Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευφορία στις αγορές, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Biden, αισιοδοξία για τα εμβόλια - Σε ιστορικά υψηλά στις 30.045 μονάδες ο Dow Jones, ρεκόρ και για S&P 500

Ευφορία στις αγορές, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Biden, αισιοδοξία για τα εμβόλια - Σε ιστορικά υψηλά στις 30.045 μονάδες ο Dow Jones, ρεκόρ και για S&P 500
Κέρδη στις αγορές με το βλέμμα στα εμβόλια κατά Covid 19
Το «πράσινο φως» από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, καθώς και οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, προσέφεραν σήμερα 24/11 στήριξη στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα ο δείκτης Dow jones ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το ψυχολογικό επίπεδο των 30.000 μονάδων και να διαμορφωθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, σε επίπεδα ρεκόρ και ο S&P 500 στις 3.635 μονάδες.
Οι επενδυτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι άγριες επιθέσεις από τον πρόεδρο Trump για τα αποτελέσματα των εκλογών πλησιάζουν προς το τέλος τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και μειώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο.
Η άνοδος του Dow Jones πάνω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του έρχεται σε χρόνο ρεκόρ μετά την βουτιά του δείκτη στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Dow Jones είχε βρεθεί μια ανάσα από τις 30.000 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2020, πριν το χτύπημα της πανδημίας στις ΗΠΑ, για να κατρακυλήσει κάτω από τις 19.000 μονάδες τον Μάρτιο εν μέσω των μαζικών lockdowns για την ανάσχεση της πανδημίας.
Από τότε ο δείκτης έχει απογειωθεί καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές της ανάκαμψης. 
Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε τελικά το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον  εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει την κυβέρνησή του.
Μέσω Twitter υποσχέθηκε να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, αν και οι μέχρι τώρα προσφυγές του δεν έχουν φέρει την επιτυχία που ανέμενε, καθώς τα «αποδεικτικά στοιχεία» δεν κρίνονται προς ώρας αξιόπιστα.
«Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πλέον ανοίγει ο δρόμος ο Biden να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως θέλει η άγραφη πολιτική παράδοση, κάτι που είχε αποκλείσει μέχρι τώρα ο Trump.
Τα νέα για την επιλογή της πρώην προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ J. Yellen ως της νέας υπουργού Οικονομικών (αναλαμβάνει, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση Biden, στις 20 Ιανουαρίου του 2021), αντιμετωπίζονται επίσης ευμενώς από την αγορά.
Έχει ταχθεί υπέρ ενός γενναίου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, σημειώνοντας πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση και εύθραυστη εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει δράση για να τονώσει την απασχόληση και να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εάν ο διορισμός της εγκριθεί από τη νέα Γερουσία, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στις αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους, θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα η οποία θα ηγηθεί του συγκεκριμένου υπουργείου.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και πιθανότατα και στη Γερμανία καθώς εκτιμάται ότι έως τότε θα έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες – FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην ΕΕ – το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ενώ αργότερα εντός του μήνα αναμένεται να υπάρξει έγκριση και του εμβολίου της Moderna.
Εφόσον τα εμβόλια αυτά λάβουν έγκριση, αναμένεται να εκκινήσει ένας άνευ προηγουμένου αγώνας δρόμου προκειμένου αυτά να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ανάλογα με τη δοσολογία του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/11 ότι το εμβόλιο είναι κατά μέσο όρο κατά 70% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Και ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία την έναρξη των εμβολιασμών προκειμένου να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, η επιδημία εξαπλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία για περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων λόγω και της γιορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών, εκτιμάται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 20 εκατομμύρια έως τις 20 Ιανουαρίου του 2021, όταν και αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Joe Biden.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη τα περισσότερα κράτη προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων, αν και η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει αρκετά αυστηρούς περιορισμούς στις συναθροίσεις.
Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και γενικότερα το βόρειο ημισφαίριο, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε Λατινική Αμερική, Ινδία και Κίνα.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ αλλά και των Χριστουγέννων, πως καλό θα ήταν να μη γίνουν μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις ενώ κλιμάκιο του αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα και την Wuhan προκειμένου να ερευνήσει το πώς άρχισε η πανδημία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,54% στις 30.045 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,62% στις 3.635 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,31% στις 12.037 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,18 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +1,26% στις 13.292 μονάδες
Image

Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Abercrombie & Fitch ανακοίνωσε ανάκαμψη της ζήτησης στο τελευταίο τρίμηνο αλλά τόνισε πως το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων περιορισμού δημιουργεί αβεβαιότητα καθώς ξεκινάει η εορταστική περίοδος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων ή 66 σεντς ανά μετοχή, από τα 6,5 εκατ. δολάρια ή 10 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Το υψηλότερο κόστος για την απομείωση assets κατά το περασμένο έτος και ένα κέρδος ύψους 8,1 εκατ. δολαρίων που σχετίζεται με την έξοδο της εταιρείας από κάποια καταστήματα στο πιο πρόσφατο τρίμηνο, βοήθησαν στην αύξηση των κερδών σε ετήσια βάση.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 76 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις.
Η General Electric προειδοποίησε τους υπαλλήλους της για περισσότερες περικοπές θέσεων απασχόλησης στη μονάδα αεροπλοΐας καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει τα εμπορικά ταξίδια, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εμβόλια κατά Covid 19

Ανοδικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω κλιμακούμενης επενδυτικής αισιοδοξίας τόσο για την επικείμενη κυκλοφορία εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όσο και για την ουσιαστική συνθηκολόγηση του D. Trump, ο οποίος επέτρεψε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να αρχίσουν τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ j. Biden.
Στη Φρανκφούρτη, η εταιρία διαχείρισης του χρηματιστηρίου Deutsche Boerse ανακοίνωσε ο δείκτης των blue-chips θα διευρυνθεί στις 40 από τις 30 εταιρίες που περιλαμβάνει σήμερα, με αυστηρότερα κριτήρια ένταξης.
Image
Η επιβολή των νέων lockdowns αποτελεί πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μικρότερο από του πρώτου κύματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Όπως εξηγούν, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει 2,6% στο δ΄τρίμηνο.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι μικρότερο σε σχέση με το β΄τρίμηνο, λόγω των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις, αλλά και των θετικών εξελίξεων από το μέτωπο για την ανάπτυξη των εμβολίων.
Οι τελευταίοι περιορισμοί δεν είναι τόσο σοβαροί όσο κατά το πρώτο κύμα, επομένως ο δείκτης των επιπτώσεων (lockdown stringency index, θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα της άνοιξης.
Με βάση την ισχυρή συσχέτιση του δείκτη με την αύξηση του ΑΕΠ από την αρχή της πανδημίας, αυτό υποστηρίζει την αρχική πρόβλεψη της Oxford Economics για σημαντική αλλά περιορισμένη πτώση της δραστηριότητας.
Οι αναλυτές εντοπίζουν ωστόσο σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών -μελών της Ευρωζώνης.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, με ρυθμό ρεκόρ 8,5% ανέκαμψε η γερμανική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Γερμανίας υποχώρησε 3,9% σε ετήσια βάση.
Τα τελικά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για ανάκαμψη +8,2%.
Νέα επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 90,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 92,7 τον Οκτώβριο, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η μέτρηση που αφορά την αποτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης διαμορφώθηκε στις 90,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες στις 91,5.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Credit Suisse δήλωσε ότι αναμένεται να λάβει περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια απομείωση το τέταρτο τρίμηνο αφού η εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων York Capital Management ενημέρωσε τη Δευτέρα τους επενδυτές ότι θα τερματίσει την ευρωπαϊκή της επιχείρηση αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου.
«Εν όψει αυτής της ανακοίνωσης, η Credit Suisse θα απομειώσει την αποτίμηση της συμμετοχής που έχει στο York Capital από το 2010.
Το ποσό της απομείωσης που θα ληφθεί θα εκτιμηθεί ως μέρος της διαδικασίας του τέλους του έτους, αλλά αυτή τη στιγμή αναμένεται να είναι περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η ελβετική τράπεζα.
Η Royal KPN ανακοίνωσε ότι αναμένει τα επαναλαμβανόμενα κέρδη να επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2021, καθώς η εταιρεία θα επιταχύνει την ανάπτυξη δικτύου ινών στην Ολλανδία.
Ο ολλανδικός φορέας τηλεπικοινωνιών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 2,32 δισ. ευρώ για το 2020, και προβλέπει ότι οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες το 2021, και υψηλότερα των εκτιμήσεων για 2,45 δισ. ευρώ το 2022.
Επιπλέον, η Royal KPN υποσχέθηκε να αυξήσει το μέρισμα μεταξύ 3%-5% το 2021 και 2022.

Κέρδη στην Ασία - Άλμα +2,5% για τον Nikkei 225

Με σημαντική άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (τη Δευτέρα η ιαπωνική χρηματαγορά δεν λειτούργησε λόγω αργίας.
Το κλίμα στις αγορές της Ασίας επηρεάστηκε από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Donald Trump στην ομάδα του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Joe Biden.
O Αsia Dow ενισχύθηκε +1,3% στις 3.663 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,5%, στις 26.165 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +2,03%, στις 1.762,40 μονάδες.
Στις 26.535  μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με άνοδο +0,2%.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε -0,34% στις 3.402 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,77% στις 44.405 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης