιπρόεδρος διατηρεί φιλίες με πολλούς ελλαδικής και κυπριακής  καταγωγής Αμερικανούς και έχει απαλειμμένα επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα που τους απασχολούν. Στο Συνέδριο ομογενών στο Κογκρέσο το 2008, ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη διακριτική της υποστήριξη και τη δήλωση ότι κι αυτός θα είναι πάντα δίπλα της.
Για το λόγο αυτό όπως αναφέρει το δημοσίευμα αρκετοί ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί θα βρεθούν κοντά στο νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση Biden είναι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζερμενίδης, ο οποίος ως γνώστης των θεμάτων που αφορούν την περιοχή, συχνά λειτουργεί και ως πηγή ενημέρωσης κέντρων εξουσίας: της εκτελεστικής, της νομοθετικής αλλά και δεξαμενών σκέψης.
Η επιρροή της ομογένειας προς τον Λευκό Οίκο ασκείται και από τις παρεμβάσεις Οργανώσεων όπως η AHEPA, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη του ελληνισμού στις ΗΠΑ και το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) όπως φυσικά και από τον Αρχιεπίσκοπο.
Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο πατέρας Άλεξ Καρλούτσος, ο οποίος για περισσότερες από 4 τετραετίες έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους προέδρους. Ειδικότερα με τον Biden τον συνδέει πολύχρονη και προσωπική φιλία.
Ενδεικτική της νέας κατάσταση είναι και η επιλογή της ελληνικής καταγωγής πρώην εκπρόσωπο του State Department επί προεδρίας Obama, Τζεν Ψάκι, ως επικεφαλή της ομάδας που θα χειριστεί τη διαδικασία επικύρωσης των υπουργών της κυβέρνηση του από τη Γερουσία –είναι από τους λίγους σημαίνοντες Αμερικανούς πολιτικούς που γνωρίζουν σημαντικές πτυχές των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι ο Joe Biden ήταν από τους λίγους Αμερικανούς πολιτικούς που είχε συναντηθεί με έλληνες και Κύπριους πολιτικούς. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί συχνά και κατά τη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο Biden ήταν μέλος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης