Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο και έχει αφυπνιστεί; - Πόσο πιθανές είναι οι 900 μον. σε βάθος 8 μηνών; - Οι τράπεζες εξαντλούν τα περιθώρια βραχυπρόθεσμα;

Τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο και έχει αφυπνιστεί; - Πόσο πιθανές είναι οι 900 μον. σε βάθος 8 μηνών; - Οι τράπεζες εξαντλούν τα περιθώρια βραχυπρόθεσμα;
Μέχρι που μπορεί να φθάσει το ελληνικό χρηματιστήριο;
Το χρηματιστήριο στην Ελλάδα έχει αφυπνιστεί ήδη βρίσκεται στις 758 μονάδες.
Οι τράπεζες με επίκεντρο την Εθνική σημείωσαν μεγάλη άνοδο.
Η ανάκαμψη αποδίδεται στην προσδοκία ότι το εμβόλιο θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα η οικονομία έστω και οριακά το 2021 ενώ οι τράπεζες κατευθύνονται στον Ηρακλή 2 όπου θα ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα και τελευταίο εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Οι τράπεζες προβλέπουν κέρδη – προ των νέων τιτλοποιήσεων του 2021 -  στα 1,2 δισεκ και περιθώρια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές 50%.
Την ίδια στιγμή περιπτώσεις όπως η Εθνική αναμένεται στα οργανικά κέρδη να πάει καλύτερα στο δ΄ τρίμηνο του 2020 με αύξηση κερδών στα 120-130 εκατ ενώ για το 2021 το deal της Vivartia με το CVC θα επιτρέψει αναστροφή πρόβλεψης περίπου 60 εκατ.
Η Εθνική μπορεί να μην επαναλάβει τα 830 εκατ έκτακτα του 2020 και το 2021 αλλά η οργανική κερδοφορία πάει καλά όπως έδειξε το γ΄ τρίμηνο και θα επιβεβαιωθεί και το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Μέχρι που θα φθάσει το χρηματιστήριο;

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ελλάδα.
1)Η μια άποψη υποστηρίζει ότι πέριξ των 800 μονάδων θα καθίσει το ελληνικό χρηματιστήριο αφομοιώνοντας τα κεκτημένα.
2)Υπάρχει μια δεύτερη άποψη που υποστηρίζει ότι το χρηματιστήριο στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούσε να φθάσει στις 900 μονάδες πολύ νωρίτερα από τα επίπεδα που εκτιμούν οι τραπεζίτες απόρροια της προεξόφλησης προσδοκιών.

Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών σηματωρός

Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών είναι σηματωρός.
Ήδη οι τράπεζες έχουν φθάσει σε επίπεδα που χρήζουν προσοχής.
Π.χ. η Εθνική έχει φθάσει στις τιμές στόχους τα 1,80 ευρώ περίπου.
Η Eurobank πλησιάσει τα επίπεδα των 0,55 ευρώ επίπεδα που οριοθετούν την Eurobank καθώς εν συνεχεία θα θεωρηθεί υπερτιμημένη.
Αντιστοίχως τα 1,20 ευρώ ήταν ένας στόχος για την Πειραιώς αν και επειδή είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον κλάδο έχει μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.
Μια διόρθωση στις τράπεζες βραχυπρόθεσμα θα ήταν θετική εξέλιξη για την συνέχεια καθώς θα αποτελούσε υγιή επενδυτική συμπεριφορά…

Οι τραπεζίτες θέλουν υψηλά τις τιμές και για τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου

Οι τραπεζίτες θέλουν υψηλά τις τιμές των μετοχών των τραπεζών γιατί ήδη κάποιες επεξεργάζονται σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Πειραιώς.
Η Πειραιώς θα ήθελε η μετοχή να φθάσει στα 1,80 ευρώ με 2 ευρώ για να μπορέσει να υλοποιήσει αύξηση…
Να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την μετατροπή του Cocos 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ θα είναι περίπου 1 δισεκ. σε σημερινές τιμές.
Οι τράπεζες θέλουν υψηλά τις τιμές των μετοχών για να έχουν ικανοποιημένους μετόχους και για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι τράπεζες έχουν αξία 5,4 δισεκ. και θα έχουν κεφάλαια…. 20 δισεκ.

Οι τράπεζες μέσα στο 2021 θα έχουν αποτίμηση με όρους τιμής προς λογιστική αξία 0,35 επίπεδα που υποδηλώνουν ότι η κανονικότητα στις αποτιμήσεις επιστρέφει.
Ήδη η χρηματιστηριακή τους αξία στα 5,4 δισεκ. έναντι 20 δισεκ. κεφαλαίων – τόσα θα είναι τα κεφάλαια μετά τον Ηρακλή 2 – επιτρέπει τον χαρακτηρισμό… ότι τείνουν να γίνουν ακριβές οπότε πρέπει εύλογα θα έρθουν στο προσκήνιο πολλές εναλλακτικές…

Ο MSCΙ διαδραμάτισε ρόλο

Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στον MSCI έχουν διαδραματίσει ρόλο βραχυπρόθεσμα ειδικά σε μετοχές όπως της Motor Oil ή ΟΠΑΠ.
Στις τράπεζες πάντως παρατηρείται εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό μετά από καιρό από Citigroup, Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS παρακινώντας και τους έλληνες επενδυτές.

Συμπέρασμα

Παρατηρείται επανατιμολόγηση του μετοχικού κινδύνου στην Ελλάδα, οπότε η άνοδος είναι εύλογη.
Όμως στην εξίσωση της ανάλυσης μας θα πρέπει να αποτιμήσουμε ότι τα δημοσιονομικά πακέτα stimulus μειώνονται και τα νομισματικά μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Στην Ελλάδα και στην χρηματιστηριακή αγορά που είναι εύκολα χειραγωγήσιμη λόγω της ρηχότητας της… πολλά μπορούν να συμβούν.
Όμως χρειάζεται και προσοχή π.χ. η J P Morgan και η Goldman Sachs προβλέπουν δείκτη S&P 500 στις 4500 μονάδες στο τέλος του 2021 και η Citigroup στον δείκτη πανικού – ευφορίας βλέπει πιθανότητα απώλειας 100% για όσους επιλέξουν τον μετοχικό κίνδυνο…
Διαλέγετε και παίρνετε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης