Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Cavusoglu προειδοποιεί την ΕΕ εν όψει Συνόδου Κορυφής (10/11-12): Να αναγνωρίσει τα λάθη της - Δένδιας: Η Άγκυρα νομίζει ότι είμαστε αφελείς;

Ο Cavusoglu προειδοποιεί την ΕΕ εν όψει Συνόδου Κορυφής (10/11-12): Να αναγνωρίσει τα λάθη της - Δένδιας: Η Άγκυρα νομίζει ότι είμαστε αφελείς;
Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα τεθεί το θέμα της Τουρκίας και των προκλήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο
Έντονος εκνευρισμός φαίνεται να επικρατεί στην Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος.
Είναι πασιφανές ότι η κατάσταση -όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα- δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που ευχόταν η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ.
Άλλωστε, αυτό παραδέχθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.
«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν» είπε η Merkel.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι τηρούσαν μια περισσότερο… διαλλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία, είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν στρατόπεδο, καθώς οι εξελίξεις του άφησαν μετέωρους.
Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής -όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκέστηκαν σε προφορική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και σε απειλές για επιβολή κυρώσεων στο μέλλον- η Τουρκία όχι μόνο δεν άλλαξε πολιτική, αλλά κλιμάκωσε και τις προκλήσεις της.
Αρνήθηκε έλεγχο από γερμανική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη», έχει παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ διοργάνωσε και φιέστα υπό τον Erdogan στα Κατεχόμενα.
Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δεν δίστασε να ζητήσει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της απέναντι στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του ότι οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
«Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής» αναφέρει ο κ. Δένδιας σε γραπτή του δήλωση, θέλοντας προφανώς να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της.

Cavusoglu: Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της απέναντι στην Τουρκία

Σε νέες του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, δεν δίστασε να... κουνήσει το δάχτυλο στην ΕΕ κάνοντας μάλιστα και… υποδείξεις.
«Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ΕΕ  «να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του, ότι οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται.
Τα ερευνητικά μας πλοία Oruc Reis και Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα αντιδρά στις δραστηριότητες του Oruc Reis προβάλλοντας μαξιμαλιστικά επιχειρήματα.
Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», δήλωσε αμφισβητώντας -για πολλοστή φορά- τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο.
Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες.
Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι».
Κύπρος: Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν - Παρέλαση στη Λευκωσία και γεύμα στα  Βαρώσια (vid) | Ειδήσεις
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι, «προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού».
Προς αυτή την κατεύθυνση, «επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση.
Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί.
Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας», ανέφερε.
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν- Εορτασμοί για την ανακήρυξη του ψευδοκράτου |  ΣΚΑΪ
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό.
Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής.
Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση.
Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Guterres να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση.
Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι.
Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Δένδιας: Η Τουρκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κάτι θετικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Βαθιά υποκριτικές και προσχηματικές χαρακτηρίζει ο Νίκος Δένδιας τις κινήσεις της Τουρκίας.
«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, κλιμακώνοντας την προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της,  ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29/11, τις σεισμικές της έρευνες.
Η Τουρκία, δηλαδή, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ.
Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά  και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
Και συνεχίζει: «H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της.
Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει, να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων.
Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος  για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ».
Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν για ημερομηνία στις διερευνητικές  (video)
Απαντώντας σε όσους μιλούσαν για κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι: «Αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, η Ελλάδα, όλη αυτήν την περίοδο,  δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν σταματήσουν οι προκλήσεις.
Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα.
Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες».
Και τονίζει: «Η  Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας.
 Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ,  η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα.
Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε».
Και καταλήγει: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική  “θετική” χειρονομία,  θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.
Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής.
Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου.
Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis

H νέα NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis έχει διάρκεια έως τις 29 Νοεμβρίου και αφορά την περιοχή Καστελόριζου και Ρόδου.
Ειδικότερα, το βόρειο άκρο της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία φτάνει σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.
Δηλαδή το Oruc Reis θα φτάσει μία ανάσα από το ελληνικό νησί.
Οι Τούρκοι είχαν κάνει το ίδιο με τη Νavtex που είχαν εκδώσει στις 11 Οκτωβρίου.
Είναι πρόδηλο ότι οι Τούρκοι προκαλούν και επιχειρούν και ψυχολογικό «πόλεμο» αφού στέλνουν το Οruc Reis λίγο πριν το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων (τα 6 ν.μ) αλλά σε σημείο που είναι ορατό από το ελληνικό νησί.

Με στρατηγική και τακτικούς ελιγμούς ο Erdogan o Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να απομακρύνει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Ποια στρατηγική και τακτικούς ελιγμούς πραγματοποιεί ο Erdogan;

-Ήδη ξεκίνησε επίθεση φιλίας στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θέλει να είναι μέλος της ΕΕ αρκεί να τηρήσει η Ευρώπη τις δεσμεύσεις της.
-Θα αποσύρει στις 29 Νοεμβρίου 2020 το Oruc Reis από την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
-Έστειλε τον εκπρόσωπο του στις Βρυξέλλες για να διαπραγματτευτεί στις 20 Νοεμβρίου.
-Έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα ότι θέλει κοινή διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

100 ημέρες το Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιδοσία


Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό και σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στο Ανατολικό Αιγαίο έως τις 29 Νοεμβρίου 2020 θα βρίσκεται στην περιοχή σχεδόν 100 ημέρες από τις 10 Αυγούστου 2020 που ξεκίνησε τις έρευνες.
Στις 29 Νοεμβρίου 2020 θα έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 11 χιλιάδες τετραγωνικά  χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Κατά την Τουρκία το πλοίο Oruc Reis  στο πλαίσιο του προγράμματος «Demre 2B συλλογής δεδομένων» ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Με την τελευταία Navtex θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».
 

Ο Tony Blinken θεωρεί την Τουρκία ζωτικής σημασίας

Ο Tony Blinken, εβραϊκής καταγωγής θα είναι όπως φαίνεται ο νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και μάλλον θα το ανακοινώσει ο Biden στις 24 Νοεμβρίου 2020.
Ο Blinken κατείχε διάφορες διακεκριμένες κυβερνητικές θέσεις.
Ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου Biden κατά τη διάρκεια της προεδρίας Obama.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής Προσωπικού της Γερουσίας για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από το 2002 έως το 2008 και ως μέλος του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της θητείας Clinton.
Τι πιστεύει όμως ο Tony Blinken για την Τουρκία;
Προφανώς και επιβεβαιώνει το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος χώρα αλλά η Τουρκία έχει σημαντικότερη γεωπολιτική σημασία.

Τι ανέφερε ο Tony Blinken στο Hudson Institute

Tony Blinken: Εντάξει, βρίσκεται σε ένα πολύ, πολύ δύσκολο μέρος.
Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ από τις δεσμεύσεις της, από τη γεωγραφική της θέση, από τα συμφέροντά της.
Είναι μια ζωτικής σημασίας χώρα και καταλήγει να είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και συχνά ένας ουσιαστικός, κρίσιμος παράγοντας για κάποιο ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία.

Θέλουμε θετική σχέση με την Τουρκία

Προφανώς θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε μια πιο παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό απαιτεί από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση να θέλει το ίδιο πράγμα. Προφανώς έχουμε κάποια πραγματικά ζητήματα και διαφορές, αλλά έχουμε επίσης τομείς όπου θα ήταν λογικό να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά μαζί, για παράδειγμα, η Συρία.
Ελπίζω να βρούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν θέλω να υποτιμήσω μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη σχέση και αυτό θα απαιτήσει, νομίζω, πρώτα απ 'όλα, κάποια πολύ άμεση και σαφή συζήτηση .
Θα πω, ο Biden έχει μακρά σχέση με τον Πρόεδρο Erdogan.  Γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.
Έχουν εμπλακεί άμεσα σε πολλά πράγματα και νομίζω ότι βρήκαμε σε συνεργασία με την Τουρκία ότι η σχέση αυτή είναι προφανώς η πιο σημαντική.
Υποψιάζομαι ότι θα δείτε κάποια σημαντική δέσμευση εκ μέρους του Προέδρου Biden με τον Τούρκο ομόλογό του για να δείτε εάν μπορούμε να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε μαζί.

Λάθος στρατηγική των ΗΠΑ στην Λιβύη

Η Λιβύη είναι ιδιαίτερη πρόκληση και πρέπει να αναγνωρίσω ότι προφανώς δεν καταφέραμε επί διοίκησης Obama – Biden να δούμε κάποια πράγματα.
Ένα από αυτά ότι ο Gaddafi είχε κάνει μια εξαιρετική δουλειά διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να προκαλέσει την εξουσία του για χρόνια.
Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα αποτέλεσμα άπαξ και έφυγε ο Gaddafi.
Στην πραγματικότητα, η χώρα είναι διαιρεμένη με πολλούς τρόπους, επίσης επικρατεί σκληροπυρηνικός εθνικισμός.


Ποιο το σχέδιο της Τουρκίας

Η Τουρκία σχεδόν 100 ημέρες έμεινε στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο.
Χρησιμοποίησε 10 φορές την στρατηγική των Navtex για να κλειδώσει μια ζώνη στην οποία διεξάγει έρευνες.
Η Τουρκία θα έχει ερευνήσει περίπου 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά… ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ερευνήσει 15 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Λόγω των απειλών για κυρώσεις της ΕΕ, κάτι που άφησε να εννοηθεί και η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος, η Τουρκία θα αποσύρει το Oruc Reis πιθανότητα να το στείλει στην Μαύρη Θάλασσα όπου εκεί βρίσκονται και τα πλοία εξόρυξης ενώ προσεγγίζει την περιοχή και το Kanuni επίσης πλοίο εξόρυξης της Τουρκίας.

Κοινές έρευνες και εξόρυξη ζητάει από την Ελλάδα η Τουρκία

Το σχέδιο που το bankingnews έχει αποκαλύψει από τον Μάρτιο του 2020… ουσιαστικά αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
Η Τουρκία επιβλήθηκε de facto στο Ανατολικό Αιγαίο αφού επί 100 ημέρες ερευνά ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία χωρίς αντίδραση.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο με το Barbaros.
Η Τουρκία ερεύνησε ή θα ερευνήσει 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας αλλά έως τώρα τουλάχιστον από τα 10 κοιτάσματα τα οποία έλεγχε δεν βρέθηκε φυσικό αέριο, πλην μιας περιπτώσεως που ωστόσο θεωρείται αμελητέα ποσότητα.
Παρ΄ όλα αυτά η Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις, θα αποσύρει το Oruc Reis αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.
Ζητάει κοινές έρευνες και εξόρυξη με την Ελλάδα ευρύτερα στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου έως την Κρήτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι τούρκοι αξιωματούχοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου 2020 και είχαν επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο την εκτόνωση…
H Τουρκία λοιπόν στον διάλογο αρχίζει να ξεκαθαρίζει την στάση της, είχαμε τονίσει ότι ο στόχος είναι ένας, όχι τα 7 θέματα που θέτουν οι Τούρκοι στο πλαίσιο παρελκυστικής πολιτικής.
Ζητούν κοινές εξορύξεις και κοινή εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων με την Ελλάδα.

Πως ένα ερευνητικό σκάφος νίκησε την διπλωματία της ΕΕ και της Ελλάδος

Εάν ληφθεί υπόψη ότι απέναντι στο Oruc Reis βρέθηκαν
-Η Γαλλία που ζητούσε κυρώσεις.
-Δύο Σύνοδοι Κορυφής που εξέτασαν τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα εξετάσουν την κατάσταση στην τελευταία --Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.
Στο μεσοδιάστημα έδωσαν τον χρόνο στην Τουρκία με το Oruc Reis να διεξάγει έρευνες ανενόχλητο σε 11 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
-Οι συχνές αναφορές της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές.
-Η Ελλάδα και οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που επιχείρησε είτε με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος να ασκήσει πίεση στην Τουρκία
-Ορισμένες χώρες αποκαλύφθηκαν όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν συνεργασία με την Τουρκία.
-Την δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία που ανέφερε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι νομικό κείμενο αλλά πανεπιστημιακός χάρτης αποδομώντας το επιχείρημα περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας του Καστελόριζου.
-Τις αναφορές αμερικανών αξιωματούχων ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή έκανε χρήση του συστήματος S-400
-Την παρέμβαση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο, την επίσκεψη του Erdogan στα Βαρώσια κ.α.
Image
Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία αποσύροντας το Oruc Reis στις 29 Νοεμβρίου 2020 σχεδόν 2 εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής διασφαλίζει ότι δεν θα τι επιβληθούν κυρώσεις ή εάν υπάρξουν να είναι ασήμαντες… δευτερευούσης σημασίας.
Το Oruc Reis κατέφερε να επιβληθεί στο Αιγαίο κυρίως γιατί… η Τουρκία έπεισε ορισμένα κράτη όπως την Γερμανία ότι οι έρευνες που διεξήγαγε πραγματοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενη περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος νικητής αυτών των 100 ημερών είναι το Oruc Reis γιατί για 100 ημέρες επιβλήθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο, ανεξαρτήτως εάν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πενιχρά.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης