Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζουν οι τουρκικές προκλήσεις - Η Ελλάδα καταδικάζει τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας - «Να την αποσύρει»

Συνεχίζουν οι τουρκικές προκλήσεις - Η Ελλάδα καταδικάζει τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας - «Να την αποσύρει»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας
Σε νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και της παράτασης της NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και καλεί τη γείτονα να την αποσύρει» δήλωσε σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση, η Άγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα"» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX παρατείνοντας τις έρευνες του Oruc Reis.
Η νέα ναυτική οδηγία λήγει στις 29 Νοεμβρίου και δεσμεύει περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Προκητικός ο Akar

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, εμφανίστηκε -ξανά- προκλητικός στις δηλώσεις του, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα για παραβίαση των κυριαχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Χάλιφαξ, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «δυστυχώς στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές».
«Η ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ε/Κ οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/Κ» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με το cyprustimes.com και συνέχισε: «Για παράδειγμα η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες υπονομεύοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών.
Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου.
Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου.
Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια.
Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, περίπου 2 χιλιάδων χλμ, στην ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά η Ελλάδα και οι Ε/Κ προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια όρια και γι αυτό προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία με ξεκάθαρο τρόπο στις δικές της ακτές.
Επιπλέον η Ελλάδα απαιτεί απαιτεί 40 χιλιάδες υφαλοκρηπίδα για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τ.χλμ. Αυτό τον νησί απέχει 600 χλμ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι σαφές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί, ούτε δίκαιοι, ούτε αποδεκτοί.
Στην πραγματικότητα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης στον οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχει καμιά νομική αξία», ανέφερε ο Τούρκος Akar.

«Ήμασταν υπομονετικοί»

Παράλληλα, ο Akar υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας».
«Ωστόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες για παραβίαση τόσο των δικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων όσο και των Τ/Κ.
Πράγματι, ήμασταν πολύ υπομονετικοί και περιμέναμε πάνω από 10 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας η οποία έχει καταχωρηθεί στα ΗΕ από το 2004», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τις διαφορές ως Τουρκία ταχθήκαμε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων που δεν επιλύθηκαν, με σχέσεις καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής πρόθεσης, του σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Γι' αυτό τον λόγο καλωσορίσαμε με ικανοποίηση τον μηχανισμό πρόληψης των συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τις Γερμανίας», ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα»

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν χωρίς προϋποθέσεις».
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την καλή της πρόθεση με διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίσο διαμοιρασμό των εισοδημάτων στην Κύπρο και η ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε.
Το μόνο που ζητούμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τους ισχυρισμούς και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων χωρίς αυταπάτες ή προκαταλήψεις, να τις συγκρίνουν με τις νόμιμες και λογικές προσεγγίσεις της Τουρκίας», υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης