Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ κατά 10 δισ. ευρώ το Νοέμβριο 2020

Εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ κατά 10 δισ. ευρώ το Νοέμβριο 2020
Αυξήσεις κεφαλαίου ετοιμάζουν εισηγμένες του ΧΑ – Μεταξύ αυτών 3 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Σχεδόν 10 δισ. ευρώ έχει προσθέσει στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ο Νοέμβριος, οποίος οδεύει προς το τέλος του, αλλά αφήνει ελπίδες για συνέχιση της ανόδου.
Η ενίσχυση της επενδυτικής ψυχολογίας, λόγω των εμβολίων ώθησε υψηλότερα τις τιμές των μετοχών και τις αποτιμήσεις, ενώ τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που δημοσιεύουν πολλές εισηγμένες, δείχνουν ότι οι αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί μάλλον είχαν προεξοφλήσει χειρότερα σενάρια, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται.
Το ΧΑ είχε κεφαλαιοποίηση 40,08 δισ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου ή 40,2  δισ. ευρώ αν προστεθεί και η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.).
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 49,7 δισ. ευρώ ή 49,83 δισ. ευρώ μαζί με την ΕΝ.Α.
Μάλιστα λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκονται στα σκαριά η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δύναται να βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Ένεση CoCos

Η μετατροπή των Cocos της Τράπεζας Πειραιώς σε μετοχές θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση σημαντικά.
Σημειώνεται πως πρόκειται για 2 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο θα μετατραπούν σε μετοχές στα 6 ευρώ ανά μετοχή, με την τιμή της μετοχής να είναι λίγο πάνω από 1 ευρώ στα 1,11 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως το ΤΧΣ θα καταγράψει μεγάλες υποαξίες αφού θα λάβει 333,3 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα αξίζουν λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές.
Όμως η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς θα ενισχυθεί κατά το παραπάνω ποσό βελτιώνοντας και την αποτίμηση του ΧΑ.
Επιπλέον για αύξηση κεφαλαίου ετοιμάζεται και η Aegean Airlines καθώς έχει ζητήσει κρατική βοήθεια.
Λείπουν βέβαια αρκετές λεπτομέρειες όπως τι μετοχές θα λάβει το κράτος για τα 120 εκατ. ευρώ, αλλά και τι ύψους θα είναι η αύξηση των παλαιών μετόχων με τις πληροφορίες να λένε 60 εκατ. ευρώ.
Το δρόμο της αύξησης κεφαλαίου φαίνεται πως επιλέγει και η Ελλάκτωρ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν αύξηση από 50-100 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της Νίκας είναι σε εξέλιξη για ποσό 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Pasal αφού άντλησε 10 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, ετοιμάζεται για νέα αύξηση 9,1 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και νέα αύξηση.
Η Ελγέκα έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου έως 7 εκατ. ευρώ.
Η Performance Technologies θα αποφασίσει το 2021 για την μετάταξη των μετοχών στην Κύρια Αγορά από την Εναλλακτική Αγορά, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Τονίζεται πως στο παρελθόν έχουν υπάρξει αποφάσεις για σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί (π.χ. Prodea, Diversa).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης