Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Απίθανο να ακυρώσει ο Biden τους δασμούς κατά Κίνας από την αρχή της προεδρίας του

NYT: Απίθανο να ακυρώσει ο Biden τους δασμούς κατά Κίνας από την αρχή της προεδρίας του
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Joe Biden σε συνέντευξη του στους «The New York Times» δήλωσε πως θέλει μια πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας
Την άποψή του αναφορικά με το θέμα των δασμών 25% που τέθηκαν στην Κίνα κατά τη διοίκηση του προέδρου Trump, εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σε συνέντευξη του, στους New York Times.
Ο Biden αναμένεται ευρέως να βελτιώσει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα και να ανανεώσει τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε ο Trump κατά τη διάρκεια της θητείας του και οι κορυφαίοι βοηθοί του.
O εκλεγμένος πρόεδρος έχει πει πως δεν θα ενεργήσει αμέσως για να αναστείλει την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του εμπορίου και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο να ακυρώσει αυτούς τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στις αρχές της προεδρίας του, ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Λέγοντας ότι δεν θέλει να «προκαταλάβει τις επιλογές του», ο Biden δήλωσε στους NYT ότι θέλει μια πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.
«Η καλύτερη στρατηγική για την Κίνα, νομίζω να είμαστε σύμμαχοι στην ίδια σελίδα", είπε.
Ο Biden πρόσθεσε ότι ήθελε να «ακολουθήσει εμπορικές πολιτικές που παράγουν πραγματική πρόοδο στις καταχρηστικές πρακτικές της Κίνας.
Είπε ότι αυτό που χρειάζεται οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την Κίνα κάτι που δεν έχει ακόμη.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα γίνουν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με κανένα έθνος έως ότου οι ΗΠΑ καταστούν πιο ανταγωνιστικές μέσω επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.
«Θέλω να σιγουρευτώ ότι θα παλέψουμε πρώτα επενδύοντας στην Αμερική», είπε ο 78χρονος πρόεδρος.

Η κορυφαία του προτεραιότητα;

Ένα γενναιόδωρο πακέτο τόνωσης μέσω του Κογκρέσου.
Πάντως εντοπίζονται ήδη κάποια ελπιδοφόρα σημάδια σε αυτό το μέτωπο καθώς την Τρίτη 1/12/2020 μια διμερής ομάδα βουλευτών πρότεινε ένα πακέτο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ωστόσο, η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας παραμένει εμφανής αφού ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, ο Ρεπουμπλικανός του Κεντάκυ, παρουσίασε τη δική του συρρικνωμένη πρόταση για ένα φορολογικό πακέτο, το οποίο περιελάμβανε αρκετές διατάξεις που ήταν απίθανο να λάβουν δημοκρατική υποστήριξη.

Διορισμός «τσάρου» για θέματα Ασίας στον Λ. Οίκο;

Ο Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να ονομάσει κάποιον αξιωματούχο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιο για την Ασία, κίνηση που θα καταδείξει την έμφαση που δίνει σε αυτή την περιφέρεια και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η Κίνα, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου θέλει να τοποθετήσει τους «κατάλληλους ανθρώπους» και να δημιουργήσει τις «κατάλληλες δομές» για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών των ΗΠΑ σε συνεργασία με συμμάχους της χώρας στην περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η ομάδα του Biden δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για το δημοσίευμα των FT.

Η τρέχουσα κατάσταση με την Κίνα

Στο πλαίσιο της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δις. δολάρια το 2020 και 2021.
Σημειώνεται πως η συμφωνία αυτή διατηρεί τους δασμούς 25% σε μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων και εξαρτημάτων αξίας 250 δις. δολαρίων, που χρησιμοποιούν αμερικανικές μεταποιητικές εταιρείες, καθώς και τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα 100 δις. δολαρίων

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης