Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Άνοδος 4,3% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων το Νοέμβριο του 2020 - Στο επίκεντρο σόγια, και ζάχαρη

Πειραιώς: Άνοδος 4,3% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων το Νοέμβριο του 2020 - Στο επίκεντρο σόγια, και ζάχαρη
Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν σόγια, και ζάχαρη,σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν το σιτάρι, το ακατέργαστο ρύζι και το βαμβάκι - Τι αναφέρει  Το οικονομικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς
Θετικά επέδρασαν, στην πλειοψηφία τους, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όπως και τα, καλύτερα των εκτιμήσεων, προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ Γ΄τριμήνου 2020 στην Ευρωζώνη, αλλά και τα τελικά στοιχεία για τη μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στο δελτίο τιμών για τα αγροτικά προϊόντα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την εκλογική νίκη του Biden, στράφηκε στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο αναμένεται να είναι περιορισμένο σχετικά με το μέγεθος και το χρονικό ορίζοντα, λόγω εκτιμήσεων για διαιρεμένη Γερουσία.
Παράλληλα, οι ανακοινώσεις στο θέμα του εμβολίου από τις εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία από τον κορωνοϊό, βελτίωσαν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα σε μια περίοδο, με νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
Στο μέτωπο του Brexit, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σημαντική υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, το οποίο ευνόησε αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο.
Θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (+4,39%).
Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν η σόγια, η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, το καλαμπόκι και τα βοοειδή, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν το σιτάρι, το ακατέργαστο ρύζι και το βαμβάκι.
Καθώς οι προβλέψεις του Τμήματος Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, USDA (έκθεση Οκτώβριος 2020) αναμένονται πτωτικές στις καλλιέργειες σιτηρών (κυρίως σόγια και καλαμπόκι), στη Νότια Αμερική, λόγω των ξηρών συνθηκών (φαινόμενα La Ninia), με τη ζήτηση από την Κίνα να ενισχύεται, πιθανά οι τιμές των εν λόγω προϊόντων να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα.
Η συνέχιση της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ζάχαρης και ρυζιού αναμένονται ήπια πτωτικές.
Οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, παρά την πτωτική πίεση που άσκησε η πρόσφατη έκθεση του USDA, καθώς βρήκαν στήριξη στις αναθεωρημένες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σιτάρι

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2020/21, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6 εκατ. τόνους, σε 773,08 εκατ. τόνους, με την ενίσχυση να προέρχεται από τη Ρωσία (+5 εκατ. τόνους) και την Ε.Ε. (+0,6 εκατ. τόνους), λόγω των τρεχουσών ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Η διευρυμένη παραγωγή σιταριού της Ρωσίας υποστηρίζει την αύξηση των εξαγωγών της σε 39 εκατ. τόνους για το 2020/21 (+1,5 εκατ. τόνους). Ωστόσο, στην Αργεντινή, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν πτωτικά, μείωση της παραγωγής κατά 0,5 εκατ. τόνους, με συνέπεια τη μείωση της έκτασης και της στρεμματικής απόδοσης, λόγω των ιδιαίτερων ξηρών συνθηκών, οι οποίες προκαλούνται από το φαινόμενο La-Ninia, το οποίο επικρατεί στις βασικές καλλιεργητικές περιοχές σιταριού.
Με την παγκόσμια κατανάλωση να ενισχύεται, αν και με μέτριο ρυθμό, κατά 0,13 εκατ. τόνους, σε 751 εκατ. τόνους και τα αποθέματα να εκτιμώνται σε 320,45 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένα, οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να πιέσουν ήπια πτωτικά την τιμή του σιταριού μεσοπρόθεσμα.
Image

Ζάχαρη


Σύμφωνα με προβλέψεις του USDA, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναθεωρήθηκε πτωτικά για το 2020/21, λόγω μειωμένης παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 4,062 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 65.000 σε σχέση με την πρόβλεψη Οκτωβρίου, προερχόμενη από τη Λουϊζιάνα.
Ωστόσο, η παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ από τεύτλα αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 5,026 εκατ. τόνους, προερχόμενη από τις Κεντροδυτικές και Βόρειες Πολιτείες της Αμερικής.
Για το 2020/21, τα τελικά αποθέματα αναθεωρούνται σε 1,749 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς χρήση στις ΗΠΑ σε 14,18% (από 13,15% πρόβλεψη Σεπτεμβρίου), με πιθανή αρνητική επίπτωση στην τιμή της ζάχαρης μεσοπρόθεσμα.
Αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ζάχαρης το 2020/21 για το Μεξικό παρέμειναν αμετάβλητες, ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η καλλιέργεια ζάχαρης αναμένεται να ανακάμψει από την ξηρασία του προηγούμενου έτους, με τις προκλήσεις να παραμένουν (εισβολή παρασίτων, ασυνήθιστες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές)
Image

Καλαμπόκι

Στην πρόσφατη έκθεσή του το USDA, διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή, εισαγωγές, εξαγωγές, κατανάλωση στην αγορά καλαμποκιού για το 2020/21. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι έκδηλη η ανησυχία για τις ιδιαίτερα ξηρές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στη Νότια Αμερική (κυρίως Βραζιλία και Αργεντινή), καθώς οι καλλιέργειες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης με πιθανή επίπτωση μειωμένης παραγωγής, σε μια εποχή όπου η κινεζική ζήτηση για το καλαμπόκι και τη σόγια συνεχίζει να αυξάνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε τις εκτιμήσεις για τα αμερικανικά αποθέματα καλαμποκιού, στο τέλος του έτους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση των ΗΠΑ στο 11,48% από 14,87% (εκτίμηση προηγούμενου μήνα).
Οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδική πίεση στην τιμή του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα.
Image

Χυμός πορτοκαλιού

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο παραγωγής 2020/21, παγκόσμιων εισαγωγών, εξαγωγών και κατανάλωσης πορτοκαλιών παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες. Με τις καιρικές συνθήκες στη Φλόριντα να βελτιώνονται αισθητά, ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Ωκεανικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, η παραγωγή πορτοκαλιών στην εν λόγω χώρα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά.
Παράλληλα, αν και η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργεί θετικές προοπτικές για τις τιμές του πορτοκαλιού (μεγαλύτερη κατανάλωση, λόγω περιεκτικότητας σε βιταμίνη C), σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αύξηση στις short θέσεις των συμβολαίων από τους διαχειριστές, υποδηλώνοντας πιθανούς βραχυπρόθεσμους πτωτικούς κινδύνους.
Image

Βαμβάκι

Οι εκτιμήσεις του USDA για την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού για το 2020/21 αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται σε 116,3 εκατ. μπάλες (-1%), σε σχέση με την εκτίμηση προηγούμενου μήνα. Σε επιμέρους επίπεδο χώρων, οι μειώσεις στην παραγωγή προβλέπονται για το Πακιστάν, την Ελλάδα, ενώ οι  εκτιμήσεις για Ινδία (30 εκατ. μπάλες) και Κίνα (27,25 εκατ. μπάλες) παρέμειναν αμετάβλητες.
Παράλληλα, η παγκόσμια συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί στα 80,6 εκατ. στρέμματα το 2020/21, μειώνοντας τη στρεμματική απόδοση.
Η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού για το 2020/21 αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% στα 114,2 εκατ. μπάλες, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του Covid-19.
Το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού αναμένεται στα 42,2 εκατ. μπάλες (+3% ) για το 2020/21, ενώ με βάση τις προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης βαμβακιού ο δείκτης αποθέματα προς χρήση εκτιμάται σε 89% για το 2020/21 από 97%, ευνοώντας, παράλληλα, με τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, την τιμή του βαμβακιού.
Image

Σόγια

Με τις αποδόσεις της σόγιας να παραμένουν αμετάβλητες, το USDA αναθεώρησε πτωτικά την παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ.
Αιτία αποτέλεσαν οι ξηρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Νότια Αμερική (Βραζιλία και Αργεντινή), με τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Με τις πωλήσεις σόγιας στην Κίνα να ενισχύονται, αυξάνει παράλληλα τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες εξαγωγές σόγιας κατά 75 εκατ. μπούσελ (2,2 δισ.).
Η χαμηλότερη προσφορά και η υψηλότερη ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται να μειώσουν τα αποθέματα σόγιας για το 2020/21 κατά 170 εκατ. μπούσελ, σε 290 εκατ. μπούσελ, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς χρήση σε σχετικά χαμηλό επί-πεδο (σε 23,45% από 23,93%), προκαλώντας πιθανές ανοδικές πιέσεις στην τιμή της σόγιας μεσοπρόθεσμα.
Image

Βοοειδή

Η πρόβλεψη για την παραγωγή βόειου κρέατος κατά το Β ́ εξάμηνο του 2020 αναθεωρήθηκε ανοδικά, λόγω του αναμενόμενου υψηλότερο ρυθμού σφαγής, σύμφωνα με έκθεση του USDA.
Ως αποτέλεσμα, η ετήσια πρόβλεψη για την παραγωγή βόειου κρέατος για το 2020 αυξήθηκε σε 27,1 δισ. λίβρες, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά και η αντίστοιχη πρόβλεψη του 2021.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ετήσια πρόβλεψη αναθεωρήθηκε κατά 32% ανοδικά, λόγω της ισχυρής ζήτησης για βόειο κρέας, ενώ για τις εξαγωγές παρέμεινε αμετάβλητη.
Παράλληλα, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική ενίσχυση, τον τελευταίο καιρό, των long θέσεων, στα συμβόλαια βοοειδών, σηματοδοτώντας πιθανές ανοδικές πιέσεις στην τιμή του βόειου κρέατος βραχυπρόθεσμα
Image

Ακατέργαστο ρύζι

Στην παγκόσμια αγορά ρυζιού, η παραγωγή για το 2020/21 εκτιμάται σε 501,5 εκατ. τόνους (+1,9 εκατ. τόνους), προερχόμενη από αύξηση των προβλέψεων παραγωγής σε Ινδία, ΗΠΑ, Πακιστάν και Φιλιππίνες.
Ειδικότερα για τις Φιλιππίνες, αναμένουν η παραγωγή να φτάσει τους 20,18 εκατ. τόνους, φέτος, καθώς κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες κατά 2% της προβλεπόμενης συγκομιδής, ύστερα από πρόσφατους τυφώνες που έπληξαν τις παραγωγικές περιοχές της.
Η παγκόσμια πρόβλεψη κατανάλωσης για το 2020/21 εκτιμάται σε 499 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω αύξησης στις προβλέψεις κατανάλωσης της Ινδίας. Τα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος του 2020 αναμένονται σε 179,2 εκατ. τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα προς κατανάλωση σε 36,01% από 35,87%, δημιουργώντας μεσοπρόθεσμα πιθανές πτωτικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού.
Image

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης