Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες και γιατί προχωρούν σε αγορές ίδιων μετοχών - Ποιο είναι το στρατηγικό τους πλάνο;

Ποιες εισηγμένες και γιατί προχωρούν σε αγορές ίδιων μετοχών - Ποιο είναι το στρατηγικό τους πλάνο;
Oι στρατηγικές αξιοποίησης του buy back
Με τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν οι εισηγμένες με τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις επιδιώκουν να προχωρούν σε αγορές ίδιων μετοχών.
Aκολουθώντας το παράδειγμα πολυεθνικών στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ,οι ελληνικές εισηγμένες προχωρούν σε αγορές ιδιων μετοχών οι οποίες ευνοούνται απο τα χαμηλά επιτόκια.
Σε εταιρείες με μικρό χρέος και υψηλές μερισματικές αποδόσεις η αγορά ίδιων μετοχών αποδεικνύεται συμφέρουσα.
Το τελευταίο διάστημα λοιπόν οι αγορές ίδιων μετοχών αυξάνονται και συγκεκριμένα, όπως θα δούμε, σε εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελούν ένα ικανό ποσοστό ίδιων μετοχών.
Όταν τα επιτόκια κινούνται στο 0 – 0,25% και οι μερισματικές αποδόσεις φθάνουν έως 4-4,5% ή και περισσότερο οι εισηγμένες έχουν λόγους να προχωρούν σε αγορές ίδιων μετοχών.
Με την επαναγορά μετοχών τα κέρδη αυξάνονται μειώνεται ο Δείκτης τιμή προς κέρδη όταν η τιμή της μετοχής μένει σταθερή.
Επιπλέον, με την αγορά ίδιων μετοχών οι βασικοί μέτοχοι αυξάνουν το ποσοστό τους και το ίδιο βεβαίως ισχύει αναλογικά και για τους υπόλοιπους μετόχους.
Απο την άλλη πλευρά αρκετοί μέτοχοι διαφωνούν με την αγορά ίδιων μετοχών καθώς σημαίνει ότι, οι εταιρείες δεν βρίσκουν επενδύσεις με αποδόσεις ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας η αγορά ίδιων μετοχών στήριξε την ελληνική αγορά, όταν το ενδιαφέρον απο το εξωτερικό είχε περιοριστεί.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι, ορισμένοι βασικοί μέτοχοι και στελέχη αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές τις ίδιες μετοχές που η εταιρεία έχει αγοράσει σε πολλαπλάσιες τιμές, με χρήματα που έχουν καταβάλλει όλοι οι μέτοχοι.

Οι πρωταγωνιστές

Ο ΟΤΕ κατέχει ήδη το 2,252% του μετοχικού του κεφαλαίου ήτοι 10,5 εκατ. μετοχές και σύμφωνα με την πολιτική του τα τελευταία χρόνια το 35% των  ελεύθερων ταμειακών κατευθύνεται στην αγορά ίδιων μετοχών και το 65% στην διανομή μερισμάτων.
Πέρυσι ο ΟΤΕ διένειμε μέρισμα 0,5276 ευρώ, ενω τον Φεβρουάριο του 2020 είχε ακυρώσει 9,4 εκατ. ίδιες μετοχές.
Η Μυτιληναίος κατέχει το 3,5122% των μετοχών της ή 5 εκατ. μετοχές και πέρυσι διένειμε μέρισμα ύψους 0,34 ευρώ ανά μετοχή.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες όταν το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών φθάσει στο 10% τότε η Μυτιληναίος θα προχωρήσει σε διαγραφή των μετοχών με αποτέλεσμα τα υψηλότερα κέρδη για τους μετόχους.   
Η Σαράντης έφθασε να κατέχει το 4,03% των μετοχών, δηλαδή 2,8 εκατ. μετοχές και πέρυσι διένειμε μέρισμα 0,1586 ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατέχει ηδη 714 χιλ. ίδιες μετοχές το 2,59% ενω το περυσινό μέρισμα της ήταν 0,2323 ευρώ ανά μετοχή.
Πρόσφατα η Profile προχώρησε σε επανέναρξη τυου προγράμματος ίδιων μετοχών και ήδη κατέχει ποσοστό 0,02% ή 2700 μετοχές της εταιρείας.
Τα τελκευταία χρόνια, αλλά και πρόσφατα η Profile προχώρησε σε ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών που αύξησαν την συμμετοχή των ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.
Το περυσινό της μέρισμα ήταν 0,023 ευρώ ανά μετοχή.
Η Fourlis κατέχει 555 χιλ μετοχές ή το 1,06%  των μετοχών.
Σε αγορές ίδιων μετοχών έχει προχωρήσει η CNL Capital η οποία κατέχει το 3,69% των μετοχών ή 38 χιλ μετοχές.
Σε αγορές ίδιων μετοχών προχωρούν επίσης η Πετρόπουλος, το Ιασώ, ο Τιτάνας.  

Διαγραφή των μετοχών ή και ιδιωτικές τοποθετήσεις

Με την αγορά ίδιων μετοχών οι εισηγμένες αποκτούν επιλογές οι οποίες αποβαίνουν σε όφελος τόσο των μετοχών μειοψηφίας, όσο και των βασικών μετόχων.
Η μια επιλογή είναι να αυξήσουν την διασπορά των ελεύθερων μετοχών με συμμετοχή ξένων ή Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και να εγγράψουν έκτακτα κέρδη.
Πρόσφατα, παραδείγματα ιδιωτικών τοποθετήσεων είναι η Τέρνα Ενεργειακή όπου ένα ποσοστό δόθηκε σε τέσσερα ξένα επενδυτικά funds έναντι 11 ευρώ και έκτοτε η μετοχή έχει σημειώσει σημαντική άνοδο καθώς έχει φθάσει τα 11,95 ευρώ.
Η επιλογή αυτή θα αύξανε την συμμετοχή των επενδυτών ωστόσο ένα πρόβλημα των ελληνικών εταιρειών είναι και οι χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες σε σύγκριση με το εξωτερικό.  
 
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης