Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή ρότας στο ΝΑΤΟ - Νούμερο 2 εχθρός της συμμαχίας η Κίνα... μετά τη Ρωσία

Αλλαγή ρότας στο ΝΑΤΟ - Νούμερο 2 εχθρός της συμμαχίας η Κίνα... μετά τη Ρωσία
Η Κίνα είναι η αυξανόμενη δύναμη του αιώνα και το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί, αναφέρει η έκθεση
Μια νέα μελέτη από τα ερευνητικά κλιμάκια του ΝΑΤΟ, δείχνει το δρόμο της συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσες και να αναθεωρήσει τη μελλοντική μακροπρόθεσμη στρατηγική του.
Αυτό αναφέρει η μελέτη με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030 - Ενωμένοι για μια Νέα Εποχή", η οποία εστιάζει στην άνοδο της Κίνας.
Μάλιστα, συστήνει ότι η Κίνα πρέπει να θεωρηθεί ο νούμερο 2 εχθρός και αντίπαλος της στρατιωτικής συμμαχίας την επόμενη δεκαετία.
Η έκθεση που συνέταξε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ προωθεί 138 προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ σύμφωνα με αυτές τις κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters στο ΝΑΤΟ, «η Κίνα δεν είναι πλέον ένας καλός εμπορικός εταίρος που η Δύση περίμενε.
Είναι η αυξανόμενη δύναμη του αιώνα μας και το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί».
Συγκεκριμένα, ζητά από το ΝΑΤΟ να διατηρήσει ένα αποφασιστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, η οποία από μόνη της έχει προχωρήσει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση των στρατιωτικών και μυστικών της δυνατοτήτων, εκσυγχρονίζοντας γρήγορα και τα δύο υπό ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο του Προέδρου Xi Jinping.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, "Η Κίνα επενδύει μαζικά σε νέα όπλα.
Πλησιάζει κοντά μας, από την Αρκτική έως την Αφρική.
Η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας ... και προσπαθεί να εκφοβίσει άλλες χώρες".
Ωστόσο, ο Stoltenberg προσπάθησε επίσης να μετριάσει αυτό που αναμφίβολα θα βλέπει το Πεκίνο ως εχθρική στάση, λέγοντας επίσης ότι "η Κίνα δεν είναι αντίπαλος μας.
Η άνοδος της παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τις οικονομίες και το εμπόριο μας.
Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε θέματα όπως ο έλεγχος των όπλων και η αλλαγή του κλίματος.
Αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλειά μας".
Αναφορικά με τη Ρωσία, η ίδια έκθεση συνιστά τη δημιουργία ειδικών δομών, οι οποίες πρέπει να εγγυώνται την τεχνική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην Κίνα και την προστασία των κρατών μελών από την Κίνα, καθιερώνοντας έναν οικονομικό έλεγχο στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας τους".
Η έκθεση "σημειώνει επίσης την ανάγκη να αποτραπεί η Κίνα από το να καθιερώσει τον έλεγχο των βασικών πηγών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νέων γενεών, στις τρίτες χώρες, ειδικότερα στην Αφρική".
Το λίθιο που προσφέρθηκε ήταν ένα πρωταρχικό παράδειγμα ως απαραίτητο για την ανάπτυξη προηγμένων ηλεκτρονικών και επικοινωνιών στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη η Κίνα απάντησε προληπτικά στην πολυαναμενόμενη έκθεση, με το Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι η «καταναγκαστική διπλωματία» της Ευρώπης και της Αμερικής βλάπτουν τις καλές σχέσεις.
Η δήλωση υπογράμμισε ότι οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερες από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.
"Οι κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας που υποστηρίζει η Κίνα είναι η ειρήνη, η ανάπτυξη, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η ελευθερία.
Δεν ξέρω αν αυτές οι έξι λέξεις μπορούν επίσης να αναγνωριστούν από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, Hua Chunying.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης