Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο τραπέζι από τον Biden η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιραν

ΗΠΑ: Στο τραπέζι από τον Biden η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιραν
Το κύριο εμπόδιο είναι ότι το ίδιο το Ιράν μπορεί να μην είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί , επισημαίνουν αναλυτές
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι η κυβέρνησή του θα ευνοούσε την επιστροφή στην ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015, αντιστρέφοντας τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Donald Trump στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά μετά από τρία χρόνια «μέγιστης πίεσης» υπό τις κυρώσεις του Trump και την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο μακριά από ό, τι ακούγεται.
"Ανεξάρτητα από το πόσο απελπισμένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση του Biden για μια συμφωνία, θα είναι η απάντηση του Ιράν που θα έχει μεγαλύτερη σημασία", δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας, στο CNBC λίγο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Biden θέλει να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο τώρα που Ιρανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται την επιστροφή στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), όπως είναι επίσημα γνωστό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε κάποιες σοβαρές παραχωρήσεις και «αποζημιώσει» το Ιράν για τις οικονομικές απώλειες που προκάλεσαν οι κυρώσεις του Trump.
Η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση από τότε που ο Trump αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία πολλών χωρών, υπό την κυβέρνηση Obama για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν με αντάλλαγμα την ανακούφιση των κυρώσεων.

«Πολιτικό δηλητήριο»;

«Μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση Biden να προσπαθήσει να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά το κύριο εμπόδιο είναι ότι το ίδιο το Ιράν μπορεί να μην είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Ryan Bohl, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στην εταιρεία συμβούλων Stratfor.
«Όχι χωρίς αξιοσημείωτες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θα είναι δημοφιλείς ακόμη και με την προεδρία του Biden».
Αυτό θα μπορούσε να είναι «πολιτικό δηλητήριο» στις ΗΠΑ εσωτερικά, λέει ο Dave Des Roches, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, D.C.
«H νεοεισερχόμενη κυβέρνηση του Biden θα διαπιστώσει ότι η εργαλειοθήκη της είναι πολύ μικρότερη από ό, τι θα ήταν με μια εκλογή της της Hillary Clinton το 2016», δήλωσε ο Des Roches.
Η κυβέρνηση του Trump επιβάλλει επί του παρόντος περισσότερες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία προτού λήξει η θητεία της και ενώ ο Biden θα μπορούσε να αντιστρέψει πολλές από αυτές με εκτελεστική εντολή, αλλά «το Ιράν είναι απίθανο να είναι πρόθυμο να επιστρέψει στο JCPOA χωρίς κάποιες παραχωρήσεις των ΗΠΑ, όπως την άρση των κυρώσεων στη Χεζμπολάχ, τα προγράμματα πυραύλων και τους ιρανούς παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων », υποστήριξε.
Η ιρανική αντιπολιτευτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και ο εμπλουτισμός με ουράνιο έχουν αυξηθεί, παρά μειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας "μέγιστης πίεσης".


Ο Biden δεν έχει πολλές επιλογές

Ο Biden έγραψε τον Σεπτέμβριο ότι ως πρόεδρος, «θα προσφέρει στην Τεχεράνη έναν αξιόπιστο δρόμο για τη διπλωματία», θα ενισχύσει και θα επεκτείνει τις διατάξεις της πυρηνικής συμφωνίας, ενώ θα αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα ανησυχίας», αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες».
Αλλά με τη πιθανότητα μιας νέας και πιο σκληρής ιρανικής διοίκησης να αναλαμβάνει την εξουσία μετά τις εκλογές στο Ιράν το 2021, και έναν εξαιρετικά δυσπιστία ανώτατο ηγέτη τον Ayatollah Ali Khamenei που επέκρινε συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς η επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιορίζει περαιτέρω την ανάπτυξη όπλων του Ιράν και η υποστήριξη περιφερειακών αντιπροσώπων θα είναι στην καλύτερη περίπτωση σοβαρή πρόκληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης