Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς ενιαία αρχή Κεφαλαιαγορών προχωράει η ΕΕ - Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα

Προς ενιαία αρχή Κεφαλαιαγορών προχωράει η ΕΕ - Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα
Κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβάλουν τα δεδομένα στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί
Κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβάλουν τα δεδομένα στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προκειμένου,
α. Να επωφεληθούν από το Brexit
β. Να μπορέσουν να προσφέρουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται με τους περιορισμένους πόρους των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανανεώσει την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια πραγματική ένωση κεφαλαιαγορών (CMU) για τη χρηματοδότηση της μετά την Covid-19 ανάκαμψη - και, έμμεσα, να μειώσει την εξάρτησή της από το Λονδίνο για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μετά το Brexit.
Δεν αρκεί όμως να παίζεις  μόνον με κανόνες λένε οι ειδικοί.
Τώρα, εν όψει της κρίσης, η Ευρώπη χρειάζεται καινοτομία για την οικοδόμηση της Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς  και την εκπλήρωση των στόχων της.
Απαραίτητο για το έργο είναι μεταξύ άλλών η διαθεσιμότητα επαρκούς όγκου κατάλληλων «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων.
Ομως το σημαντικότερο βήμα αποτελεί  η δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Κεφαλαιαγορών η οποία θα δημιουργηθεί πάνω στο πρόπλασμα της ESMA  λένε οι ειδικοί.
H ESMA, η Ενωση των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών έχει εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες.
Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν την πιστοποίηση των οίκων αξιολόγησης και την εποπτεία στα εμπορικά αποθετήρια.

Αρμοδιότητες

Ωστόσο μια Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών πρέπει να έχει δυνατότητες αντίστοιχες με εκείνες του SSM, αρμοδιότητες δηλαδή εποπτείας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Μόνον τότε αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα δεδομένα είναι δυνατή η ανάπτυξη πίστης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που θα προσελκύσουν κεφάλαια τα οποία αναζητούν ακριβώς αυτήν την πίστη.
Ετσι κι αλλιώς η Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική μέσω της χαλάρωσης που θα επιβάλει.
Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει άλλα κεφάλαια στο Λονδίνο.
Επομένως στην υπόλοιπη Ευρώπη εκείνο που μένει είναι να οργανώσει την Κεφαλαιαγορά της κατά τα αμερικανικά πρότυπα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός συνδεδεμένων δικτύων και να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις απάτες να τις εντοπίζει να τις αναδεικνύει.
Συγχρόνως θα πρέπει να δίδει ευχέρειες επενδύσεων σε όλη την έκταση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες που στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν
Σε ότι αφορά τα προϊόντα πέραν των ασφαλών περιουασιακών στοιχείων ας σημειωθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι αξιών θα αποτελέσουν τα distress χαρτοφυλάκια που θα φτιαχτούν από τους τίτλους των NPEs.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης