Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζει ριζικά ο ESM για να αντιμετωπίσει αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών – Θα συμμετέχει και στην εξυγίανση τραπεζών

Αλλάζει ριζικά ο ESM για να αντιμετωπίσει αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών – Θα συμμετέχει και στην εξυγίανση τραπεζών
O ESM θα συνδράμει με κεφάλαια και στην εξυγίναση των τραπεζών
Ριζικά αλλάζει ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM, πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση και αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM για να αντιμετωπίσει τραπεζικές κρίσεις και αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο από τη συμφωνία για την διεύρυνση των ευθυνών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι υπουργοί από τις 19 χώρες του ευρώ είναι πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Ο στόχος είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESΜ και την έγκαιρη εισαγωγή του backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ που συμμετέχει στις προετοιμασίες αναφέρει το Reuters.
Οι αλλαγές στη συνθήκη του ESM αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου των επενδυτών σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

O ESM θα συνδράμει και στην εξυγίανση των τραπεζών

Ταυτόχρονα ο ESM θα επιτρέπεται να δανείσει στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών της ζώνης του ευρώ για να προχωρήσει σε ριζική εξυγίανση των τραπεζών που χρεοκόπησαν εάν, σε μια μεγάλη τραπεζική κρίση, το ταμείο εξυγίανσης χρειαστεί κεφάλαια.
Οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στον ESM είχαν διακοπεί από το 2019 λόγω της εσωτερικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά η τελευταία έκθεση σχετικά με τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Ενιαίας Εξυγίανσης ώθησε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.
 
Κίνδυνος μελλοντικής τραπεζικής κρίσης

Ο κίνδυνος μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης που απορρέει από την πανδημία COVID-19, η οποία ώθησε την Ευρώπη σε μια βαθιά ύφεση, βοήθησε επίσης να ανοίξουν διάφορα θέματα προς συζήτηση.
Η πανδημία έχει δημιουργήσει σίγουρα μια δυναμική.
Ξαφνικά όλοι γνωρίζουν ότι τα επόμενα οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα ενδέχεται να μην είναι μακριά και γι 'αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε, δήλωσε αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ.
Η μεταρρύθμιση είναι ένα από τα μέτρα για βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ, μαζί με ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) που θα συζητηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020, αλλά χωρίς να παρθεί απόφαση
 
Ασφάλιση καταθέσεων

Το ευρωπαικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων EDIS θα προστατεύσει τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω μιας ευρωπαϊκής εγγύησης, ουσιαστικά οι κάτοχοι καταθέσεων θα λάβουν τα χρήματά τους έως και 100.000 ευρώ.
«Υπάρχει ενιαία αναγνώριση μεταξύ των υπουργών για τη σημασία του έργου και την προθυμία να υλοποιηθεί.
Εάν υπάρξει συμφωνία στις 30 Νοεμβρίου 2020 σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης του ESM, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα την υπογράψουν τον Ιανουάριο και τα εθνικά κοινοβούλια θα την επικυρώσουν το 2021 έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2021.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης