Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία και Ευρωκοινοβούλιο πιέζουν για κυρώσεις στην Τουρκία αλλά η Γερμανία κρατά το «κλειδί» στη Σύνοδο Κορυφής (10 – 11/12)

Γαλλία και Ευρωκοινοβούλιο πιέζουν για κυρώσεις στην Τουρκία αλλά η Γερμανία κρατά το «κλειδί» στη Σύνοδο Κορυφής (10 – 11/12)
Το Παρίσι πιέζει για κυρώσεις αλλά η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας
Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και Γάλλοι πολιτικοί ζητούν από την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία μετά την επίσκεψη Erdogan στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται πιθανό, όπως αποκαλύπτουν κοινοτικές πηγές.
Υπενθυμίζεται πως με 631 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και 59 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησε σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για την Κύπρο μέλος της ΕΕ, με το οποίο παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».
Το ψήφισμα είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη της ώθησης της Γαλλίας για κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία στις 10 – 11/12 στη Σύνοδο Κορυφής και μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Παράνομες οι τουρκικές έρευνες

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου χαρακτηρίζει τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «παράνομες», μια κατηγορία που απορρίπτει η Άγκυρα.
Το Παρίσι βρίσκεται σε αντίθεση με την Άγκυρα και για άλλα θέματα, όμως δεν έχει ακόμη επιβάλει λεπτομερείς κυρώσεις.
Ωστόσο διπλωμάτες λένε ότι τυχόν μέτρα θα στοχεύουν σε τομείς της οικονομίας της Τουρκίας που συνδέονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και οι τραπεζικές συναλλαγές.
«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian σε μια γαλλική κοινοβουλευτική συνεδρίαση .
«Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται από αυτούς», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις

 Ο Erdogan προκάλεσε την οργή της Κύπρου, όταν στις 15/11 επισκέφθηκε τα Βαρώσια στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
Πάντως το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε πολλούς τομείς, επομένως δεν υπάρχει συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς », είπε κοινοτικός αξιωματούχος στο Reuters.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει περάσει προς τον αυταρχισμό υπό την κυριαρχία του Erdogan τα τελευταία χρόνια, υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά παραμένει στρατηγικός εταίρος που δεν μπορoύν να αγνοήσουν οι Βρυξέλλες.
 
Το γερμανικό...κλειδί

 Η Γερμανία, προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ευρώπη, κατέχει το κλειδί για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Ήλπιζε να μεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, όταν η Τουρκία επανέλαβε τις έρευνες κοντά στην Κύπρο τον περασμένο μήνα μετά από μια παύση.
Μια νέα διαμάχη ξέσπασε αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας λόγω της νηοψίας σε τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο.
«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Το ερώτημα είναι τι θα φέρει η αγορά», πρόσθεσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης