Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που θα ασκήσει πιέσεις στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, o κανόνας 50 - 50 για τα μορατόρια

Που θα ασκήσει πιέσεις στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, o κανόνας 50 - 50 για τα μορατόρια
Παράταση των μορατορίων ως τις 31 Μαρτίου ζητούν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου
Mε μεγάλο ερωτηματικό τις προβλέψεις  αλλά ουσιστική προσοχή στις εκτιμήσεις των τραπεζών για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα ανακοίψουν από τα μορατόρια θα κυλίσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών που σε ότι αφορά τα μορατόρια κινούνται με τον χρυσό κανόνα 50%+50%
Τα μισά από τα μορατόρια θα αφυπνισθούν κανονικά (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα ενταχθούν στο πρόγραμμα γέφυρα) ενώ τα άλλα μισά είτε θα γίνουν restructuring από τις ίδιες τις τράπεζες είτε θα καταλήξουν σε κόκκινα δάνεια.
Ολες οι τράπεζες εκτιμούν πως θα καταλήξουν να έχουν κόκκινα δάνεια εξαιτίας των μορατορίων  ύψους κατά ελάχιστο 10%-15% της βάσης των μορατορίων.

Τα αγκάθια των ισολογισμών

Την ύφεση στη χώρα  που για φέτος θα κινηθεί σε πάνω από 10% και μπορεί σε μια ακραία αναθεώρηση να φθάσει στο 12%, τα μορατόρια που κινούνται σε 25 δισ. ευρώ και δεν γνωρίζουμε τελικώς πόσα από αυτά θα καταλήξουν σε κόκκινα δάνεια , τα νέα δάνεια με  8 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Δημοσίου, η αρνητική αναθεώρηση των τιμών του real estate (που προέβλεπει σταθεροποίηση των τιμών - αύξηση 0%) η οποία χτυπάει όλα τα collateral η βλάβη που θα υποστούν οι μικρομεσαίες επιχειρησεις είναι μερικά από τα σκληρά αγάθια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες στη διαμόρφωση των μεγεθών των ισολογισμών τους.

Παράταση στα μορατόρια

Εντείνονται τα αιτήματα των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου για παράταση των μορατορίων για ένα ακόμη τρίμηνο δηλαδή ως το Μάρτιο του 2020.
Η ΕΒΑ και ο SSM δέχονται σκληρές πιέσεις από τις Ιταλικές, Ισπανικές, Γαλλικές και Ελληνικές τράπεζες λόγω των παρατεταμένων lockdowns να παρατείνουν τα μορατορια.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και το αργότερο ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές :
- Για να νομιμοποιηθούν τα μορατόρια που έλαβαν χώρα μετά 30 Σεπτεμβρίου και δεν είχαν προβλεφθεί νωρίτερα
-Για τα ποιοτικά στοιχεία των stress tests που ναι μεν γίνονται με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2020 ωστόσο θεωρείται απολύτως βέβαιο πως η τελική άποψη σε επίπεδο ποιότητας ενεργητικού επηρεάζεται και από τις εξελίξεις
Σε ότι αφορά τα stress tests με δεδομένο πως αυτά λογίζουν τα μορατόρια ως το τέλος του έτους σημαίνει πως όλα τα δάνεια μέχρι το τέλος του έτους που έχουνε εισέλθει σε μορατόρια δεν μπορεί παρά να θεωρούνται ενήμερα
Πολλοί είναι οι τραπεζίτες που ασχέτως αποφάσεων που θα ληφθούν από τους θεσμούς λένε πως θα πρέπει να γίνει ισχυρή προσπάθεια αφύπνισης των δανείων από τα μορατόρια με μια αναδιάρθρωση ή με μία χαμηλότερη δόση.
Δάνεια που παραμένουν σε μορατόρια πάνω από έτος αποτελούν καταστροφή .
Αν ωστόσο οι θεσμοί αποφασίσουν παράταση των μορατορίων θα είναι ιδιαίτερη η πίεση της κυβέρνησης και των πελατών οι τράπεζες να δώσουν την παράταση αυτήν.
Υπενθυμίζεται πως  ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το 9μηνο (τρίτο τρίμηνο) η Τράπεζα Πειραιώς ενώ στις 25 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Alpha Bank και στις 30.11 η Εθνική Τράπεζα

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης