Τελευταία Νέα
Speculator

ΕΧΑΕ: Οι δαπάνες μισθοδοσίας, τα έσοδα από Κουβέιτ και άλλα ενδιαφέροντα

ΕΧΑΕ: Οι δαπάνες μισθοδοσίας, τα έσοδα από Κουβέιτ και άλλα ενδιαφέροντα
Ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ είναι αρκετά μικρός κάτι που αποτυπώνεται και στη σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ
Οι δαπάνες μισθοδοσίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο και των αναλυτών αλλά και της διοίκησης της ΕΧΑΕ, καθώς αποτελούν το 60% περίπου των συνολικών εξόδων.
Στο εννεάμηνο το συνολικό κόστος των λειτουργικών εργασιών και δαπανών είναι αυξημένο κατά 8,6% λόγω κυρίως από τις αμοιβές προσωπικού που προέκυψαν με την ενίσχυση της διοικητικής δομής του ομίλου.
Από την άλλη οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν χώρο για αύξηση των εσόδων και επομένως των κερδών προκειμένου να βελτιωθεί και η σχέση αποτίμησης προς κερδοφορία.
Σε αυτό το πλαίσιο τα βλέμματα όπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη τράβηξε το κονδύλι «Παρεπόμενες Υπηρεσίες», όπου η υποστήριξη άλλων αγορών είχε αύξηση εσόδων από 565 χιλ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο στο 1,017 εκατ. ευρώ.
Στην υποστήριξη άλλων αγορών συμπεριλαμβάνονται υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τον όμιλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ποσού 653 χιλ. ευρώ από 419 χιλ. ευρώ πέρυσι και προς το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ ποσού 273 χιλ. ευρώ από μηδέν πέρυσι αλλά και προς το Χρηματιστήριο Κύπρου 54 χιλ. ευρώ από 94 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Ανεπαρκείς πληροφορίες

Σύμφωνα με τη διοίκηση από τη συμφωνία με το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ υπάρχει έσοδο σε βάθος τριετίας 500 χιλ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του γράφτηκε στο τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το αν υπάρχει περιθώριο αύξησης του συγκεκριμένου εσόδου.
Αναφορικά με τις προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών αναφέρθηκε πως αν και δεν είναι δουλειά της ΕΧΑΕ να φέρνει εταιρείες στο ΧΑ, ωστόσο παρέχει πληροφορίες και ενημερώνει προκειμένου να προβάλει τα πλεονεκτήματα που έχει μία εταιρεία όταν είναι εισηγμένη.
Ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ είναι αρκετά μικρός κάτι που αποτυπώνεται και στη σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ.
Αυτή ανέρχεται στο 19,2% περίπου έναντι 76,6% των ευρωπαϊκών ομοειδών.
Ο όμιλος της ΕΧΑΕ είχε ταμειακά διαθέσιμα 65 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου από 71,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019.
Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενες τηλεδιασκέψεις, η καλή αυτή ρευστότητα επιτρέπει τη διανομή καλών μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου στους μετόχους για μερικές ακόμα χρήσεις.
Σημειώνεται πως περίπου 13 εκατ. ευρώ είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, με το επιτόκιο να είναι αρνητικό κατά 0,5%.
Ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο με την κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο να είναι πενιχρή λόγω της χαμηλής αποτίμησης του ΧΑ και του χαμηλού τζίρου.
Το τρίτο τρίμηνο ήταν ένα από τα πιο αδύναμα τρίμηνα και ο χαμηλός τζίρος αλλά και η χαμηλή αποτίμηση συνεχίστηκε και τον περασμένο Οκτώβριο, πριν ξεκινήσει το ράλι του Νοεμβρίου όπου βελτιώθηκε αισθητά και ο ημερήσιος τζίρος αλλά και η αποτίμηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης