Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deutsche Bank: Σύσταση αγοράς και στόχος τα 1,20 ευρώ για την Alpha bank - Τι λέει για 9μηνο 2020

Deutsche Bank: Σύσταση αγοράς και στόχος τα 1,20 ευρώ για την Alpha bank - Τι λέει για 9μηνο 2020
Θεωρεί ότι έχει τον καλύτερο Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 – Tι προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο 2020
Σύσταση αγοράς (buy) και τιμή - στόχο 1,20 ευρώ δίνει η Deutche Bank για την μετοχή της Alpha Bank σε έκθεση της, εν όψει των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2020.    
Οι αναλυτές της Γερμανικής Τράπεζας αξιολογούν την Alpha bank για αγορά λόγω των ισχυρών προ προβλέψεων κερδών και τον καλύτερο - σε ποιότητα – δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), που επιτρέπει ταχύτερη μείωση των NPE και δίνει ταυτόχρονα δυνητική ανάπτυξη.
Η δε τιμή στόχος δεν άλλαξε καθώς παρέμεινε στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Το καλύτερο προφίλ

Η Deutsche Bank προτιμά την Alpha bank για τα ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη απέναντι στην δανειακή μόχλευση, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
“Παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες στα καθαρά  επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) λόγω της απομόχλευσης του δανειακού βιβλίου και της πτώσης του επιτοκίου δανεισμού”, η έκθεση συμπεραίνει ότι, η Αlpha bank διαθέτει ένα δείκτη Cet-1 πλήρως καλυμμένο περιλαμβάνοντας την επίδραση του IFRS9 και το 14,8% είναι το καλύτερο προφιλ κεφαλαίων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Αυτή η κεφαλαιακή επάρκεια επιτρέπει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προκειμένου να συναντήσει τους στόχους (μείωσης NPE) που έχουν ανακοινωθεί, αλλά αφήνει χώρο και για πιθανή ανάπτυξη.
Βάσει της μεθοδολογίας DDM που χρησιμοποιεί η Deutsche bank στα αναμενόμενα κέρδη του 2022,  η μετοχή διαπραγματεύεται 5 φορές τα κέρδη του 2022, 0,14 φορές την ενσώματη λογιστική αξία ενω η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 3%. 
Η έκθεση της Deutsche bank εντοπίζει πέντε σημεία στα αποτελέσματα και προχωρεί στις εξής προβλέψεις :  

Xαμηλά καθαρά επιτοκιακά έσοδα

Η Deutche bank προβλέπει καθαρά επιτοκιακά έσοδα 383 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο (-2% πτώση απο το προηγούμενο τρίμηνο και στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρήση) λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων, ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται μερικώς απο την αύξηση των όγκων και την χρηματοδότηση μέσω των TLTRO3.
Για την χρήση του 2020, η προοπτική παραμένει για επιτοκιακά έσοδα στα ίδια επίπεδα.  

Ισχυρή απόδοση στα έσοδα προμηθειών

Στο τρίτο τρίμηνο 2020, η Deutsche bank προβλέπει αύξηση προμηθειών 10% σε επίπεδο τριμήνου παρά την αδύναμη τουριστική σαιζόν κυρίως απο τις κάρτες, τις προμήθειες,το ebanking και τις εκταμιεύσεις δανείων.
Για το 2020 συνολικά η πτώση προβλέπεται μεταξύ -4% -5% σε σύγκριση με πέρυσι.
Ομαλοποιημένα κέρδη trading: Κέρδη 35 εκατ. ευρώ προβλέπει η Deutsche bank στο τρίτο τρίμηνο ύστερα απο τα μεγάλα κέρδη των 129 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.
Συνολικά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα λειτουργικά έσοδα κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ελαφρά υψηλότερα κόστη εποχικότητας: Τα λειτουργικά έξοδα, σύμφωνα με τους γερμανούς, θα αυξηθούν στα 268 εκατ. ευρώ καθώς θεωρούν ότι, λόγω εποχικότητας υπάρχουν υψηλότερα έξοδα διοίκησης κυρίως σε καμπάνιες και σε προσπάθειες συλλογής δανείων.
Xαμηλότερες προβλέψεις: H Deutsche bank εκτιμά το κόστος του ρίσκου στα καθαρά δάνεια στις 215 μονάδες βάσης (αξιοσημείωτη πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου λόγω των εμπροσθοβαρών κινήσεων στο εξάμηνο.
Συνολικά, οι προβλέψεις το 2020 καθοδηγούνται να είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρά χαμηλότερα (κοντά στο 1 δισ. ευρώ).
H δημιουργία νέων NPE θα παραμείνει υπο έλεγχο στο τρίτο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα τρίμηνα.           
Διατηρείται σταθερό κεφαλαιακό επίπεδο: Η ανάλυση προβλέπει συνολικό Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών Cet-1 στο 14,8% ελαφρά υψηλότερα στο τρίτο τρίμηνο έναντι 14,74% του δεύτερου, λόγω της οργανικής ανάπτυξης.
Σημειώνεται τέλος ότι το όφελος απο την αφαίρεση των άυλων στοιχείων του software κατά  20 μονάδες βάσης θα αντικατοπτρισθεί στο τελευταίο τρίμηνο.  

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης