Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Σουηδία και Νορβηγία θα υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών

HSBC: Σουηδία και Νορβηγία θα υπεραποδώσουν έναντι των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών
Η δημοσιονομική στήριξη σε Σουηδία και Νορβηγία σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πιο ευνοϊκό outlook σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο
Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέφουν στο lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, οι βορειότερες χώρες της ηπείρου φαίνεται ότι θα υπεραποδώσουν το 2021, σύμφωνα με τη HSBC.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Νορβηγία παρουσίασαν καλύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη των οικονομιών τους (-4,3% και 5,2% αντίστοιχα) μετά την υποχώρηση του β' τριμήνου.
Εκτός από τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο που κορωνοϊού που ενισχύουν την αισιοδοξία για παγκόσμια ανάκαμψη το 2021, η HSBC επισημαίνει ότι ο βαθμός της δημοσιονομικής στήριξης που προσφέρει και στις δύο χώρες ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πιο ευνοϊκό outlook σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο.
«Όπως οι περισσότερες χώρες, οι οικονομίες της Σκανδιναβίας παρουσίασαν ισχυρή ανάκαμψη το γ' τρίμηνο του 2020.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης ενδεχομένως να μην φαίνεται τόσο ισχυροί όσο στον υπόλοιπο κόσμο σε τριμηνιαία βάση, αλλά οι ετήσιες μειώσεις είναι μικρότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της HSBC που υπογράφει ο James Pomeroy.
Και οι δύο οικονομίες ενίσχυσαν τους περιορισμούς τον περασμένο μήνα, παρά την προηγούμενη αρνητική στάση της Σουηδίας σχετικά με το lockdown.
Αν και δεν είναι τόσο αυστηρό όσο τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Stefan Lofven, προέτρεψε το κοινό να αποφύγει γυμναστήρια, βιβλιοθήκες και εστιατόρια και να μειώσει το όριο των δημόσιων συγκεντρώσεων από 50 σε οκτώ.
«Αυτό θα σημαίνει σαφώς μείωση της κατανάλωσης κατά το δεύτερο μισού του δ' τριμήνου.
Γι' αυτό και μειώσαμε την πρόβλεψη μας για την ανάπτυξη το τρίμηνο σε -1,7% (από + 1,4%)», δήλωσε ο Pomeroy.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης