Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανία: Αυξάνονται από 30 σε 40 οι εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη μετοχών Dax

Γερμανία: Αυξάνονται  από 30 σε 40 οι εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη μετοχών Dax
Ο DAX είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών
Αυξάνονται οι εισηγμένες εταιρείες στον δείκτη Dax, τον βασικό δείκτη της αγοράς μετοχών στη Γερμανία, από 30 σε 40.
Σημειώνεται ότι ο DAX είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών.
Θα τον βρείτε πάντα ανάμεσα στους δείκτες που αναφέρουν οι επιχειρηματικές ειδήσεις, καθώς αποτυπώνει την οικονομική υγεία της Ευρώπης συνολικά.
Από τον Φεβρουάριο του 2017, ο δείκτης DAX συμπεριέλαβε γνωστές παγκόσμιες επωνυμίες όπως η Adidas, η BMW, η Siemens και η Deutsche Bank.
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, πρόκειται για μια πολύ σημαντική είδηση.
Με όρους ΗΠΑ, είναι σαν ο Dow Jones να ανακοινώνει πως θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο.
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γερμανία, με τον διαχειριστή του δείκτη να προβαίνει στην πλέον εκτεταμένη αναθεώρηση από την ίδρυσή του, εντάσσοντας 10 νέες εταιρείες και εγκαινιάζοντας νέους ποιοτικούς ελέγχους μετά την κατάρρευση της fintech Wirecard – γεγονός που έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αλλαγές θα προκαλέσουν «δισεκατομμύρια ευρώ παθητικών ροών για τα νέα μέλη», τα οποία πιθανόν να προέλθουν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του γεμαρνικού δείκτη MDAX (π.χ. οι Airbus SE, Siemens Healthineers AG, Sartorius AG και Zalando SE).
Η Qontigo, η οποία διαχειρίζεται τον δείκτη DAX, είχε δηλώσει ότι θα αύξανε τον αριθμό των μελών του DAX σε 40 από 30 το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους και ότι θα μείωνε το πλήθος του MDAX σε 50 από 60 εταιρείες.
«Σε γενικές γραμμές, ο μεγαλύτερος όγκος, η υψηλότερη διαφοροποίηση και το ελαφρώς αυξημένο μερίδιο των δυναμικά αναπτυσσόμενων εταιρειών είναι θετικά στοιχεία για το DAX και αναμένεται να τον βελτιώσουν» δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής της Berenberg Bank, σχολιάζοντας την είδηση.
Σημειώνεται ότι η Qontigo θα επιβάλει νέα ποιοτικά κριτήρια και κανόνες τόσο για τα τρέχοντα όσο και για τα μελλοντικά μέλη του DAX, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για δημοσίευση τριμηνιαίων καταστάσεων και ετήσιων αποτελεσμάτων, ενώ θα επιφυλάσσει γρήγορη έξοδο για όσους δεν συμμορφώνονται εγκαίρως.

Παρακάτω παρουσιάζεται ο οδικός χάρτης του νέου DAX

Η υποχρέωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων θα τεθεί σε ισχύ με την αναθεώρηση του δείκτη το α’ τρίμηνο, μαζί με την απαίτηση να συμπεριλάβουν οι εταιρείες μια επιτροπή ελέγχου στο εποπτικό τους συμβούλιο.
Τα τρέχοντα μέλη έχουν διορία μέχρι τον Αύγουστο του 2022 να προσαρμοστούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Τι προκάλεσε την αλλαγή

Πέρα από τη διευκόλυνση των παθητικών ροών, οι αλλαγές προκλήθηκαν λόγω της σκανδάλου της Wirecard, η οποία ήταν εισηγμένη στον δείκτη DAX για δύο χρόνια, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για παρατυπίες.
Όταν κατέρρευσε τον Ιούνιο, η πίεση για αναθεώρηση του δείκτη αυξήθηκε, καθώς οι τρέχοντες κανόνες δεν επέτρεψαν την άμεση αποβολή του πρώτου αφερέγγυου μέλους στον γερμανικό δείκτη αναφοράς.
Μετά από αυτό το γεγονός, οι κατασκευαστές δεικτών πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις τεσσάρων εβδομάδων με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες στην αγορά προτού προσαρμόσουν τους κανόνες.
Κερδισμένοι από αυτόν τον ανασχηματισμό, φυσικά, είναι οι νεοεισερχόμενοι.
Τα οφέλη για τα νέα μέλη είναι μεγάλα, με ETFs περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ να διαπραγματεύονται στον δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Τα ποιοτικά κριτήρια και οι υποψήφιοι προς ένταξη 

Η ένταξη στον δείκτη DAX πλέον θα βασίζεται σε μια σειρά από ποιοτικά κριτήρια, όπως το ανώτατο όριο κεφαλαιοποίησης της αγοράς, το γενικό όριο ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, τα νέα μέλη θα πρέπει τις τελευταίες δύο χρήσεις να παρουσιάζουν κέρδη.
Παρότι τα νέα μέλη του δείκτη δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, στις νεοεισερχόμενες εταιρείες πιθανόν να είναι οι Airbus, Symrise AG, Zalando, Sartorius, Qiagen NV, Siemens Energy AG, LEG Immobilien AG, Brenntag AG, Siemens Healthineers και Hannover Rueck SE.
Οι HelloFresh SE, Scout24 AG, Knorr-Bremse AG, Puma SE και TeamViewer AG είναι οι επόμενες τη τάξει…
Η Delivery Hero έγινε μέλος του DAX τον Αύγουστο για να αντικαταστήσει την Wirecard και ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η εταιρεία παράδοσης τροφίμων στο Βερολίνο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν δημοσιεύσει κέρδη ή ζημίες.
Εάν οι νέοι κανόνες είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ, δεν θα ήταν επιλέξιμη.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι νέοι όροι και κανονισμοί τελούν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον γαλλικό δείκτης αναφοράς CAC.

O δείκτης DAX

Οι τιμές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του DAX αντλούνται από το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών Xetra, που διαχειρίζεται η Deutsche Börse, μητρική της Qontigo.
Ο DAX δημιουργήθηκε το 1987 με αξία βάσης τις 1.000 μονάδες.
Έσπασε το όριο των 12.000 μονάδων για πρώτη φορά το 2015.
Η σύνθεση του δείκτη αναθεωρείται τακτικά.
Εταιρείες που δεν ανήκουν πλέον στη λίστα με τις 45 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφαιρούνται από τον δείκτη.
Αντίθετα με τους περισσότερους δείκτες, ο DAX ενημερώνεται αφού κλείσει η βασική συνεδρίαση του χρηματιστηρίου και χρησιμοποιεί τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) για την επόμενη ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης