Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (Βρετανία): Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας

Johnson (Βρετανία): Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας
Η Βρετανία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της covid-19, πριν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για έκτακτη χρήση
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις 2/12 συνοδευόμενος από κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, ο Βρετανός πρωθυπουργός Johnson, λίγο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι.
Εντούτοις, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λόγω παραγόντων όπως η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκευτεί, και γι΄αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.
Τόνισε επίσης ότι η προοπτική του εμβολιασμού «δεν πρέπει να μας κάνει παρασυρθούμε από την υπερβολική αισιοδοξία».
«Αναπόφευκτα θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι -μακριοί, κρύοι μήνες- οπότε είναι ακόμη πιο σημαντικό ότι καθώς γιορτάζουμε αυτό το επιστημονικό επίτευγμα, δεν θα παρασυρθούμε από την υπερβολική αισιοδοξία ή θα πέσουμε στην αφελή πεποίθηση ότι ο αγώνας τελείωσε» δήλωσε.
«Το σχέδιό μας βασίζεται στο ότι όλοι μας θα συνεχίζουμε να κάνουμε θυσίες για όσους αγαπάμε», πρόσθεσε ο Johnson και κάλεσε όλους όσους βρίσκονται στις «κόκκινες» περιοχές, με βάση το βρετανικό σύστημα, να εφαρμόζουν τους περιορισμούς.
Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο έτος δεν είναι πλέον ελπίδα.
«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί και ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τη ζωή μας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα όπως μετέδισε το BN

"Φανταστικό" χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το γεγονός ότι η Βρετανία ενέκρινε σήμερα (2/12) το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech κατά του κορVνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Johnson επεσήμανε ότι "η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία".
Η Βρετανία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της covid-19, πριν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για έκτακτη χρήση.
Η χορήγηση του εμβολίου θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσφέροντας μια νίκη στην κυβέρνηση Johnson η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, με τη Βρετανία να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη.
"Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση", ανακοινώθηκε σήμερα.
"Προφανώς είμαι απολύτως ενθουσιασμένος από τα νέα, πολύ περήφανος που η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ένα κλινικά εγκεκριμένο εμβόλιο", δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Πρώτοι στη σειρά;

Η εμβολιαστική επιτροπή της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες:
όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι αλλά και όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνοϊό λόγω ιατρικών προβλημάτων θα είναι οι πρώτοι.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να παραλάβουν τα εμβόλια και ότι εμβολιαστικά κέντρα θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η διανομή του εμβολίου αποτελεί πρόκληση καθώς αυτό πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί έως πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψύξης ή έως 15 σε βαθιά κατάψυξη.
Ο Johnson είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού που αρκούν για λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς χρειάζονται δύο δόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης