Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια μετάβασης σε νέο δείκτη αντί του Euribor εξετάζει η ΕΚΤ

tags :
Σχέδια μετάβασης σε νέο δείκτη αντί του Euribor εξετάζει η ΕΚΤ
Τις εναλλακτικές που έχει αντί του Euribor εξετάζει η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Τις επιλογές που έχει για μετάβαση σε περίπτωση που το Euribor, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παύσει να υπάρχει διερευνά επιτροπή που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Αν και η ομάδα εργασίας της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την αποχώρηση του δείκτη επιτοκίου, το οποίο συνδέεται με 180 τρισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, εντούτοις δοκιμάζεται τις προϋποθέσεις εξόδου.
Σε αντίθεση με το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor), το Euribor αναμένεται να επιβιώσει πέρα από το τέλος του 2021.
Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε να καταργηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των σημείων αναφοράς που στιγματίστηκαν από σκάνδαλα χειραγώγησης.
Η ΕΚΤ δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του Euribor.
Στη δικηγορική εταιρεία Reed Smith, οι δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους σχετικά με το αν θα παραμείνουν στο Euribor ή αν θα επιλέξουν, έναν σχετικά νέο δείκτη αναφοράς γνωστό ως ESTR.
Οι ρυθμιστικές αρχές ευνοούν τον δείκτη ESTR, διότι αποτελεί αληθινή αντανάκλαση του κόστους κεφαλαίου και είναι λιγότερο ευάλωτος στη διαφθορά και τη χειραγώγηση.
«Λειτουργικά αυτό απαιτεί πολύ χρόνο, η συμμόρφωση των εσωτερικών συστημάτων είναι πιθανώς πιο προβληματική.
Το πρόβλημα με τον ESTR είναι ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα αγοράς και η αγορά είναι εύθραυστη» δήλωσε ο Brown.
«Ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή του Euribor, τα εναλλακτικά μέτρα καλύπτουν ένα σενάριο βάσει του οποίου ο δείκτης αναφοράς θα σταματούσε να πέφτει», δήλωσε η ομάδα εργασίας.
Πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση και όχι στη διάλυση του Euribor.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τον ESTR τον Οκτώβριο του 2019 με στόχο να αντικαταστήσει τον overnight δείκτη για το ευρώ, γνωστό και ως Eonia, στις αρχές του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης