Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πως το Oruc Reis επιβλήθηκε de facto στο Αιγαίο με παρουσία 100 ημερών – Αποχωρεί 29/11, χωρίς κυρώσεις η Τουρκία – Προτείνουν κοινές εξορύξεις

Πως το Oruc Reis επιβλήθηκε de facto στο Αιγαίο με παρουσία 100 ημερών – Αποχωρεί 29/11, χωρίς κυρώσεις η Τουρκία – Προτείνουν κοινές εξορύξεις
Το Oruc Reis κατέφερε να επιβληθεί στο Αιγαίο κυρίως γιατί… η Τουρκία έπεισε ορισμένα κράτη όπως την Γερμανία ότι οι έρευνες που διεξήγαγε πραγματοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενη περιοχή
Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό και σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στο Ανατολικό Αιγαίο έως τις 29 Νοεμβρίου 2020 θα βρίσκεται στην περιοχή σχεδόν 100 ημέρες από τις 10 Αυγούστου 2020 που ξεκίνησε τις έρευνες.
Στις 29 Νοεμβρίου 2020 θα έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 11 χιλιάδες τετραγωνικά  χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Κατά την Τουρκία το πλοίο Oruc Reis  στο πλαίσιο του προγράμματος «Demre 2B συλλογής δεδομένων» ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Με την τελευταία Navtex θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».

Ποιο το σχέδιο της Τουρκίας

Η Τουρκία σχεδόν 100 ημέρες έμεινε στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο.
Χρησιμοποίησε 10 φορές την στρατηγική των Navtex για να κλειδώσει μια ζώνη στην οποία διεξάγει έρευνες.
Η Τουρκία θα έχει ερευνήσει περίπου 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά… ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ερευνήσει 15 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Λόγω των απειλών για κυρώσεις της ΕΕ, κάτι που άφησε να εννοηθεί και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος, η Τουρκία θα αποσύρει το Oruc Reis πιθανότητα να το στείλει στην Μαύρη Θάλασσα όπου εκεί βρίσκονται και τα πλοία εξόρυξης ενώ προσεγγίζει την περιοχή και το Kanuni επίσης πλοίο εξόρυξης της Τουρκίας.

Κοινές έρευνες και εξόρυξη ζητάει από την Ελλάδα η Τουρκία

Το σχέδιο που το bankingnews έχει αποκαλύψει από τον Μάρτιο του 2020… ουσιαστικά αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
Η Τουρκία επιβλήθηκε de facto στο Ανατολικό Αιγαίο αφού επί 100 ημέρες ερευνά ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία χωρίς αντίδραση.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο με το Barbaros.
Η Τουρκία ερεύνησε ή θα ερευνήσει 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά έως τώρα τουλάχιστον από τα 10 κοιτάσματα τα οποία έλεγχε δεν βρέθηκε φυσικό αέριο, πλην μιας περιπτώσεως που ωστόσο θεωρείται αμελητέα ποσότητα.
Παρ΄ όλα αυτά η Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις, θα αποσύρει το Oruc Reis αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Ζητάει κοινές έρευνες και εξόρυξη με την Ελλάδα ευρύτερα στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου έως την Κρήτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι τούρκοι αξιωματούχοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου 2020 και είχαν επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο την εκτόνωση…
H Τουρκία λοιπόν στον διάλογο αρχίζει να ξεκαθαρίζει την στάση της, είχαμε τονίσει ότι ο στόχος είναι ένας, όχι τα 7 θέματα που θέτουν οι Τούρκοι στο πλαίσιο παρελκυστικής πολιτικής.
Ζητούν κοινές εξορύξεις και κοινή εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων με την Ελλάδα.

Πως ένα ερευνητικό σκάφος νίκησε την διπλωματία της ΕΕ και της Ελλάδος

Εάν ληφθεί υπόψη ότι απέναντι στο Oruc Reis βρέθηκαν
-Η Γαλλία που ζητούσε κυρώσεις.
-Δύο Σύνοδοι Κορυφής που εξέτασαν τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα εξετάσουν την κατάσταση στην τελευταία --Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.
Στο μεσοδιάστημα έδωσαν τον χρόνο στην Τουρκία με το Oruc Reis να διεξάγει έρευνες ανενόχλητο σε 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
-Οι συχνές αναφορές της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές.
-Η Ελλάδα και οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που επιχείρησε είτε με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος να ασκήσει πίεση στην Τουρκία
-Ορισμένες χώρες αποκαλύφθηκαν όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν συνεργασία με την Τουρκία.
-Την δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία που ανέφερε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι νομικό κείμενο αλλά πανεπιστημιακός χάρτης αποδομώντας το επιχείρημα περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας του Καστελόριζου.
-Τις αναφορές αμερικανών αξιωματούχων ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή έκανε χρήση του συστήματος S-400
-Την παρέμβαση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο, την επίσκεψη του Erdogan στα Βαρώσια κ.α.
Image
Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία αποσύροντας το Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου 2020 σχεδόν 2 εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής διασφαλίζει ότι δεν θα τι επιβληθούν κυρώσεις ή εάν υπάρξουν να είναι ασήμαντες… δευτερευούσης σημασίας.
Το Oruc Reis κατέφερε να επιβληθεί στο Αιγαίο κυρίως γιατί… η Τουρκία έπεισε ορισμένα κράτη όπως την Γερμανία ότι οι έρευνες που διεξήγαγε πραγματοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενη περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος νικητής αυτών των 100 ημερών είναι το Oruc Reis γιατί για 100 ημέρες επιβλήθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο, ανεξαρτήτως εάν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πενιχρά.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης