Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουγγαρία παρέλαβε δείγμα του εμβολίου Sputnik V – Σφοδρή αντίδραση από την Κομισιόν

H Ουγγαρία παρέλαβε δείγμα του εμβολίου Sputnik V – Σφοδρή αντίδραση από την Κομισιόν
Κομισιόν: Η χορήγηση του εμβολίου πρέπει να γίνει μόνον μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)
Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέλαβε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κόντρα στις διατάξεις της Κομισιόν, η οποία αμφισβητεί την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιεί ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια, που αναπτύσσονται από εταιρείες και οργανισμούς της Δύσης.
«Ένα δείγμα του ρωσικού εμβολίου έχει παραδοθεί στη Βουδαπέστη.
Τώρα, είναι η σειρά των Oύγγρων εμπειρογνωμόνων, η μελέτη μπορεί να ξεκινήσει προκειμένου να παρθεί η καλύτερα τεκμηριωμένη απόφαση», έγραψε ο υπουργός Peter Szijjarto στο Facebook.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», προσθέτοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. «Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβλολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού» επεσήμανε.
Βάσει των κοινοτικών κανόνων το Sputnik V θα πρέπει να εγκριθεί από εμάς πριν καταστεί διαθέσιμο στην αγορά οποιουδήποτε από τα 27 κράτη- μέλη» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο EMA.
Η ουγγρική κυβέρνηση από πλευράς της δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η πρόθεσή της είναι να αδειδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης