Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ζητά εξηγήσεις από ΕΕ, Γερμανία και Ιταλία για τις έρευνες στο πλοίο ανοικτά της Λιβύης

Τουρκία: Ζητά εξηγήσεις από ΕΕ, Γερμανία και Ιταλία για τις έρευνες στο πλοίο ανοικτά της Λιβύης
Διαμαρτυρία για την απόπειρα ελέγχου σε τουρκικό πλοίο που κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας, καθώς και τον Γερμανό επιτετραμμένο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόπειρα ελέγχου, ανοιχτά της Λιβύης, σε τουρκικό πλοίο που κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα.
Η Άγκυρα παρέδωσε διπλωματικό σημείωμα στους απεσταλμένους των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ρώμης, ζητώντας εξηγήσεις και υποστηρίζοντας ότι η επιχειρούμενη έρευνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.
Επεσήμανε δε ότι, αν και ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».
Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης