Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επέλαση αγοραστών στο ΧΑ το Νοέμβριο – Πόσο ενισχύθηκαν οι μετοχές και ποιες έχουν μείνει πίσω

Επέλαση αγοραστών στο ΧΑ το Νοέμβριο – Πόσο ενισχύθηκαν οι μετοχές και ποιες έχουν μείνει πίσω
Τα θεμελιώδη βοήθησαν αρκετές μετοχές να ανακάμψουν από τα χαμηλά του Μαρτίου αρκετά γρηγορότερα από άλλες μετοχές
«Βάλσαμο» για τις αποτιμήσεις ήταν ο Νοέμβριος, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει κατά ένα αξιόλογο βαθμό τις απώλειες που έχουν καταγράψει οι μετοχές τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας.
Οι αγοραστές δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης και αφού πήραν την αγορά σχεδόν από τις 550 μονάδες στα τέλη Οκτωβρίου την οδήγησαν με χαρακτηριστική άνεση πάνω από τις 735 μονάδες.
Τα αποτελέσματα των εμβολίων έδειξαν πως ανοίγει ο δρόμος για μία επιστροφή στην κανονικότητα, κάνοντας τους επενδυτές να αφήσουν στην άκρη το δεύτερο lockdown, αλλά και τις επιδόσεις του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και να εστιάσουν στην ανάκαμψη των μεγεθών το 2021.

Ώθηση από τα deals

Παράλληλα, επιχειρηματικές συμφωνίες (π.χ Forhtnet, Vivartia, Singular Logic) και κάποιες μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζονται βελτίωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μπορεί κάποιες μετοχές να είχαν ήδη αντιδράσει από τα χαμηλά του Μαρτίου (Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ κ.α.) αλλά η αγορά συνέχιζε να καταγράφει τεράστιες απώλειες και άνω του 30% πριν το Νοέμβριο, κυρίως λόγω των τραπεζών.
Και παρά τη σημαντική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών το Νοέμβριο, οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες πολλαπλάσιες από αυτές της αγοράς στο ενδεκάμηνο.
Παράλληλα Motor Oil, Aegean, ΕΛΠΕ και Fourlis εξακολουθούν να έχουν απώλειες μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς, για τους γνωστούς πλέον λόγους η κάθε μία.
Το ενεργειακό story έπαιξε αρκετά τους προηγούμενους μήνες στο ΧΑ και συνεχίστηκε και το μήνα που έφυγε.
Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ είναι οι πλέον κερδισμένες μετοχές του 2020 και με μεγάλη διαφορά από τις επόμενες.
Μυτιληναίος, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ έχουν καταφέρει να είναι με θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους χωρίς να υπολογιστούν τα μερίσματα που έχουν δοθεί.

Υπεραποδόσεις

Καλύτερα από την αγορά τα έχουν πάει Viohalco, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Coca Cola, με τις πρώτες να έχουν μικρές απώλειες από την αρχή του έτους.
Jumbo, Lamda, ΕΧΑΕ και Τιτάν έχουν απώλειες ανάλογες έως και λίγο μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, πως μετοχές όπως της Τιτάν, της ΕΧΑΕ ακόμα και των διυλιστηρίων έχουν μείνει πίσω και ίσως έχουν ενσωματώσει σενάρια χειρότερα από αυτά τώρα αναμένει η αγορά.
Ειδικά η Τιτάν έχει έδειξε καλά αποτελέσματα, ενώ η ΕΧΑΕ βλέπει σταδιακά τους τζίρους στο ΧΑ να ανακάμπτουν και η ρευστότητα που διαθέτει είναι αρκετά υψηλή.
Εκεί όπου ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον είναι στην κατηγορία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Μεταξύ αυτών που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν είναι η Πλαστικά Θράκης, λόγω αποτελεσμάτων και η οποία έχει άνοδο 63% από την αρχή του έτους.
Λόγω αποτελεσμάτων η Παΐρης έχει ενισχυθεί 50% και λίγο παραπάνω έχει ενισχυθεί η Ιdeal.
Εξαιρετική είναι η χρονιά για την Παπουτσάνης, αλλά και για την Καραμολέγκος μετά και τα πακέτα που έγιναν.
Τα καλά αποτελέσματα και η διανομή στους μετόχους έχει δώσει καλή άνοδο και στην ΕΛΒΕ, ενώ ο εξαιρετικός ισολογισμός της Flexopack της έχει δώσει άνοδο 19% αν και με μικρούς όγκους.
Καλή πορεία έχουν καταγράψει επίσης Quest, Κρι-Κρι και Πλαστικά Κρήτης και πάλι λόγω θεμελιωδών μεγεθών.
Μετοχές από την άλλη με καλά θεμελιώδη που θα μπορούσαν να είναι σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους για διάφορους λόγους (μεταξύ αυτών και η εμπορευσιμότητα) βρίσκονται χαμηλότερα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Καρέλιας, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΤΟΝ και αρκετές ακόμα.
 
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης