Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 15 κρίσιμες ημέρες της κυβέρνησης – Απορρίφθηκε το κινεζικό πείραμα για lockdown, μετά τις 7/12 ανοίγει η αγορά

Οι 15 κρίσιμες ημέρες της κυβέρνησης – Απορρίφθηκε το κινεζικό πείραμα για lockdown, μετά τις 7/12 ανοίγει η αγορά
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμώμενες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς, μόνο του λιανεμπορίου είναι μετά τις 7 του Δεκεμβρίου
Μπροστά στο πιο δύσκολο 15νθήμερο της θητείας της βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλά, με αυτό της πανδημίας να αποτελεί την βασική πηγή φθοράς.

Η μικρή αισιοδοξία


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού «μέτρησε» τα υπέρ και τα κατά πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία με πρώτο απ’ όλα το πείραμα της Κίνας, αποφάσισε να δει την αποτελεσματικότητα των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων.
Οι επιδημιολόγοι, παρ’ όλο που έχουν δεν μπει στη λογική της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να ανοίξει γύρω στις 10 Δεκεμβρίου αντλώντας, μάλιστα, μία αισιοδοξία για τα μειωμένα κρούσματα που είχαμε το Σαββατοκύριακο αλλά και τα ευρήματα των λυμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Απορρίφθηκε το πείραμα της Κίνας, κρίσιμη η επόμενη βδομάδα
Δεν είναι τυχαίο που μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεδίπλωσε στα κανάλια τα σενάρια ανοίγματος της αγοράς φέρνοντας στο φως άλλο ένα μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση, το click away, δηλαδή  την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την εξυπηρέτησή των πελατών με ραντεβού αφού έχει προηγηθεί η παραγγελία από το internet. Ακόμα και εάν τελικά ανοίξει η αγορά η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και ο περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός καταστήματος θα είναι υποχρεωτικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμώμενες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς, μόνο του λιανεμπορίου είναι μετά τις 7 του Δεκεμβρίου.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα και η επιδημιολογική κατάσταση και θα γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Μεγάλο το στοίχημα της επαναλειτουργίας της αγοράς


Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση καθώς, όπως εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι, οι πολίτες είτε δεν είναι εξοικειωμένοι σε τέτοιες σκληρές συνθήκες και δεν μπορούν να πειθαρχήσουν εύκολα είτε εμφανίζουν κόπωση για το γενικό lockdown και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Μάλιστα, ξεχωριστά από το κίνημα κατά του lockdown που αναπτύσσεται ραγδαία πανευρωπαϊκά, υπάρχει και το κίνημα δεν πληρώνω τα πρόστιμα καθώς από τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η υπηρεσία της ΓΑΔΑ μόνο 1 στους 3 έχει πληρώσει τα πρόστιμα και γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι θα μπορέσουν να σβηστούν τα πρόστιμα αυτά.
Το άνοιγμα της αγοράς και η πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα κρίνει και τα ακριβή δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας, τα νέα πακέτα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και την πορεία της πανδημίας, κυρίως ως προς των νέων περιοριστικών μέτρων.
Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο ότι αυτά θα κρατήσουν, τουλάχιστον μέχρι Μάρτιο 2020, ανεξαρτήτως εμβολιασμού του πληθυσμού.

Αυστηρά κριτήρια και εκταμίευση σε δόσεις για το Ταμείο

Πέρα από τη φυσική φθορά που υπάρχει για το συνεχιζόμενο lockdown και τις προσδοκίες που καλλιεργεί σκόπιμα η κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλα μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει.
Το πρώτο είναι το στοίχημα για την επίδραση που θα έχει στην ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 ο Πρωθυπουργός έχει τηλεδιάσκεψη. Εκεί θα αναπτυχθούν όλες οι δράσεις του σχεδίου που αφορούν τους 4 στρατηγικούς πυλώνες της οικονομίας (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας).
Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία του Ταμείου είναι ο αυστηρός έλεγχος των πρότζεκτ όχι μόνο κατά την έγκρισή τους αλλά και κατά την διάρκεια υλοποίησής του και το δεύτερο είναι ότι αρχές του καλοκαιριού του 2021, θα γίνει η πρώτη εκταμίευση του Ταμείου προς τις χώρες.
Για την περίπτωση της Ελλάδας τα χρήματα που περιμένει το καλοκαίρι αντιστοιχούν σε 2 δισ ευρώ ενώ αναμένεται να υπάρξει εκ νέου άλλη μία εκταμίευση τέλος του 2021.

Γρίφος για την ελληνική διπλωματία η νέα στάση της Τουρκίας


Το δεύτερο μέτωπο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλείται εκτάκτως να αντιμετωπίσει είναι η αλλαγή του αφηγήματος της τουρκικής προκλητικότητας την οποία έμπειροι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν ο «καλός Τούρκος και ο κακός Τούρκος».
Όπως εξηγούν, ενώ θα πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, η Τουρκία θα προσπαθεί να δημιουργήσει μία επίπλαστη εικόνα ότι επιθυμεί τον διάλογο και ειρηνική επίλυση προκειμένου να αποκρούσει τις προθέσεις της Γαλλίας, Αυστρίας αλλά και της Ολλανδίας για να της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για την πρόσφατη επιθετικότητά της.
Η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε όλη αυτήν την κατάσταση.
Το «πάθημα» του Οκτωβρίου, ελπίζουν όλοι να έχει γίνει μάθημα και να πιέσει για σκληρές κυρώσεις ανεξαρτήτως των πιέσεων που θα δεχτεί από χώρες όπως η Γερμανία με την οποία έχει ακόμα ισχυρούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης