Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αφαιρεί 400 δισ. δολ. από το «οπλοστάσιο» της διαδόχου του Yellen

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αφαιρεί 400 δισ. δολ. από το «οπλοστάσιο» της διαδόχου του Yellen
Τοποθέτησε τους πόρους του προγράμματος CARES ACT σε ειδικό λογαριασμό η ενεργοποίηση του οποίου απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας
Ποσό από το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας CARES ACT ύψους άνω των 400 δισ. δολαρίων, το οποίο επεστράφη από την αμερικανική Fed την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin αποφάσισε να τοποθετήσει σε έναν ειδικό λογαριασμό για την ενεργοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη η έγκριση του Κογκρέσου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.
Να αημειωθεί ότι ο Mnuchin ζήτησε την πρηγούμενη εβδομάδα την επιστροφή ποσού πλέον των 400 δισ. δολ. από αδιάθετα κονδύλια της Fed όσον αφορά κυρίως τα έκτακτα προγράμματα δανεισμού προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (Main Street Lending Program).
Η μεταφορά των πόρων στο «Γενικό Ταμείο» του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα η διάδοχος του Mnuchin στο υπουργείο Οικονομικών, Janet Yellen, να εξαρτάται από το Κογκρέσο για τη χρήση των εν λόγω κεφαλαίων.
Οι εν πόροι αυτοί περιλαμβάνουν το ποσό των 429 δισ. δολ. που προοριζόταν για τη στήριξη των προγραμμάτων έκτακτου δανεισμού της Fed και 26 δισ. δολάρια που αφορούσαν την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια

Ποια ήταν η απόφαση του Mnuchin

Την επιστροφή περισσότερων από 400 δισεκ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin στις 19 Νοεμβρίου .
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν μέσω του κυοφορούμενου δημοσιονομικού πακέτου, για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Υπουργείο Οικονομικών, έγραψε ο Mnuchin σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Fed, Powell.
«Το Κογκρέσο ζητά 455 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Mε άλλα λόγια, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το ένα είναι το Main Street Lending Program, το οποίο στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και ένα άλλο που αφορούσε την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τα προγράμματα αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στις αρχές Μαρτίου για να ανοίξουν οι αγορές που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πανικού που προκάλεσε ο φόβος για την πανδημία.
Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν σπάνια – ιδίως το Main Street Lending Program.
«Ενώ τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζονται σοβαρά και χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, η χρήση αυτών των διευκολύνσεων είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Mnuchin σε επιστολή του στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει την παράταση κάποιων προγραμμάτων της Fed, τα οποία πρόκειται να λήξουν.
Ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε ο Mnuchin ήταν την επέκταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του backstop που σχετίζεται με το πανδημικό πρόγραμμά της

Mnuchin: Οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρειάζονται επιδοτήσεις και όχι δάνεια

«Το Κογκρέσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους έκτακτους πόρους της Fed στο πρόγραμμα κατά της πανδημίας προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές αμερικανικές εταιρείες μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων».
Με την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin υπερασπίστηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου την απόφασή του να τερματίσει πολλά από τα βασικά προγράμματα δανεισμού της Fed που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της πανδημίας την 31η Δεκεμβρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και ο Πρόεδρος της Fed του Σικάγου Charles Evans επέκριναν την κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι τα προγράμματα - αν και δεν χρησιμοποιούνται σε όλο το εύρος τους - αποτέλεσαν σημαντικό υπόβαθρο για την διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία.
Ο Mnuchin επισήμανε στον Powell σε επιστολή του την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ότι τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών βάσει του νόμου CARES την περασμένη άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων αφιερώθηκε για την υποστήριξη δανεισμού εκ μέρους της Fed σε επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να διατεθεί στο Κογκρέσο για να κατευθυνθεί στο νέο πακέτο μέτρων.

Το .. μπαζούκας

Μιλώντας στο CNBC, ο Mnuchin είπε ότι το Κογκρέσο είχε πάντα την πρόθεση να λήξουν τα προγράμματα δανεισμού στις 31 Δεκεμβρίου, και προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές επισημαίνοντας ότι η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτουν πολλά εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομία.
«Οι αγορές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε μεγάλη δύναμη πυρός», δήλωσε ο Mnuchin, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να επανενεργοποιήσει τα έκτακτα προγράμματα μέσω του Exchange Stabilization Fund, ένα ταμείο που χρησιμοποιείται σπάνια.
«Στο βαθμό που πρέπει να επανενεργοποιηθούν, έχουμε χωρητικότητα άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γι 'αυτό το θεωρώ αρκετά καλό ‘‘μπαζούκα’'», είπε.
Τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα συνδυάζουν το πρόγραμμα ESF και την καταβολή κεφαλαίου στα υπόλοιπα προγράμματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο Mnuchin αρνήθηκε ότι η κίνησή του είχε ως στόχο να πλήξει την ενδεχόμενη κυβέρνηση Joe Biden, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε τίποτα», δήλωσε ο Mnuchin, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση όταν βγουν τα οριστικά αποτελέσματα.
Δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του στις συναντήσεις του με του Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης