Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία εστιάζει στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό

Η Πορτογαλία εστιάζει στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό
«Πρέπει να διαφοροποιηθεί η εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό»
Η οικονομία της Πορτογαλίας πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να μην εξαρτάται από τον τουρισμό, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Rita Marques.
Ο τουριστικός τομέας της χώρας αναμένεται να χάσει 60.000 θέσεις εργασίας μόνο φέτος λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας και η ανάκαμψη είναι ακόμη πολύ μακριά, δήλωσε η υπουργός.
«Ορισμένες από τις περιοχές της χώρας πρέπει να διαφοροποιήσουν την οικονομία που εξαρτάται από αυτό».
Αναμενόταν να υπάρξει ανάκαμψη των διεθνών επισκέψεων έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανάλογα με την επιτυχία του εμβολίου για τον Covid-19, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί έως το 2023 για να επιστρέψουν σε αυτά τα προ-πανδημίας επίπεδα ρεκόρ.
Πέρυσι, η Πορτογαλία είχε περισσότερους από 16,4 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.
«Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο, θα χρειαστεί λίγος χρόνος.
Η Πορτογαλία επεδίωξε να είναι μεταξύ των πρώτων που θα επωφεληθούν όταν επετράπη στους ανθρώπους να ταξιδέψουν ελεύθερα ξανά.
Ο τουρισμός ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Πορτογαλίας από την οικονομική κρίση και το χρέος του 2010 και η υπουργός εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα βοηθήσει μελλοντικά την Πορτογαλία να ανακάμψει από την πανδημία.
Ωστόσο, ορισμένες περιοχές βασίζονται πολύ στον τουρισμό», ανέφερε, ζητώντας την ανάπτυξη άλλων τομέων εκεί και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους.
Περιφέρειες όπως το νότιο Αλγκάρβε, διάσημες για τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ και ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Βρετανούς επισκέπτες, συγκαταλέγονται στις πλέον πληγείσες.
Στο Αλγκάρβε, η τουριστική βιομηχανία δεν υποφέρει μόνο από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων σε 134% σε 24.088 τον περασμένο μήνα από πριν από ένα χρόνο, αλλά και από ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit.
Είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο η ανάπτυξη άλλων τομέων αλλά και η προσέλκυση περισσότερων τουριστών από αγορές εκτός της Βρετανίας στο Αλγκάρβε, δήλωσε.
«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε την οικονομία από αυτό αλλά θα εργαστούμε για να εγγυηθούμε ότι το Αλγκάρβε θα συνεχίσει να καλωσορίζει όλους τους Βρετανούς - ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το Brexit».
Η τουριστική βιομηχανία συνέβαλε περίπου 15% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πορτογαλίας το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Αν και ο τομέας κατέρρευσε εξαιτίας της πανδημίας, με τα έσοδα να μειώνονται σχεδόν στο 65% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η υπουργός στάθηκε στον εγχώριο τουρισμό καθώς «οι κάτοικοι που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους πιο κοντά στο σπίτι, έδωσαν βοήθεια στον τομέα».
«Πιστεύω ότι ο εγχώριος τουρισμός είναι εδώ για να μείνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης